marți, februarie 27, 2024
AcasăNews"PIB-ul României e împărțit așa: 90% sistem Texas, 10% sistem Rusia. 5%...

„PIB-ul României e împărțit așa: 90% sistem Texas, 10% sistem Rusia. 5% sunt super-prăduiți, iar 5% – sinecuri la stat și pensii speciale”

-

Economistul Andrei Caramitru, fiului celebrului actor Ion Caramitru (decedat anul trecut, la vârsta de 79 de ani), face câteva considerații foarte interesante pe pagina sa de Facebook despre banii românilor. O însemnată parte a lor, spune el, se duce în conturile „firmelor de casă” ale politicienilor aflați la putere.

Ar fi vorba despre 5% din PIB-ul țării, prăduit sistematic în fiecare an. Adică, aproximativ 12 miliarde de euro din Produsul Intern Brut de la finalul anului 2021, care era de 240 de miliarde de euro.

„Canalul principal de furt”, așa cum îl numește Andrei Caramitru – absolvent al Universității din Geneva, Elveția, în 1998 -, îl reprezintă bugetele locale.

În analiza sa, fostul consilier al fostului președinte al USR, Dan Barna, împarte sistemul românesc în mai multe zone: două de „tip Texas”, în proporție de 90%, și două pe baza corupției de stat, inspirată din Federația Rusă.

- Advertisement -

Ziaristii.com vă prezintă analiza dură realizată de Andrei Caramitru. 

„Cheltuielile totale ale statului sunt cam 35% din PIB, din care doar 20% sunt pe investiții”

 • „În România nu există un sistem, ci mai multe care funcționează în paralel. Sunt două zone mari de tip Texas și două de tip Rusia.”
 • „Texas: multinaționalele, care domină exporturile și producția în România. Sunt lăsate în pace, pot face orice, și sunt taxate puțin. E OK aici, e de fapt mai «liberal» decât în multe state din Vest (de exemplu, în Franța sau Germania nu prea te lasă să intri dacă ești firmă străină; sindicatele, acolo, sunt foarte dure; taxele mai mari etc.).”
 • „Texas: Firmele private românești (sau controlate de români), care NU au legătură cu statul, nu de acolo fac bani (cele mari, de exemplu, sunt Dedeman, RCS/RDS, eMAG, Bitdefender, UIPath, Altex, Mobexpert, rețelele de spitale private etc. etc.), plus sute de mii, medii sau mici. În general, iar – sunt lăsați în pace, taxe foarte mici, super-OK, nivel SUA de libertate de fapt.”
 • „Rusia: Sistemul super-corupt de stat. Aici vorbim de maximum 5% din PIB, nu mai mult, care vine din bugetul statului și merge către firme de casă. O să spuneți că e mai mult, dar nu e – cheltuielile totale ale statului sunt cam 35% din PIB, din care doar 20% sunt pe investiții.”
 • „Restul sunt fixe cu salarii și pensii (deci, zona cu probleme e de 7-8% din PIB, dar o parte merge totuși la multinaționale sau firme serioase – de exemplu, sisteme militare direct din SUA, autostrăzile, Dacia pentru mașinile de stat, telefoane mobile și laptop-uri pentru angajați etc).”

„Pentru că corupții noștri nu pot «juca» decât ăștia 5% din PIB și au multe guri de hrănit, au inventat sinecurile la stat și pensiile speciale. Astea toate ne mai costă 3-5% din PIB”

 • „Deci, cam 5% din PIB sunt super-prăduiți, se fură cel puțin jumătate, și dacă nu ești firmă «de-a lor», gen Teldrum sau Asesoft, nu ai nicio șansă. Canalul principal de furt și control e prin bugetele locale, asta e cheia. Mai au câteva firme de stat (gen Romgaz, Hidroelectrica, Poșta, CFR etc.), însă spațiul «de manevră» pentru Prăduială din firmele astea nu e mare (cam 1% din PIB), pentru că nu sunt așa de mari, relativ vorbind.”
 • „Pentru că corupții noștri nu pot «juca» decât ăștia 5% din PIB și au multe guri de hrănit, au inventat sinecurile la stat și pensiile speciale. Astea toate ne mai costă 3-5% din PIB. Deci, total cu probleme – cam 10%.”
 • „Așa că – matematic – avem 90% un sistem gen Texas (fără prea multe reguli, cu taxe foarte mici pe business – libertate, frate -, însă îți plătești la privat spitalul și școala dacă vrei să fii liniștit, servicii de stat praf în general) și un sistem de tip Rusia care reprezintă 10% (cu oligarhi din bani de la stat, sinecuri, verișori și amante în funcții-cheie, pensii speciale etc).”
 • „Ce e foarte interesant e că pe noi ne înnebunesc ăștia 10%. Dar și ei sunt înnebuniți, că zic: «Domn’e, 10% e nimica toată, uite ce frumos ar fi pentru noi prin alte țări gen Rusia sau Belarus, unde ăia au 100%. Noi nu avem iahturi, nici măcar avioane private, e bătaie de joc». De aici a apărut Dragnea. Și vor mai fi încercări, însă la nivel pur economic sunt marginali, nu au cum să ia controlul (și nici nu o să-i lase SUA și UE).”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* STENOGRAME. Mafia de la metrou, condusă de Rădoi (PSD), plănuia lichidarea ministrului Drulă (USR) cu rakeți ucraineni! „Punem preț pe două capete, Drulă și directorul. Şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace!”

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Consilierul lui Zelenski: „Putin a chemat ambulanța chiar în toiul nopții. A avut probleme de sănătate foarte mari”

* Demența unui artist genial devenit putinist irecuperabil. Emir Kusturica: „Scopul ultimelor două războaie este acela de a șterge rușii și sârbii de pe fața pământului” / „Acțiunile SUA au dus la nenorocirile din Donbass, și nu introducerea trupelor rusești”

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

- Advertisement -

3 COMENTARII

 1. Inteligent, carismatic si matur d-l Caramitru jr.
  As vrea sa ma agat de ceva, dar fiecare idee si fiecare cuvant sunt la locul lor, in cuvinte potrivite. Nici mai mult nici mai putin. Hmmm….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -