Palestina nu va mai exista ca stat, după atacul Hamas asupra Israelului. UE ar trebui să se pregătească de eventuale atentate – anticipează un expert în relații internaționale

1
1620
Lupte intense între israelieni și militanții Hamas, care au reușit să pătrundă destul de adânc dincolo de Fâșia Gaza

Proiectul politic al statului palestinian a eșuat, iar Palestina va înceta să mai existe după ce Hamas a atacat sâmbătă, cu o violență teribilă, Israelul, anticipează profesorul Valentin Naumescu, unul dintre cei mai buni experți în relații internaționale din țara noastră.

Naumescu estimează că, după acest atac, Israelul va ocupa militar Fâșia Gaza și va rămâne acolo, urmând s-o administreze. În paralel, Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească de eventualitatea unor atacuri teroriste lansate de radicalii musulmani pe teritoriul său.

Eșecul proiectului palestinian, concretizat sâmbătă prin carnagiul din Israel, pe teritoriul căruia peste 1.000 de fanatici din milițiile Hamas (apropiate de Iran) au pătruns și au început să ucidă la întâmplare, are la origine două cauze: ura, pe de o parte, și naivitatea, pe de alta, spune Naumescu.

Ura musulmanilor fanatizați față de tot ce e liberal, occidental ori israelian este unul dintre motive, iar naivitatea celor care au crezut că se poate negocia cu prima tabără este al doilea motiv.

Specialistul în relații internaționale se întreabă acum doar dacă Israelul va continua atacând obiectivele Hezbollah din Liban și chiar Iranul, care susține în mod evident terorismul palestinian.

Mai jos, scurta analiză a profesorului Valentin Naumescu despre situația din Israel după atacul Hamas.

Naumescu: „De ce a eșuat proiectul politic al Palestinei”

„Palestina nu mai există. Palestina nu va mai exista ca stat, după atacul masiv al Hamas asupra Israel, de ieri. Armata israeliană va intra curând în Gaza, pentru a lichida Hamas, și va rămâne acolo. Gaza va fi administrată de Israel. Dacă se tulbură lucrurile în Cisiordania, vor intra și acolo. Punct.

«Soluția cu două state» a eșuat, pentru multă vreme de acum înainte.

Cine este de vină?

Ura, pe de o parte, și naivitățile, pe de altă parte. Ura nestăvilită a musulmanilor radicalizați, care a crescut pe un teren cultural și religios fertil antiliberal, antioccidental și antiisraelian al multor musulmani (trebuie să recunoaștem, deși nu e plăcut), și naivitățile liberale ale tuturor celor care au crezut că se poate negocia cu teroriștii și fundamentaliștii islamiști, că pot fi integrați, că există o soluție diplomatică.

Nu există soluție diplomatică. Hamas trebuie lichidat. Gaza trebuie desființată, în forma în care a existat până acum. Este mai bine și pentru palestinienii nevinovați, să scape de mizeria numită Gaza.

Dacă Ramallah nu va avea autoritatea și priceperea de a gestiona situația în Cisiordania, se va interveni probabil și acolo. Legitim. Israel are tot dreptul de a-și asigura securitatea.

Dar, așa cum scriam ieri, marea întrebare nu este despre cine va câștiga războiul din Israel, ci cât de departe vor merge consecințele acestui atac în sistemul relațiilor internaționale?

Va urma intervenția în Liban, pentru a distruge și Hezbollah?

Va merge până la capăt Israel, va lovi și instalațiile militare din Iran?

Există o implicare a Rusiei, interesată să lărgească conflictul, pentru a reduce sprijinul occidental pentru Ucraina și a epuiza capacitatea SUA de a susține militar două fronturi?

Este oare UE suficient de matură pentru a abandona naivitățile și a înțelege cu luciditate situația și amenințările actuale, pentru a se angaja ferm și pe termen lung împotriva agresorilor din lumea orientală, oricare ar fi aceștia (Rusia, Hamas, Iran)?

Și o ultimă întrebare – oare nu va crește pericolul atentatelor teroriste în democrațiile liberale din UE, după ce teroriștii islamiști vor vedea că UE nu îi susține în lupta împotriva Israel? Presupun că, după eșecul catastrofal de intelligence al serviciilor israeliene și occidentale, care nu au depistat pregătirea atacului masiv al Hamas, nivelul de alertă în țările din spațiul vestic ar trebui să crească.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Urgia din Israel – al doilea război declanșat de alianța teroristă Rusia–Iran! Hamas și Hezbollah sunt uneltele regimului de la Teheran, susținătorul militar al Moscovei în Ucraina

* Cumplita soartă a tinerei Shani Louk, nemțoaica venită să se distreze la festivalul din Israel: violată, ucisă, dezbrăcată și târâtă pe străzi de teroriștii Hamas

Abuz grav al lui Ciolacu: a promis că „taxa pe zahăr” se va întoarce la Coca-Cola, sub formă de ajutor de stat! „Ce a primit la schimb?!”

Primul baron PSD prins în flagrant cu șpaga luată ca să angajeze un medic: primarul din Mioveni, Ion Georgescu. PSD e destructurat corupt cu corupt

EDITORIAL CARTIANU. România văzută prin portbagajul lui Buzatu

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

Dat afară de la Digi 24, CTP renunță și la contractul cu „Gazeta Sporturilor”, înfierând „jivinele cu sânge rece numite trustul Ringier”

VIDEO. George Simion devine agresiv când e întrebat „de ce ține cu rușii”. Derbedeu și la Festivalul „Micul de Aur”

Planul Rusiei de a destabiliza Europa printr-o nouă criză a refugiaților, după modelul celei siriene din 2015. De data asta, ținta sunt țările africane din Sahel

Capturat de un PSD-ist din „gașca Firea”, rugby-ul ne face de râs în lume: 8-82 cu Irlanda, 0-76 cu Africa de Sud, 0-84 cu Scoția. Suntem cea mai slabă echipă de la Cupa Mondială

1 COMENTARIU

  1. Organizatia terorista Hamas trebuie elimininata complet din Gaza. Indiferent de protestele lumii musulmane. EU unul n-as fi de acord cu nici un armistitiu. Toni Blair spunea: „cu teroristii nu se poate negocia, ei trebuie invinsi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here