Noile buletine provoacă scandal în biserică. Presa ortodoxă îl acuză pe Patriarhul Daniel că a pactizat cu CIP-ul

4
5858
Patriarhul Daniel, noile buletine
Noile buletine de identitate au generat o controversă în sânul bisericii ortodoxe - Foto: Wikimedia/MAI

În urmă cu câteva zile, Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice schimbarea actelor de identitate începând cu 2021. Noile buletine vor fi de dimensiunea unui card bancar, vor avea încorporat un CIP-electronic ce va conține două amprente ale titularului și datele de identificare facială. Actul va fi obligatoriu, începând cu vârsta de 12 ani și va respecta normele impuse de Uniunea Europeană.

Noul act de identitate nu e obligatoriu, în comunicat se precizează că persoanele care nu doresc să-l facă pot alege unul fără CIP, dar cu un astfel de buletin nu se mai poate călători în uniunea Europeană.

Patriarhia Română, prin Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt, a susținut că nu are nicio obiecție vizavi de această decizie: „Nu se pune nicio problema. Problema cipurilor nu e o problema cu relevanţă spirituală, religioasă, deci din aceasta perspectivă nu exista o poziţie negativă a Bisericii. A bisericilor. Adica nu am cunoştinţă ca vreo biserică din cele prezente să aibă vreo poziţie critică”.

Reacția trebuia să aibă rolul de a evita o dezbatere aprinsă în jurul CIP-urilor din actele de identitate asemănătoare cu cea care a avut loc atunci când s-a decis schimbarea pașapoartelor.

Dar ea s-a întors împotriva Patriarhului Daniel care e criticat de presa ortodoxă pentru comunicatul dat de patriarhie.

Într-un editorial publicat de „Mărturisirea Ortodoxă” și intitulat „Patriarhia îi trădează din nou pe credincioșii ortodocși: ecumenism plus dictatură biometrică” se spune: „Cum era de așteptat, Patriarhia Română, care nu are niciun fel de respect pentru credincioșii Bisericii noastre și pentru faptul că în 2009 peste un milion dintre aceștia au avut o problemă mare cu aceste acte, semnând o luare de poziție pe lângă parlamentul statului, și îi confundă pe toți cu ierarhia ecumenistă și globalistă și cu susținătorii clericali ai acesteia, a răspuns că nu are niciun fel de problemă cu aceste noi documente”.

Într-un alt articol publicat pe site-ul „Theodosie.ro” și intitulat „Problema noilor acte de identitate electronice din perspectivă creștină” se spune: „… declarația d-lui Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, este în contradicție cu învățătura părinților duhovnicești contemporani, fără a mai zice de tradiția de veacuri a Bisericii. Problema controlului populației prin acte electronice, a amprentării și scanării feței este una de natură spirituală și are conotații puternic religioase cu privire la implementarea unui sistem antihristic de pecetluire a populației. Amintim doar de reacțiile stârnite în principal de Părintele Iustin începând cu 2009, care iată că încă mai dau efecte benefice, cum ar fi alternativa la acte fără date biometrice”.

Pe lângă articolele critice la adresa comunicatului dat de Patriarhia Română, există o sumedenie de reacții pe rețelele sociale care-l critică pe șeful BOR în care se spune că reprezentanții bisericii ar trebui să condamne documentele cu CIP.

Dezbaterea însă nu are o miză reală atâta vreme cât noul card de identitate cu CIP nu este unul obligatoriu, iar cetățenii pot alege ce fel de document de identitate vor să dețină. Bineînțeles că orice alegere e însoțită de anumite efecte.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* De ce a renunțat Moise Guran la jurnalism? Motivele pentru care a intrat în politică

* Moise Guran: „Nu am luat niciodată bani de la politicieni!”

* Moise Guran în 2015: „Nu detest nimic mai mult decât un jurnalist care îşi abandonează meseria pentru a intra în politică”

* Robert Turcescu – Moise Guran, scurtă istorie a unui război vechi de 4 ani

* Modelul „Rareș Bogdan”. Moise Guran: „Renunț definitiv la cariera de jurnalist pentru a-mi asuma un rol politic”. În USR-PLUS

* Șmecherii de dictator. Putin îl demite pe Medvedev și își pregătește un mandat pe viață

* Aplicația care o îngroapă pe Firea. Cetățenii pot urmări „live” pe telefoane cum sunt otrăviți de autorități

 

4 COMENTARII

  1. Presa ortodoxa??? Wtf?
    Ore de religie, televiziune si radio ortodoxe, turism ecumenic ortodox etc.
    Pe cand o politie ortodoxa? Jandarmerie ortodoxa? Sau o justitie ortodoxa?
    Sau mai bine un sistem sanitar ortodox, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.