sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăMainAUDIO. Modelul "Rareș Bogdan". Moise Guran: "Renunț definitiv la cariera de jurnalist...

AUDIO. Modelul „Rareș Bogdan”. Moise Guran: „Renunț definitiv la cariera de jurnalist pentru a-mi asuma un rol politic”. În USR-PLUS

-

Moise Guran a luat decizia: renunță la „cariera și rolul de jurnalist” pentru a-și asuma „un rol politic în această țară”. Anunțul a fost făcut în direct la Europa FM.

Moise Guran nu a precizat în ce va consta „rolul politic” de care vorbea, dar se știe deja că el se va alătura Alianței USR-PLUS, unde va fi o figură de prim-plan.

Ultima emisiune pe care Moise Guran o va realiza la Europa FM este  o întâlnire cu ascultătorii, în direct pe frecvențele radio și video pe www.europafm.ro, în cadrul România în Direct, joi, 16 ianuarie, de la ora 13.15.

AUDIO: Anunțul lui Moise Guran

- Advertisement -

Explicațiile lui Moise Guran

„Cele mai grele decizii din cariera unui jurnalist sunt cele în care etica intră în conflict cu deontologia. Etica se referă la binele general al societății, iar deontologia se referă la regulile acestei meserii. Teoretic, regulile meseriei de jurnalist nu pot intra în conflict cu interesul general al societății, tocmai pentru că ele, regulile respective, sunt gândite pentru a sluji societatea. Și totuși, în practică, lucrurile sunt întotdeauna mai complicate.

O să vă dau un exemplu: unui jurnalist îi este interzis să cheme lumea în stradă, la orice fel de proteste, și în special la cele politice. Dar ce ar trebui să facă un jurnalist atunci când guvernul amenință prin actele sale însăși existența democrației?

Alt exemplu: unui jurnalist nu îi este interzis să devină om politic, dar, dacă tot mai mulți jurnaliști devin oameni politici, atunci credibilitatea generală a breslei scade și rolul presei de câine al democrației este afectat.

- Advertisement -

Și totuși, eu, azi, acum, vă anunț că am luat decizia să renunț definitiv la cariera și la rolul meu de jurnalist român pentru a-mi asuma un rol politic în această țară.

Acesta este ultimul mesaj pe care vi-l dau în calitate de jurnalist și este o explicație pentru dumneavoastră, cei care mă urmăriți de atât amar de ani.

Nu știam și nici acum nu știu dacă a contat sau cât a contat că, din 2013, dar mai ales în  2017 și 2018, eu am ieșit în stradă și că am chemat și pe alții să facă la fel. Nici nu mai contează cu adevărat acum, important este doar rezultatul – chiar dacă fiecare dintre noi, cei ieșiți în stradă în acești ani, am avut un rol micuț, micuț, pe ansamblu, noi, ca societate, sute de mii sau poate chiar milioane de oameni, am devenit conștienți de valorile comune pe care le avem, de scopul și de agenda pe care o dorim pentru țara noastră.

V-am spus atunci că aceasta este o trezire într-o formă superioară a conștiinței noastre naționale și cred și acum că asta a salvat cu adevărat națiunea noastră de la un derapaj nedemocratic.

Ei bine, când am chemat lumea în stradă am știut că încalc deontologia meseriei de jurnalist, dar am ales fără să clipesc această cale, considerând că momentele erau critice pentru societatea noastră. Alți jurnaliști au ales să nu facă asta și le-am respectat decizia, chiar dacă m-au usturat mațele când jurnalistul pe care îl respect cel mai mult mi-a spus în direct, la televizor, că dacă chem lumea în stradă, atunci eu nu mai sunt jurnalist, ci propagandist. N-am putut să-l contrazic.

Tot într-un conflict între etică și deontologie am fost și atunci când președintele Iohannis a refuzat dezbaterile în campania electorală recentă, dar a invitat câțiva jurnaliști, printre care și eu, la o pseudo-dezbatere în care, de facto, noi am fost cu spatele la zid.

Am acceptat nu pentru că președintele făcea vreun serviciu democrației, ci pentru că riscurile pentru aceasta erau mult mai mari în cazul întăririi partidului care a făcut atât de mult rău țării noastre, în ultimul deceniu, nu numai în ultimii patru ani.

Astfel de decizii nu sunt ușoare, dar să nu credeți că situațiile de acest fel sunt rare în meseria noastră. Eu sunt în această breaslă de 26 de ani și cei care m-ați urmărit sunt sigur că v-ați dat seama cât de mult îmi place și câte satisfacții mi-a adus. Pentru că iubesc această meserie, eu n-am râs niciodată de regulile și de rigorile ei, așa că mi-am pus și eu, așa cum și mulți dintre dumneavoastră mi-ați pus, problema de a face pasul spre politică.

Prima dată când am luat serios în calcul această decizie a fost după sperietura pe care am tras-o cu toții pe 10 august 2018. Mi-am pus atunci problema dacă nu cumva nu mai e suficient ce fac pentru societate ca jurnalist.

Să fim sinceri cu noi înșine: în acești ani, răul s-a produs. Democrația a fost poate salvată, dar instituțiile publice sunt praf, economia stă pe un butoi de pulbere, iar noi toți vom avea mult de reparat la țara noastră, pentru a putea spune că acea revoluție din mințile și din sufletele celor care am fost în stradă chiar a reușit, chiar a dus la reformarea României și i-a schimbat parcursul.

Așa că: da, intru în politică! Las totul în urmă, definitiv, pentru a merge acolo unde se iau decizii. Din punctul meu de vedere, nu există cale de întoarcere din politică la meseria de jurnalist. Am comentat de pe margine suficient, am dezbătut idei, le-am susținut și am insistat pe ele până la obsesie uneori, am insistat să mă contraziceți și să gândiți critic, cu propria minte, ceea ce vă spun eu sau alții ca mine. Acum cred că este nevoie și de mine, și de tine acolo unde ideile devin și realitate.

Vă mulțumesc pentru tot ceea ce mi-ați oferit în acești 26 de ani. Vă mulțumesc dumneavoastră în primul rând, ascultătorilor, dar și minunatei echipe a Europa FM. Vă asigur că locul meu va fi luat, cum e și firesc, de un alt jurnalist, care îmi va critica în mod obiectiv și leal deciziile și acțiunile pe care le voi lua ca politician. Pentru că aici este Europa FM.

Acum vă rog să vă amintiți vorba pe care v-am spus-o în urmă trei ani, într-o dimineață de iarnă în care Liviu Dragnea venea la putere în România. V-am zis atunci: «Soarele răsare la fel și mâine». Iar acum completez: «Ce fel de zi va fi mâine depinde doar de noi».”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Pe cand ziaristii.com in politica? Felicitarii unui ins care pupa USR-ul si acuma a intrat in politica, dar in ce partid?

    In caz ca nu intelegeti cum vede Poporul Roman lucrurile:
    – POLITICIENII sunt niste c…ve indiferent cine ar fi ei; nici macar nu mai sunt considerati oameni;
    – dupa politicieni urmeaza militienii, iar cei de la Caracal sunt reprezentativi; nu sunt exceptia, sunt regula; pt amatori recomand formatia Parazitii;
    – jurnalistii sunt in competitie cu militienii; daca nu va dati seama dc, pacat ca traiti …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -