luni, mai 20, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaPentagonLeaks: americanii sunt sceptici în legătură cu ofensiva Ucrainei. Președintele Egiptului a...

PentagonLeaks: americanii sunt sceptici în legătură cu ofensiva Ucrainei. Președintele Egiptului a dat ordin să fie livrate Rusiei, pe ascuns, 40.000 de rachete. Emiratele Arabe cooperează cu rușii contra Occidentului

-

Multe vești proaste reies din nenumăratele documente scurse de la Pentagon pe rețelele de socializare, dar și dintre cele ajunse la presa din Occident. Situația Ucrainei nu e nici pe departe strălucită, iar Rusia reușește să-și facă aliați împotriva SUA și a Occidentului printre dictatorii lumii.

Shashank Joshi, editorul pe probleme de apărare al publicației „The Economist“, a publicat o analiză pe această temă și a reluat mai multe dintre idei pe contul său de Twitter, arătând că americanii sunt destul de sceptici în privința succesului pe care-l va avea ofensiva Ucrainei. Obiectivele Kievului sunt foarte îndrăznețe – eliberarea estului țării și o străpungere până la Marea Neagră în sud, urmând a fi izolate forțele rusești din Crimeea. Dar oficialii SUA spun că sunt deficiențe semnificative în tabăra ucraineană și că atacul ar putea aduce doar câștiguri modeste.

Un alt element îngrijorător este dezvăluirea că spionii ruși au reușit să convingă Emiratele Arabe Unite să colaboreze împotriva serviciilor de informații americane.

SUA au date că președintele egiptean Sisi a dat ordin, în februarie, ca 40.000 de rachete să fie încărcate pe nave și transportate pe ascuns către Rusia. Totul – a cerut șeful statului egiptean – trebuie făcut cât mai pe furiș, pentru a nu se pune rău cu Occidentul.

- Advertisement -

Iată comentariile făcute de analistul „The Economist“ pe probleme de apărare, Shashank Joshi.

„Oficiali FSB au afirmat că șefi ai serviciilor de securitate din Emiratele Arabe Unite și Rusia au convenit să lucreze împreună împotriva agențiilor de informații din SUA și Marea Britanie“

„Declarația Departamentului Apărării confirmă aproape în totalitate că documentele sunt autentice. Majoritatea experților și oficialilor cu care am vorbit sugerează că încălcarea este foarte gravă și foarte dăunătoare. De asemenea, vine într-un moment nepotrivit pentru Ucraina.

- Advertisement -

Washington Post pare să aibă documente care nu au fost dezvăluite anterior din scurgerea de informații. Unul dintre ele avertizează Ucraina cu privire la „deficiențele semnificative în ceea ce privește generarea și susținerea forțelor” și spune că ofensiva ar putea produce doar „câștiguri teritoriale modeste”. Nu apare în niciuna din cele peste 50 de slide-uri pe care le-am văzut.

„Documentul [scurs]… indică faptul că strategia Kievului se învârte în jurul revendicării zonelor contestate din est, în timp ce forțează spre sud în încercarea de a tăia puntea terestră a Rusiei către Crimeea…”

«Puterea apărării rusești bine fortificate, împreună cu „deficiențele ucrainene de durată în ceea ce privește pregătirea și aprovizionarea cu muniții, probabil că vor îngreuna progresul și vor exacerba pierderile în timpul ofensivei [ucrainene]”, se arată în document».

„Dincolo de documentul scurs, oficialii americani au declarat că perspectivele unui rezultat modest în ofensiva de primăvară au fost, de asemenea, întărite într-o evaluare clasificată a Consiliului Național de Informații. Această evaluare… a constatat că este puțin probabil ca Ucraina să recucerească atât de mult teritoriu precum a făcut-o Kievul toamna trecută.”

„În timp ce ruperea podului terestru este puțin probabil să se întâmple, au spus acești oameni, SUA speră că câștigurile incrementale ar putea cel puțin să amenințe fluxul liber de echipamente și personal rusesc în coridor, care a fost un colac de salvare pentru forțele invadatoare.”

AP are, de asemenea, diapozitive până acum nedezvăluite. „Spionii americani au surprins ofițeri de informații ruși care se lăudau că au convins Emiratele Arabe Unite «să lucreze împreună împotriva agențiilor de informații din SUA și Marea Britanie», potrivit unui presupus document american.”

„Documentul văzut de AP spune: «La mijlocul lunii ianuarie, oficiali FSB au afirmat că oficiali ai serviciilor de securitate din Emiratele Arabe Unite și Rusia au convenit să lucreze împreună împotriva agențiilor de informații din SUA și Marea Britanie, potrivit unor informații de semnal recent obținute»”.

Pe măsură ce apar noi documente, cred că va fi o provocare stabilirea autenticității, cu excepția cazului în care putem spune cu siguranță că au fost încărcate de același utilizator sau că au circulat cu mult înainte de această lună.

Iar documentele continuă să apară: „Președintele egiptean Abdel Fatah El-Sisi… a ordonat recent subordonaților să producă până la 40.000 de rachete care să fie trimise pe ascuns în Rusia, potrivit unui document al serviciilor de informații americane care a fost dezvăluit”.

„O parte a unui document strict secret, datat 17 februarie, rezumă presupusele conversații dintre Sisi și oficiali militari egipteni de rang înalt și se referă, de asemenea, la planurile de a furniza Rusiei muniții de artilerie și praf de pușcă.”

„Documentul descrie faptul că Sisi a dat instrucțiuni la 1 februarie pentru a păstra secretă aprovizionarea cu rachete pentru «a evita problemele cu ‘Occidentul’», spunându-i unei persoane, la care se face referire doar ca Salah al-Din, că muncitorilor din fabrici ar trebui să li se spună că proiectilele sunt destinate armatei egiptene.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

* ÎPS Teodosie apără cu îndârjire sărbătorirea Paștelui odată cu Rusia, nu cu Occidentul! Îi vrea pe ortodocși separați de catolici, pe care-i jignește: „Au catolicii Sfântă Lumină? N-au! Alţii? N-au!”. Mitropolitul Clujului îl contrazice, BOR e prudentă

* Contribuția României la lupta Ucrainei cu Rusia, dezvăluită în documentele „scăpate“ de Pentagon: pregătim militari, transferăm echipament și monitorizăm informațional frontul

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -