luni, mai 20, 2024
AcasăNewsPierdere uriașă: celebra soprană Mariana Nicolesco, "Primadonna Assoluta", a decedat într-un spital...

Pierdere uriașă: celebra soprană Mariana Nicolesco, „Primadonna Assoluta”, a decedat într-un spital din București

-

Uriașă pierdere pentru România și pentru scena culturală mondială: celebra soprană Mariana Nicolesco a decedat vineri, la 73 de ani, într-un spital din București, anunță TVR. Nu există cuvinte pentru a descrie formidabila dimensiune umană și profesională a acestei uriașe artiste. Pe cât de mare a fost, Mariana Nicolesco n-a uitat niciodată de unde a plecat și s-a implicat în proiecte de promovare a talentelor din România.

Mariana Nicolesco s-a născut pe 28 noiembrie 1948, în localitatea Găujani, din județul Giurgiu. A studiat vioara la Școala de Muzică din Brașov și a făcut Secția Canto a Conservatorului din Cluj, ca mezzosoprană.

A ajuns să cânte la:

  • Teatrul Scala din Milano (unde a devenit soprana cu cele mai multe premiere absolute din istoria celebrei instituții);
  • Metropolitan Opera din New York;
  • Bayerische Staatsoper din München;
  • Teatrul La Fenice din Veneția;
  • Royal Festival Hall din Londra;
  • Carnegie Hall din New York;
  • Marea Sală a Conservatorului din Moscova;
  • Accademia di Santa Cecilia din Roma;
  • Gran Teatre del Liceu din Barcelona;
  • pe marile scene din Tokyo, Nagoya și Osaka, la Pretoria, Rio de Janeiro etc.

Soprana română a fost chemată să interpreteze în premieră mondială opera „Seven Gates of Jerusalem”, de Krzysztof Penderecki, la aniversarea a 3.000 de ani de la înființarea Orașului Sfânt.

- Advertisement -

A cântat în fața Papei colinde românești la Vatican, în Primul Concert de Crăciun transmis de Mondovisione și urmărit în direct de peste un miliard de oameni.

Marele muzicoloc italian Paolo Isotta a descris interpretările Marianei Nicolesco drept „miracole de expresie, tehnică vocală, transfigurare lirică, începând cu mitica ei «Traviata» de debut” la Maggio Musicale Fiorentino.

Lista excepționalelor realizări ale uriașei artiste poate continua la nesfârșit.

- Advertisement -

În România, soprana s-a întors după căderea regimului comunist, în 1991, după 21 de ani de absență. A apărut în fața publicului bucureștean în iunie același an, având câteva concerte extraordinare.

Însă lucrurile nu s-au oprit aici. Cu o energie fantastică, Mariana Nicolesco s-a implicat în organizarea Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée”, pe care l-a făcut la Brăila. Ultima ediție a fost chiar în acest an, în perioada 25-31 iulie. În cei 25 de ani de festival au fost promovate aici peste 2.900 de tinere talente din 50 de țări și de pe 5 continente, ceea ce a pus România pe harta mondială a acestui tip de acțiuni.

Tot Mariana Nicolesco a creat, la New York și București, fundațiile internaționale Ateneul Român.

În 2003, Mariana Nicolesco a organizat la Brașov primul Festival și Concurs Național de Interpretare a Liedului Românesc.

Spirit civic, a luat distanță de o manipulare de tip securist a Academiei Române

În 2017, Mariana Nicolesco și alți intelectuali de marcă s-au desolidarizat de o manipulare a conducerii Academiei Române, care a semnat un așa-zis „Apel” naționalist în încercarea de a discredita uriașele proteste anticorupție care zguduiau România.

Sesizând că se încearcă o diversiune de tip securist, în care erau invocate eternele motive folosite încă de pe vremea regimului Ceaușescu, privind o așa-zisă încercare de atac al „forțelor externe, globaliste” la identitatea patriei și a neamului, Mariana Nicolesco și-a retras semnătura de pe document, la fel ca mulți alți intelectuali de marcă.

Diversiunea fusese pusă la cale de conducerea Academiei Române pentru a sluji discursului suveranist, anti-Occident și anti-NATO al regimului Dragnea, precum și pentru a întări ideea că sutele de mii de manifestanți anticorupție sunt de fapt marionetele multinaționalelor, ale lui Soros și ale Ocultei Mondiale.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Încă un semn că Putin pierde războiul: „Ofițerii FSB și familiile lor au început să părăsească teritoriile ocupate. Planurile de evacuare au fost anunțate în Crimeea”

„Ucraina va elibera Crimeea cel târziu vara viitoare. Aceasta este ultima iarnă în care Rusia va mai perturba economia Europei” – fostul comandant al trupelor SUA în Europa

* Adevărul despre Schengen: problemele României sunt corupția patronată politic și criminalitatea organizată, nu „dușmanii ne poartă pică”!

* Atac violent al RTV la presa independentă. Postul controlat de oligarhul fugar Ghiță îi numește „inamicii României”, care „nu vor să intrăm în Schengen”, pe jurnaliștii care scriu despre corupție

Firea, desființată de Astra Arad: „Suntem ofensați de aberațiile dvs. Cu o nerușinare greu de înțeles, atacați încontinuu tramvaiul fabricat de Astra. Vă ştiam specialistă în motoare turceşti, nu ştiam că v-aţi specializat şi în motoare germane”

Rușinea poartă un nume: George Mîndruță. A fost senator USR-PLUS (aripa Cioloș), a dezertat la PSD!

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -