vineri, aprilie 19, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaVIDEO. Portretul generalului rus Surovikin, noul "măcelar din Ucraina": pușcăriaș recidivist, a...

VIDEO. Portretul generalului rus Surovikin, noul „măcelar din Ucraina”: pușcăriaș recidivist, a călcat oameni cu tancul la Moscova în 1991, a făcut crime de război în Siria și a vândut inamicului armamentul propriilor trupe

-

Generalul Serghei Surovikin, noul comandant suprem al forțelor de invazie rusești în Ucraina, și-a început mandatul în forță: începând din noaptea de duminică spre luni, asupra orașelor țării atacate au fost lansate valuri de rachete în atacuri de teroare, fără niciun scop militar. Orașele Kiev, Lvov, Dnepr, Zaporojie și Mikolaev au fost bombardate la întâmplare, rachetele de croazieră au lovit instituții de învățământ, blocuri de locuințe, piețe și intersecții aglomerate, într-o campanie criminală.

Scopul tactic sau combativ al acestor lovituri este nul. Se crede că această nouă strategie, care vizează civilii și infrastructura marilor orașe din Ucraina, este fie o răzbunare pentru explozia petrecută sâmbătă în zori la Podul Kerci, fie o încercare de a înspăimânta poporul ucrainean (pentru a-l întoarce împotriva conducerii propriului stat), fie amândouă la un loc.

Prima zi cu Surovikin la comanda forțelor de invazie: orașe ucrainene bombardate la întâmplare, după modelul aplicat în Siria în 2017

Imaginile dezastrului făcut de rachetele rusești în orașe sunt terifiante. Cel puțin 8 morți s-au înregistrat după ce misilele au lovit centrul orașelor Kiev și Lvov. Atacul din timpul nopții asupra orașului Zaporojie a dus la moartea a cel puțin un om și importante pagube materiale.

Faptul că duminică au fost atacate blocurile, iar luni școlile, piețele și intersecțiile arată că rușii au căutat să ucidă cât mai mulți oameni: în weekend și noaptea, locuitorii stăteau acasă, în timp ce luni dimineața era previzibil că puteau fi găsiți mai ales pe străzi și în instituții. În Kiev se pare că a fost atacată și o gară.

- Advertisement -

Mai jos, imagini de la atacurile lansate de ruși în această dimineață în centrul orașului Kiev.


Cel care a comandat această schimbare radicală de tactică a rușilor – care văzând că pierd bătălia pe linia frontului au început să atace civilii din spatele zonei de luptă – este unul dintre cei mai odioși generali din armata rusă. Serghei Surovikin, numit la comandă de Putin chiar sâmbătă, are în spate un lung, bogat și nefast istoric.

Mai jos, o înregistrare cu atacul lansat de ruși luni dimineața în orașul Dnepr:

- Advertisement -

În 1991 a călcat un om cu tancul și a fost singurul ofițer rus care a ordonat trupelor să deschidă focul împotriva propriilor concetățeni

Despre Surovikin, care avea o reputație proastă chiar în interiorul coruptei armate ruse, se știa până acum că a deschis focul asupra manifestanților din Moscova în timpul încercării de lovitură de stat pe care KGB și generalii Armatei au încercat s-o dea în 1991, că a furat și vândut inamicului armele propriilor trupe, dar și că a manifestat o brutalitate fără margini în Siria și Cecenia.

Surovikin este unul dintre veteranii armatei ruse. Putin l-a numit sâmbătă la comanda tuturor trupelor din Ucraina – care au astfel, pentru prima oară de la începutul invaziei, un singur șef.

În august 1991, Surovikin – având gradul de căpitan – se afla într-o divizie mecanizată trimisă să reprime protestele în timpul loviturii de stat organizate de conducerea KGB și a Armatei împotriva președintelui reformist al URSS, Mihail Gorbaciov. Aflat în fruntea unei coloane de blindate, el a intrat atunci în plin în baricadele manifestanților din centrul Moscovei. Trei oameni au murit, unul dintre ei călcat de tancuri. Serghei Surovikin a căpătat atunci trista faimă de a fi fost singurul ofițer al armatei sovietice care le-a ordonat soldaților să tragă în propriii compatrioți aflați pe străzile capitalei.

