miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaVIDEO. Moment istoric: militarii ucraineni au ajuns la granița regiunii Harkov și...

VIDEO. Moment istoric: militarii ucraineni au ajuns la granița regiunii Harkov și restaurează bornele de hotar cu Rusia

-

Moment istoric pentru Ucraina: soldații săi au restaurat simbolic bornele de hotar cu Rusia după ce contraofensiva purtată în ultimele săptămâni i-a aruncat peste graniță pe invadatori. Evenimentul a fost filmat de grupa de militari ucraineni angajată în operațiune, dându-i prilejul fostului comandant al armatei britanice să concluzioneze că Rusia nu are, pur și simplu, valoarea militară și nici voința de a cuceri marile orașe.

Ucraina câștigă astfel și bătălia pentru Harkov, după ce în martie câștigase bătălia pentru Kiev. Acestea sunt cele mai mari orașe ale țării. Socotind că rușii n-au reușit nici măcar să ajungă în preajma celui de-al treilea oraș ca mărime – Odessa –, se poate aprecia fie și din aceste elemente că e vorba de un mare eșec strategic și militar al Moscovei.

Incapacitatea Rusiei de a cuceri Harkov ar trebui considerată o înfrângere majoră pentru această țară, spune generalul Sir Richard Barrons, fost comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite din Marea Britanie, citat de BBC. „A fost un obiectiv mult prea mare pentru armata rusă”, a declarat Barrons la Today Programme, de la Radio 4, adăugând că Rusia „nu are numărul de trupe, voința sau abilitățile necesare pentru a cuceri orașe mari. Când rușii s-au blocat în jurul periferiilor, au devenit o țintă mai ușoară pentru un contraatac ucrainean foarte agresiv și de succes, iar încercarea de a sta în jurul Harkovului a devenit mult mai puțin importantă decât lupta în curs de desfășurare în Donbass”, a explicat generalul britanic situația militară din Ucraina.

- Advertisement -

Totuși, Barrons a avertizat că eșecul Rusiei în jurul Harkovului nu înseamnă automat un eșec al invaziei în totalitate, adăugând că obiectivul rușilor este acum să avanseze în estul țării.

Însă momentele petrecute duminică, 15 mai, păreau de neimaginat pe 24 februarie, când Rusia și-a dezlănțuit rachetele și tancurile asupra Ucrainei, invadând-o din 6 direcții. Au trecut de atunci aproape 3 luni și lucrurile sunt total schimbate. Duminică, fluturând semnele „V”, de la victorie, și adunați în jurul unei borne de frontieră improvizată și vopsită în culorile albastru și galben, soldații ucraineni s-au adresat președintelui Zelenski: „Am ajuns! Suntem la graniță!”.

Lupta e, cu toate acestea, de parte de a fi încheiată. În nord-estul orașului Harkov mai este acum un intrând rusesc care trebuie eliminat pentru a stopa definitiv bombardamentele care continuă să facă victime. Ucraina nu este încă în măsură să amenințe liniile de aprovizionare rusești care se află mai la est. Iar în Donbass, lupte crâncene continuă în Lugansk și în alte părți.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Fie Putin a avut un accident vascular cerebral, care i-a cauzat leziuni pe partea dreaptă, fie este o manifestare a metastazei la creier”

* Demența unui artist genial devenit putinist irecuperabil. Emir Kusturica: „Scopul ultimelor două războaie este acela de a șterge rușii și sârbii de pe fața pământului” / „Acțiunile SUA au dus la nenorocirile din Donbass, și nu introducerea trupelor rusești”

Șoc la Moscova: Putin l-ar fi dat afară pe șeful Armatei! Generalul Gherasimov a lipsit de la parada de 9 mai, după ce ar fi fost rănit în regiunea Harkov

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

CTP: „Pacifismul” este ilogic, slujește propagandei lui Putin. România este de partea bună a istoriei

Trompeta rusească George Simion: „Deblocați portul Constanța de navele din Ucraina!”. Contul liderului AUR colcăie de xenofobie, conspirații și ură

* Sorin Oprescu – 10 ani și 8 luni de închisoare! În total, 63 de ani și 4 luni pentru cei 9 membri ai grupului infracțional organizat – mai mult decât în „dosarul Colectiv”!

* A fugit și Sorin Oprescu! Deși fiul său locuiește la Viena, fostul primar a ieșit din țară pe la Giurgiu, în ziua a doua de Paște

Piedone, primarul lui Dan Voiculescu, va sta la închisoare doar 1 an și 4 luni, din cei 4 ani primiți în „dosarul Colectiv”

* A murit mama corupților Radu și Alexandru Mazăre. N-a rezistat să-și vadă în pușcărie și primarul, și deputatul

„Le e frică de Kovesi”. Guvernul n-a luat încă niciun ban din fondurile UE pentru perioada 2021-2027, iar banii din PNRR pentru autostrăzi sunt ca și ratați de Grindeanu!

Iohannis: „Pentru creșterea prețurilor, nu căutați vinovați în clasa politică, Guvern, Parlament! Putin e de vină”

Guvernul PSD-PNL, înapoi în comunism, la lupta cu chiaburii și burghezii. E înfierată specula: „acumularea de mărfuri”, „limitarea vânzărilor”, prețurile „nejustificat de mari”

Silviu Mănăstire pleacă de la B1 TV și trimite săgeți către patronul Sorin Oancea. Nemulțumiri financiare: „Profitul televiziunii a fost de peste 6 milioane de euro”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -