Prăpădul Firea: după ce a pierdut alegerile, a autorizat construirea de blocuri în locul unor case protejate de pe Strada Icoanei. Legea nu permite acolo decât lucrări de conservare a vechilor imobile

4
5338
Imobilele de pe Strada Icoanei a căror distrugere ilegală a fost autorizată de Firea în penultima sa zi de mandat. Zona Icoanei are grad maxim de protecție și era una din ultimele existente în București care mai aminteau de farmecul interbelic al "Micului Paris"

Șirul “bombelor” lăsate în urmă de Gabriela Firea nu se mai termină în București, oraș care trage ponoase parcă la nesfârșit după administrația PSD. După pierderea alegerilor locale, în penultima zi de mandat a fostului edil, Primăria București a emis o autorizație ilegală de construire a unui bloc cu 4 etaje într-o zonă de maximă protecție, pe Strada Icoanei, chiar în inima orașului, scrie jurnalista Catiușa Ivanov în HotNews.

Pe 1 octombrie 2020, la 5 zile după ce Firea pierduse alegerile și, teoretic, administrația sa nu mai trebuia decât să administreze interimar orașul, fără să mai ia decizii majore, din Primărie a ieșit autorizația de demolare pentru toate casele de pe Strada Icoanei nr. 2-8. Era vorba despre trei imobile foarte frumoase, care contribuie decisiv la farmecul tihnit, interbelic, pe care încă îl mai are zona.

Autorizația a ieșit din Primărie pe 27 octombrie, la exact o lună după pierderea alegerilor și cu doar o zi înainte să se instaleze noul primar Nicușor Dan

Apoi, pe 27 octombrie, în penultima zi de mandat, administrația Firea a emis și autorizația de construire a două blocuri cu 4 etaje pe locurile caselor.

Proiectul a fost avizat de Direcția de Cultură a Municipiului București.

În total, e vorba despre 1.874 de metri pătrați, 4 parcele alipite unele de altele pe 4 octombrie 2019.

Beneficiarul acestor ilegalități este Homing Downtown SRL.

Alberto Groșescu, vicepreședinte ARCEN, a explicat pentru HotNews: “Echilibrul arhitectural care caracterizează zona Icoanei este în pericol, mai ales că în ultima perioadă au fost dezvoltate sau urmează să fie dezvoltate și alte proiecte rezidențiale care schimbă peisajul urban: imobilul rezidențial de la intersecția străzii Pictor Arthur Verona cu Pitar Moș, construit pe locul unei case parter cu grădină, și demolarea casei cu calcan de la intersecția străzii Pictor Arthur Verona cu strada Dionisie Lupu. Intersecția dintre străzile Icoanei, Calderon, Caragiale și Pictor Arthur Verona este un punct important pentru zona Icoanei. Avem, mai întâi, Grădina Icoanei, un parc iconic și monument istoric, iar vizavi Școala Centrală de Fete, monument istoric de valoare națională proiectat de Ion Mincu și finalizat în 1890. Amândouă sunt repere definitorii atât pentru zona Icoanei, cât și pentru ideea de oraș-grădină pe care Bucureștiul o mai are încă în mici enclave. Demolarea a trei imobile care definesc identitatea zonei și construirea, în intersecția mai sus amintită, a unui imobil de sticlă cu patru etaje modifică ireversibil imaginea pitorească și atmosfera zonei Icoanei și duce în uitare unul din puținele lucruri frumoase pe care Bucureștiul le mai are“.

În zona Icoanei, legea permite doar lucrări de conservare și în niciun caz demolări de case și construcții de blocuri

Zona Icoanei are grad maxim de protecție și acolo sunt permise doar lucrări de conservare a actualelor imobile. Înălțimea maximă admisă este de 10 metri, dar numai dacă nu depășește cu mai mult de 3 metri înălțimea caselor învecinate. Deci, dacă imobilele din jur au 4-5 metri înălțime, construcția n-ar putea depăși 8 metri.

Acest caz, alături de nenumărate altele, arată de ce Firea s-a ținut cu dinții de scaunul de primar chiar și după ce a pierdut alegerile, inventând nenumărate subterfugii, acțiuni în instanță și tărăgănări ca să-și prelungească mandatul. Fiecare zi era extrem de importantă pentru a-și servi rapid, până la capăt, rețelele grupurilor de interese cu ajutorul cărora a pulverizat orașul, transformând Bucureștiul într-un loc irespirabil.

Firea a lăsat în urmă o Primărie care colcăie de funcționari puși pe ilegalități, mână-n mână cu tot felul de mafii. În unele cazuri, DNA a intrat deja pe fir.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

  1. Nu vă supărați pe mine, țară cu foarte mulți proști, inculți, analfabeți, se lasă conduși de le fel ca ei dar șmecheri, spuneți-mi si mie să înțeleg cum poate un partid care a nenorocit țara să aibă și la ora actuală cea mai mare susținere a populației numai de nici două luni de guvernare, cu parlament funcțional cu o oarecare majoritate de nici 3 săptămâni ? Poate primesc vre-un răspuns din partea presei sau de la cei de câteva procente care mai gândesc???

  2. Cei patru ani cu Firea în fruntea Primăriei-Generale a Capitalei (plus… cei de-dinainte, cu un alt P.S.D.-ist, Oprescu!) au fost un soi de… „CIUMA-lui-Caragea” (!) REDIVIVUS!!!!!!!

  3. Pataki, raspunsul la intrebarea ta este CORUPTIA SISTEMICA! Atat timp cat institutiile statului, mai ales cele de control, nu-si fac treaba pentru ca sunt infestate de politruci, habarnisti, rude, amante, pile si relatii, vom continua sa avem un invatamant slab si, automat, un popor needucat, fara o gandire critica sanatoasa, care sa vrea sa se informeze din mai multe surse, vom continua sa avem posturi precum Antena3, RomaniaTV care o sa-si continue manipularile jegoase in media fara sa fie inchise si sa le fie suspendate licentele de emisie, vom continua sa fim manipulati de BOR, care sub masca „religiei” face cel mai josnic „joc de glezne” privind credinta („saracii” de ei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here