Părinții celor patru copii morți în incendiul de la Timișoara își toacă veniturile la o sală de jocuri: femeia cheltuiește banii la loto instant, iar concubinul ei la păcănele. Băiatul de 14 ani îi aștepta afară, în frig.
Ziaristii.com vă prezintă câteva detalii șocante din interiorul familiei celor patru copii decedați în camera lor, în urma unui incendiu violent izbucnit pe Strada Memorandului din Timișoara.
- Femeia avea cinci copii cu bărbați diferiți. Cu singurul ei soț, de care a divorțat, are un băiat de 14 ani, Vasile. Cei patru micuți înghițiți de foc – Alexandra (6 ani), Andrei (4 ani), Antonia (2 ani) și Adrian (7 luni) – proveneau din relații de concubinaj.
- Antonia a împlinit 2 ani chiar în ziua tragediei.
- Familia locuise până nu demult la periferia Timișoarei, în cartierul Freidorf. Apoi s-a mutat într-o zonă mai bună din oraș, pe Strada Memorandului, situată nu departe de Spitalul Județean de Urgență „Pius Brânzeu”.
- Toți membrii familiei – doi adulți și cinci copii – s-au stabilit într-o casă naționalizată, fără a avea acte oficiale și fără a plăti chirie cuiva (statului sau vreunui privat).
Vasile îi aștepta la ușa casei de pariuri, în frig
- Atât mama celor patru copii decedați, cât și actualul ei concubin își fac mai mult veacul pe la sălile de jocuri și casele de pariuri. Sunt nelipsiți de la jocurile de noroc.
- Femeia, Ana Maria Vulpe, preferă loto instant, un tip de joc numit Lucky Six 6/48. Pariază zeci de variante, 10 pe un bilet, din două în două minute, cu suma de 20 de lei pe o singură tură!
- Și concubinul ei joacă la loto instant, dar preferă să-și petreacă timpul mai mult la păcănele. Mizează de la 50 de lei până la câteva sute. De multe ori, bărbatul părăsește agenția la ora închiderii: 22.00.
- Femeia și concubinul ei tocau la jocuri de noroc inclusiv alocațiile celor cinci copii minori. De anul trecut, când alocația s-a mărit de la 85 la 150 de lei, ei încasau 600 de lei, pentru patru copii. În toamnă, când s-a născut și Adrian, totalul alocațiilor a urcat la 750 de lei.
- Absolut revoltător: băiatul de 14 ani, cel mai mare dintre cei cinci copii, își așteaptă părinții afară, în frig, în fața ușii casei de pariuri! Fiind minor, nu are voie să stea înăuntru. Din când în când, el deschide ușa agenției și se uită la „bile” (așa cum e denumit jocul loto instant de către jucători). Mama lui îi spune să închidă ușa, că va veni imediat și ea, că mai joacă o tură și gata. Dar o tură se transformă în două, trei…
Pe băiatul cel mare îl trimiteau după băutură
- Băiatul de 14 ani a fost abandonat de tatăl său natural, care, după divorț, s-a stabilit la Recaș. Astfel, copilul a rămas în „grija” mamei sale și a concubinului acesteia. Atât de mult s-au preocupat cei doi de soarta lui Vasile, încât acesta a ajuns să fie corigent la trei materii. Practic, a încheiat clasa a 7-a cu o situație catastrofală la limba și literatura română, biologie și engleză. Are media 4 la aceste discipline. În acest an, trebuie să-și dea examenele de corigență.
- Dat fiind faptul că, în urma tragediei, a intrat în custodia celor de la Protecția Copilului, e puțin probabil să mai învețe la aceeași școală. Situația lui școlară rămâne astfel neclară.
- Băiatul le-a povestit dascălilor că mama sa îl trimitea deseori la cumpărături în toiul nopții, după ora 23.00. În mod normal, el trebuia să doarmă la acea oră, fiindcă a doua zi avea ore. Dar cei doi „părinți”, turmentați de aburii alcoolului, îi spuneau să ia bicicleta și să se ducă la supermarket ca să ia băutură și ceva de mâncare.
- Copilul nu lipsea de la ore, dar nu știa mai nimic. Nu deschidea gura la cele mai multe lecții. Era obligat de împrejurări să aibă grijă și de cei patru frați mai mici. Le făcea omletă, le încălzea lapte, le spăla hainele și îi îmbrăca. În tot acest timp, „părinții” se ocupau de paharul cu rachiu ieftin și de jocurile de noroc.
Tristețe agramată pe Facebook
După tragedie, mama copiilor, Ana Maria Vulpe, a postat pe Facebook două mesaje care exprimă durere, dar u și empatie. În plus, scurtele mesaje descriu și un analfabetism cronic.