Abuz grav al lui Ciolacu: a promis că „taxa pe zahăr” se va întoarce la Coca-Cola, sub formă de ajutor de stat! „Ce a primit la schimb?!”

9
702
Ciolacu nici nu se ferește să anunțe public că anumite companii sunt favorizate de stat

Un caz stupefiant de sfidare a legii și a tuturor plătitorilor de taxe s-a produs miercuri, când premierul Marcel Ciolacu a asigurat managementul Coca-Cola că banii din „taxa pe zahăr” se vor întoarce la companie sub formă de ajutor de stat! Garanțiile oferite public de premier au generat reacții în întreaga societate, unde patronii fără pile la șmecherii din politică sunt cocoșați de creșterea impozitelor și a taxelor. Episodul de miercuri este un argument puternic pentru cei care consideră că statul abuziv și discreționar nu merită să fie finanțat, iar sabotarea sa este justificată.

Situația petrecută miercuri, la Ploiești, e scandaloasă și ilegală din mai multe motive.

1. Taxa pe zahăr fusese pusă tocmai sub motivul că băuturile îndulcite sunt nocive pentru sănătate. Guvernul a introdus această taxă sub pretextul că fondurile strânse vor fi virate către sistemul medical, pentru a trata numeroasele boli provocate de consumul excesiv al băuturilor carbogazoase îndulcite. Acum se dovedește că, de fapt, chiar premierul sabotează acest principiu.

2. Prin promisiunea că banii plătiți de Coca-Cola Company în contul taxei pe zahăr vor fi returnați de stat sub formă de subvenții, Ciolacu distorsionează grav, abuziv și nejustificat piața. De ce să beneficieze Coca-Cola de acest privilegiu și nu Pepsi Cola, de exemplu? Sau alți producători mai mici, autohtoni? Se creează o situație ilegală și imorală în același timp.

Ciolacu a făcut anunțul la Ploiești, unde a participat la inaugurarea unei linii de decontaminare fulgi PET din fabrica în care s-au investit 55 de milioane de lei – sumă din care 17,5 milioane au fost, de asemenea, ajutoare de la statul român.

Premierul PSD n-a avut nicio reținere să anunțe public decizia sa abuzivă, luată în urma unei înțelegeri cu managementul companiei – deși așa ceva nu poate fi hotărât de șeful Guvernului de capul lui. Ciolacu a spus explicit: „În pachetul de măsuri fiscale am propus inclusive mărirea accizei la băuturile cu zahăr.  Este o măsură legitimă în susţinerea sănătăţii populaţiei, mai ales a tinerilor, care sunt consumatori de astfel de băuturi. Începând de astăzi am un gentlemen’s agreement cu conducerea companiei că toată această supraimpoziotare se va întoarce în companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare”.

Ajutoarele de stat nu se oferă, teoretic, decât în baza unor criterii stricte și a unui proces de selecție. Cum de știe Ciolacu de pe acum că și compania Coca-Cola se va încadra în acest proces?

Tabăra PNL, unde ar fi trebuit să existe reacții la asemenea decizii arbitrare, contrare regulilor de piață, a fost inertă. Singurul care a semnalat abuzul a fost Florin Cîțu, ex-premierul marginalizat după ce Klaus Iohannis l-a folosit ca să scape de USR, apoi i-a făcut vânt din toate funcțiile.

Mai jos, ce a scris Florin Cîțu pe contul său de Facebook.

Florin Cîțu: „Ce a primit Marcel Ciolacu la schimb pentru această înțelegere cu o singură companie?”

„Marcel Ciolacu vinovat de abuz în serviciu și trafic de influență?

Într-o vizită la o companie privată a declarat: «Am un gentelman agreement cu cei de la Coca-Cola că toată această supraimpozitare se va întoarce către companie sub formă de ajutor pentru investiții».

Două lucruri foarte importante care ar trebui investigate de instituțiile statului:

1. Premierul României nu are voie să facă înțelegeri cu companiile private în afara cadrului legal. Situația este și mai gravă pentru că este vorba de o singură companie!!!

2. Ce a primit Marcel Ciolacu la schimb pentru această înțelegere cu o singură companie!!!

Așteptăm instituțiile statului să se autosesizeze.

Credeți că o vor face sau rămâne ca atunci când Ciolacu a anunțat că urmează falimentul unei companii și a primit «pedeapsă» funcția de premier? (Pentru socialiști: întrebare retorică)”.

9 COMENTARII

 1. Cacitzu si Echipa Castigatoare au fost marionetele Premierului de la Grivco care a adus P$D la putere. Ei sunt artizanii dezastrului in care ne aflam si PNL trebuie dispara ca partid politic si optiune de vot. Restul e can-can.

 2. Taxa pe zahar ar trebui sa mearga la sustinerea tratamentului antidiabetic, nicidecum la producatorii care il folosesc, din abundenta, pentru „ingrasarea” profitului.
  Alo, Rafila, de ce taci?!

 3. PARTIDUL SI SECURITATEA AU DAT ORDIN SA SE MUSAMALIZEZE AFACERILE AZILELE GROAZEI ?
  CUM ACOLO SUNT BANI PUBLICI SUNT EI BAGATI IN AFACERI ?
  VARANUL S-A MANIFESTAT PUBLIC.
  SECURICII O VOR PE firea PRIMAR ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here