A fost acuzat că a vândut armamentul propriilor trupe în timp ce se afla în Tadjikistan

Grigori Iudin, sociolog și politolog rus, a comentat: „Este simbolic în cel mai înalt grad faptul că Serghei Surovikin, singurul ofițer care a ordonat să se tragă asupra revoluționarilor în august 1991 și care a ucis efectiv trei persoane, este acum responsabil de acest ultim efort de refacere a Uniunii Sovietice. Acești oameni știau ce făceau și știu ce fac și acum”.

Oligarhul Evgheni Prigojin, conducătorul armatei private Wagner și unul dintre contestatarii de până acum ai liderilor armatei ruse, se arată mulțumit de schimbare: „Surovikin este cel mai capabil comandant din armata rusă. Este o figură legendară, a fost născut să servească patria-mamă. Primind un ordin (în 1991), Surovikin a fost acel ofițer care fără ezitare a urcat în tancul său și a mers înainte să-și salveze țara!”.

Cariera generalului nu e însă chiar atât de luminoasă nici după episodul din 1991. În conflictele armate din Tadjikistan și Cecenia (al doilea război), el a fost acuzat nu doar de brutalități, ci și că a vândut inamicului armamentul trupelor sale.

Pentru crimele din august 1991 și vânzarea armamentului propriilor sale unități, Surovikin a ajuns de două ori după gratii.

„Impulsul generalului Surovikin va fi de a distruge civilii, centralele electrice, spitalele. Va presa, probabil, pentru a obține permisiunea să folosească armele chimice și nucleare”

În 2017, în timpul războiului din Siria, același general Surovikin a condus campanii în care a fost acuzat că bombarda deliberat infrastructura vitală a orașelor deținute de trupele opoziției. Acestea erau reduse la ruine fumegânde, sute de mii de oameni fiind siliți să fugă după ce rămâneau fără posibilitatea de a mai trăi acolo. Cel mai notoriu caz este al orașului Alepp, o localitate foarte importantă pe care a ras-o de pe fața pământului cu tunurile. El a folosit în Siria, de asemenea, muniția cu fragmentare – interzisă de Convenția de la Geneva – împotriva civililor.

După distrugerile din Siria, Surovikin a fost numit șef al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei. Astă-vară a fost pus comandant al grupului militar de sud din Ucraina, înlocuindu-l pe generalul Aleksandr Dvornikov.

În noua sa calitate a fost creditat cu creșterea eficienței forțelor ruse care luptau în estul Ucrainei.

Aducerea acestui om la comanda tuturor forțelor rusești din Ucraina indică, bănuiesc experții, intenția lui Putin de a escalada conflictul. „Impulsul generalului Surovikin va fi de a distruge civilii, centralele electrice, spitalele, deoarece el nu poate învinge armata ucraineană. El va presa, probabil, mai tare pentru a obține permisiunea să folosească armele chimice și pe cele nucleare”, crede unul dintre analiștii militari.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. „Podul lui Putin”, care leagă Crimeea de Rusia, a fost rupt în două! Un camion-capcană a dărâmat calea rutieră, 7 vagoane-cisternă au aruncat în aer calea ferată

* „Lui Putin nu-i pasă de 500.000 de cadavre. Pentru el, reprezintă 2% dintre cei pe care i-ar putea recruta. Are o rezervă de 25 de milioane de oameni, în caz de mobilizare totală”

* Regimul Iohannis-PSD vrea să adopte legile justiției înainte să vină observațiile și recomandările Comisiei de la Veneția! Europa e sfidată pe față

* VIDEO. Bravura izmenelor cu batistuță: Rareș Bogdan amenință Europa cu o blocadă și o criză alimentară! Iohannis: „L-a luat puțin valul”

* Comisia Europeană avertizează regimul Iohannis-PSD că pierdem banii din PNRR dacă nu renunță la maltratarea Legii Avertizorului de Integritate! Trebuie eliminate prevederile care-i favorizează pe corupți

* De ce cad MiG-urile: mai multe s-au stricat după ce Armata a cumpărat kerosen de proastă calitate de la un fost partener de afaceri cu Sebastian Ghiță și cu generali SRI

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. […] Generalul Serghei Surovikin, noul comandant suprem al forțelor de invazie rusești în Ucraina, și-a început mandatul în forță. Începând din noaptea de duminică spre luni, asupra orașelor țării atacate au fost lansate valuri de rachete. Orașele Kiev, Lvov, Dnepr, Zaporojie și Nikolaev au fost bombardate la întâmplare. Rachetele de croazieră au lovit instituții de învățământ, blocuri, piețe și intersecții aglomerate, într-o campanie criminală, așa cum a etichetat-o ziaristii.com. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -