sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăMass-mediaRobert Turcescu - Moise Guran, scurtă istorie a unui război vechi de...

Robert Turcescu – Moise Guran, scurtă istorie a unui război vechi de 4 ani

-

Ultimul episod s-a produs azi, joi, 16 ianuarie 2020. Dar serialul e mai lung. Şi fiecare parte are savoarea şi totodată neplăcerile ei. Dar de unde a pornit, de fapt, acest război mediatico-politic între Moise Guran şi Robert Turcescu, al cărui ultim act l-am văzut azi? S-o luăm cronologic, cu faptele ştiute public.

Episodul 1 – octombrie 2015

Robert Turcescu publică un comentariu în publicaţia argeşeană „Ziarul Profit„, în care analizează speţa potrivit căreia, aflate în criză de „cadre”, partidele iau în calcul atragerea unor jurnalişti cu notorietate. La un moment dat, Turcescu scrie:

„Ca să vă dau o știre, într-un sondaj recent de genul ăsta, ținut încă la secret, colegul de breaslă Moise Guran apare cu șanse uluitoare de a câștiga Primăria Capitalei, dacă se decide să intre în cursa electorală.”

Imediat, realizatorul Biziday a publicat o reacţie neaşteptat de nervoasă faţă de pomenirea numelui său în analiza lui Robert Turcescu, care era mai degrabă un compliment sau o recunoaştere a calităţii profesionale a jurnalistului Moise Guran, nicidecum un atac. Totuşi, acesta din urmă a fost foarte dur pe Facebook, scriind:

- Advertisement -

“Înainte să apară orice fel de sondaje secrete, făcute de nu ştiu cine, vă spun doar atât: nu detest nimic mai mult decât detest un jurnalist care îşi abandonează meseria pentru a intra în politică. E o indecenţă în sine faţă de ea (de meserie), faţă de tine ca profesionist (cel mai des politicienii au fost mediocri în meseria lor de bază) dar este şi o trădare faţă de public. Dacă eşti jurnalist şi vrei să candidezi undeva, mai bine iei o pauză, câţiva ani, să nu te mai asocieze lumea cu ceea ce ai făcut înainte”.

Episodul 2: mai 2016

Robert Turcescu abandonează presa şi intră în politică. Devine candidat la Primăria Capitalei din partea Partidului Mişcarea Populară (PMP). Se clasează pe locul 4, este ales consilier general al Capitalei din partea PMP şi, în toamnă, ajunge deputat în Parlamentul României pe listele aceluiaşi partid. Înainte vreme, în 2008, Turcescu abandonase emisiunea „România în Direct”, de la Europa FM, la microfonul căreia cucerise audienţă „pas cu pas”, după nu mai puţin de 8 ani de emisie.

Episodul 3: 15 ianuarie 2020

Moise Guran anunţă că renunţă la emisiunea „România în Direct”, de la Europa FM, unde devenise între timp succesorul lui Turcescu, dar spune că pleacă definitiv şi din presă, pentru a intra în politică alături de USR-PLUS. Europa FM se mişcă repede şi găseşte rapid un nou moderator la „România în Direct”: Ioana Ene Dogioiu, comentatoare la ziare.com, fostă jurnalistă a aceluiaşi post de radio, ajunsă la microfonul emisiunii moderate ani în şir de Robert Turcescu şi Moise Guran.

- Advertisement -

Episodul 4: 16 ianuarie 2020

Postarea lui Moise Guran a fost scoasă la iveală de Robert Turcescu. Ambii au realizat aceeaşi emisiune la Europa FM, ambii au intrat în politică

Robert Turcescu îl atacă puternic pe Moise Guran, motivul principal fiind „halul” în care, spune el, ajunsese emisiunea „România în Direct”, de la Europa FM. „Nu pot decât să mă bucur că Moise Guran pleacă din presă: mi-era o milă de emisiunea «România în direct», în ce hal ajunsese… Acu’ nu știu ce-o să se aleagă de USR, dar nici nu mă frământă”, scrie Turcescu, pe Facebook. (Detalii, AICI).

Tot el îşi aduce aminte de episodul cu editorialul său din „Ziarul Profit„, în care se referea la relaţia presă-politică, faţă de care Moise Guran a reacţionat neaşteptat de dur, scriind: „Nu detest nimic mai mult decât detest un jurnalist care îşi abandonează meseria pentru a intra în politică”. Robert Turcescu scoate la iveală această reacţie a lui Moise Guran, la peste 4 ani de la publicare şi la o zi după ce Guran anunţase că intră în politică.

Aşa a început şi aşa se încheie (de moment, cel puţin) războiul care s-a întins pe durata a 4 ani şi trei luni, între Robert Turcescu şi Moise Guran. Sau invers. Ambii au realizat aceeaşi emisiune de succes la Europa FM. Ambii au plecat din presă. Ambii au intrat în politică.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Moise Guran în 2015: „Nu detest nimic mai mult decât un jurnalist care îşi abandonează meseria pentru a intra în politică”

* Mesaj pentru Moise Guran din partea unui vechi coleg de la Europa FM: „Cade în păcatul jurnalistului intoxicat de propria lui faimă”

* Cristina Ţopescu şi-a găsit liniştea la Cimitirul Bellu. Cauza medicală care i-a grăbit sfârşitul

* Rareş Bogdan: „Moise Guran să doarmă cu pistolul sub cap!”. Despre venirea lui Tăriceanu în PNL: „Vine el, plec eu!”

 

 

 

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Spre deosebire de Robert Turcescu, pe mine chiar ma ingrijoreaza efectul intrarii lui Moise Guran in USR. Ma tem ca o sa-l modifice, ca o sa-i transfere din tertipurile de „succes” pe care le stie el de la politicieni.
    USR, un partid format in majoritate de tineri curati, cu studii adevarate, cu minti neviciate de ucenicia in partidele vechi, dominate de politicieni corupti, a reusit sa convinga prin curatenia lui, prin lipsa de politicianism. A devinit partid parlamentar cu o prestatie buna in parlament si in public si a creat mari asteptari.
    Dar, cand ajunsese intr-o forma ingrijoratoare pentru rivalii politici, s-a lipit de USR Ciolos, care i-a exploatat lipsa de experienta politica, si cred ca i-a modificat mersul.
    Acum vine si acest Moise Guran, care are o parere extraordinara despre el, deja si-a luat rolul de dirijor, deja are tupeul sa le infirme decizia cu candidatul la primarie, deja le sugereaza imperativ o fuziune rapida cu PLUS. Ma tem ca USR nu va mai fi ce-a fost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -