Andrei Marga îi face „activiști rudimentari” pe cei care-i critică retorica putinistă. Turnătorul „Horia” insistă că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei. Minte că și „New York Times” îi susține aberația!

7
1759
Andrei Marga

Propagandistul putinist Andrei Marga, fost ministru de Externe în Guvernul Ponta, continuă să-și susțină public scandaloasele teorii pro-Kremlin. Vajnic tunător al Securității sub mai multe nume conspirative (cel mai intens folosit: „Horia”), Marga reia, într-un editorial, ideea că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, pentru încheierea războiului declanșat de Moscova împotriva sa.

În editorialul publicat pe Rasunetul.ro, intitulat „Ieșirea din conflict”, Andrei Marga acuză „o propagandă dintre cele mai reprobabile”, susținută de „activiști rudimentari” care „își asumă continuarea conflictului”.

Marga scrie, aberant-ticălos, că „până și Elon Musk, «The New York Times» și alții, care au spus lucid că pacea durabilă implică cedări teritoriale, sunt luați la rost de activiși rudimentari”. Minciună gogonată: „New York Times”, ca ziar, nu și-a asumat niciodată o asemenea declarație, ea cel mult a venit din partea unui dintre sutele de colaboratori ai publicației.

Nici milionarul Elon Musk, cu toate afirmațiile sale caraghioase, nu a propus ca Ucraina să cedeze teritorii ca să obțină pacea, ci a emis ideea – năstrușnică, de altfel – că soarta celor 5 regiuni ocupate de ruși (Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk, Lugansk) ar trebui decisă prin referendumuri legale, supravegheate de ONU. Apropo: pe acest criteriu, Harghita și Covasna ar deveni județe ale Ungariei, iar Texas și California ar trece la Mexic!

Fost ministru de Externe și al Educației, fost rector al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, fost director al Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Margal înșiră, ca un tonomat moscovit, multe dintre argumentele propagandei ruse pentru declanșarea războiului în Ucraina.

Fragmente din „editorialul” lui Andrei Marga

 • „Pe scenă este acum și o propagandă dintre cele mai reprobabile, al cărei primitivism duce, între altele, la blamarea celor care sunt conștienți de consecințele aberațiilor. Mai recent, până și Elon Musk, «The New York Times» și alții, care au spus lucid că pacea durabilă implică cedări teritoriale, sunt luați la rost de activiși rudimentari.”
 • „Această propagandă își asumă continuarea conflictului. Nu voi insista asupra ei. Mă interesează ieșirea din conflict.”
 • „M-am referit la această ieșire într-un răspuns la o întrebare ce mi-a fost adresată la Alba Iulia (14 septembrie 2022) și apoi într-un articol («De la propagandă, la gândire», 2022). Ele corespund adevărului istoric, dreptului international și intereselor generale – dincolo de propaganda care poimâine va fi socotită o penibilă eroare. Niciunul dintre preopinenți nu a adus vreun argument factual împotriva a ceea ce am spus.”
 • „Situația conflictului s-a complicat și mai mult în ultimele săptămâni. Au intervenit votul fără vreo împotrivire din partea  populației din cele patru regiuni ocupate prin acțiunea militară începută în februarie 2022, decizia Rusiei de a integra între frontierele proprii regiunile, reacția țărilor care se opun acțiunii militare, agravarea crizei energetice antrenată de conflict și culminația ei în atacarea nedemnă a gazoductelor Rusia-Germania. Și, desigur, urcarea amenințării nucleare la iminență.”
 • „Sunt persoane care se exprimă cu aplomb, fără să cunoască prevederile internaționale în materie de conflicte, precum cel din Ucraina, sau adaptându-le la nevoi propagandistice.”
 • „Se află în eroare cei care reduc discuția despre conflict la o înțelegere sumară a dreptului internațional, fără a vedea faptele și obligația securității celuilalt.”
 • „Suveranitatea națională se referă nu doar la ordinea existentă, ci și la formarea acestei ordini. Cum am mai arătat, ordinea existentă este punctul de plecare pentru a rezolva orice litigiu. Dar atunci când un stat nu-și integrează democratic cetățenii, refuză acordurile privind minoritățile, interzice partide, monopolizează informații și recurge la ură, fiind construit pe încălcarea suveranității altor state, acea ordine se discută. Ea se discută și când sunt resturi samavolnic tranșate ale istoriei.”
 • „Pe un plan mai larg, se poate observa că sunt și azi în vigoare tratate între țări europene care și-au stabilizat frontierele în scopul cooperării imediate, dosarele dificile fiind transmise viitorului. În definitiv, ca să fim realiști, chestiunea frontierelor în Răsărit s-a acutizat din momentul în care s-a refuzat aplicarea acordurilor de la Minsk, care erau susținute de Rusia, Germania și Franța. Unii invocă și faptul că situația minorităților în urma dizolvării URSS a rămas fără reglementare convenită.”
 • „Este mai departe uimitor cât de îngust procedează autodeclarați «specialiști», trăitori, totuși, în secolul XXI. La orice comparație, sub aspectul opticii și al mijloacelor, propaganda lor nu face decât să reia sectarismul din bolșevism și nazism, doar că îl pun pe o direcție a lor. Disprețul pentru fapte și valori este urmarea.”
 • „«De la agresiune la mediere» este maxima pentru conflictul din Ucraina. Acesta dovedește că și cele mai consacrate norme existente pe plan internațional nu previn operațiuni militare. În fapt, «oficiali occidentali au avut legături cu partenerii lor ruși cu multe ocazii, dar ei nu au abordat preocuparea continuă a Moscovei – aceea că ea percepea ca amenințare eforturile occidentale de a aduce Ucraina în NATO și UE. De partea cealaltă, Rusia a făcut solicitări cu bătaie lungă ce au părut să lase puțin spațiu pentru negociere». În loc să se exploreze un compromis incipient pe această problemă – precum solicitarea, la Kiev și către aliații occidentali, de neutralitate a Ucrainei, combinată cu dezescaladarea de către Rusia și noi negocieri privind statusul teritoriilor, ambele părți și-au rigidizat pozițiile existente.”
 • „Dar «chiar adversari deveniți rigizi pot fi aduși laolaltă prin ajustare mutuală». Ei chiar au acceptat la un moment dat ajustarea. Statele Unite s-au reținut să trimită trupe să lupte în Ucraina, Rusia s-a reținut să treacă la folosirea de arme de distrugere în masă. «Cum războiul a continuat, această înclinație spre reținere a început să cedeze odată cu declarația secretarului pentru apărare al Statelor Unite, Lloyd Austin, care a spus că Statele Unite caută să slăbească Rusia pe termen lung, iar oficiali ruși au replicat amenințând cu folosirea armelor nucleare și indicând că scopurile războiului lor ar putea fi extinse».”

MAE, luna trecută: Marga „preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia”

Luna trecută, la lansarea unei cărți la Alba Iulia, Andrei Marga a făcut un alt set de declarații decupate din retorica Rusiei. El a spus atunci că Ucraina are „frontiere nefirești” și că, drept urmare, aceasta ar trebui să cedeze mai multe teritorii Rusiei, Poloniei, Ungariei și României.

Afirmațiile sale au fost respinse „ferm” de Ministerul Afacerilor Externe de la București.

„Declarațiile făcute de domnul Andrei Marga în spațiul public, cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia, sunt inacceptabile”, a transmis MAE printr-un comunicat.

„Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent. MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia. MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional”, a adăugat ministerul condus de Bogdan Aurescu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O diademă hunică de aur cu pietre prețioase, veche de 1.500 de ani, a dispărut fără urmă după ce rușii au luat-o din Muzeul Melitopol. Bijuteria era printre cele mai valoroase artefacte din lume

* VIDEO. „Podul lui Putin”, care leagă Crimeea de Rusia, a fost rupt în două! Un camion-capcană a dărâmat calea rutieră, 7 vagoane-cisternă au aruncat în aer calea ferată

* Culmea tupeului: după 7 luni în care a bombardat blocuri de locuințe, spitale, școli și centrale electrice în Ucraina, Putin spune că lovirea podului Kerci ar fi „un act terorist”!

* VIDEO. Bravura izmenelor cu batistuță: Rareș Bogdan amenință Europa cu o blocadă și o criză alimentară! Iohannis: „L-a luat puțin valul”

* Comisia Europeană avertizează regimul Iohannis-PSD că pierdem banii din PNRR dacă nu renunță la maltratarea Legii Avertizorului de Integritate! Trebuie eliminate prevederile care-i favorizează pe corupți

* Norocoși și la tragerea la sorți pentru Euro 2024! Nicio „mare putere” în grupă. Pentru primele două locuri ne batem cu Elveția, Israel și Kosovo

7 COMENTARII

 1. Care Marga? Cel care a scos voievozii din cartea de istorie si a bagat-o pe Andreea Esca si Cristoiu? Sub semnatura lui, vreau sa zic. Cu din astia a ajuns invatamintul romanesc varza.

 2. Problema acestui nesimtit de Marga se poate rezolva usor incepand cu 10 Octombrie cand Ucraina a anuntat darea in urmarire a 11 ciraci ai lui Putin in frunte cu ursuletul toxic Mevedev pentru incitare la încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Aceasta infractiune prevazuta de codul penal ucrainian a fost comisa si de producatorul de maculatura academica Marga, care a declarat in public ca „Ucraina trebuie” sa predea teritorii vaste unor tari vecine, in primul rand Rusiei care, dupa capul sau tuguiat, ar trebui sa ia partea leului. In consecinta asteptam cererea de extradare a universitarului clujean pentru a fi deferit justitiei ucrainene iar autoritatile romane daca vor sa nu fie banuite de simpatii putiniste ca autoritatile sarbe, care refuza sa il extradeze pe una dintre cele mai mari cartite kremlineze in Romania, sa faca bine si sa avizeze pozitiv aceasta solicitare a statului vecin si in ultima vreme ceva mai prieten.Se aude dl ministru al justitiei si fost jucator in schemele oneroase de investitii financiare ale lui Cristi Sima ?

  • Dumnitru Borțun il lauda pe Marga in acel film. Zicea ca e mare intelectual specialist in nu stiu ce scriitor german. Si ca nimeni nu are dreptul sa critice un asa mare carturar. Ca nu poate neica nimeni sa se ia de Marga.
   Dupa umila mea parere cita vreme e un ticalos nu conteaza cita carte stie. Oricum nu i-a folosit.

   • Da, dar nu ați reținut esențialul, și anume, Borțun spune despre Marga că acesta a vorbit în calitate de individ neimplicat în vreun partid. Deci, a spus ce a spus, ca o persoană fizică, din puțul gîndirii lui. Iar faptul că sunt suprafețe de pămînt care nu aparțin Ucrainei, de drept, nu ar trebui să ne scadă deloc atașamentul nostru față de Ucraina, dar, dar, dar, adevărurile trebuiesc rostite. Or, un Borțun, un Marga, nu sunt niște persoane de dat la o parte, de blamat, și Cartianu știe bine acest lucru, dar tace. Tace pentru că e neputincios să se ia de niște coloși ca aceștia doi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.