Orban renunță la mandatul de prim-ministru desemnat, dar rămâne premier interimar. Iohannis caută un nou șef de Guvern

3
2938
Orban - Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți seară, că Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Anunțul a fost făcut în urma întâlnirii dintre președinte și premier, de la Palatul Cotroceni.

Ludovic Orban rămâne prim-ministru interimar, iar Klaus Iohannis va avea mâine consultări cu partidele parlamentare, urmând ca tot mâine, după ora 20.00, să anunțe numele noului premier desemnat.

Declarațiile lui Klaus Iohannis

 • „În această seară, domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat. Am acceptat această depunere de mandat.”
 • „Motivația e simplă și clară: regulamentul activităților comune din Parlament prevede un termen de 15 zile în care să se pronunțe Camerele reunite asupra propunerii de guvern. Cele 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat. S-a ajuns la această situație din cauza PSD, care a boicotat ședința de ieri, nu s-a putut da un vot.”
 • „Domnul Orban și-a depus mandatul pentru a debloca situația, pentru că România nu are nevoie de blocaje.”
 • „Riscăm să intrăm într-un blocaj, or un blocaj e ultimul lucru pe care ni-l dorim.”
 • „Voi convoca consultări cu partidele, care vor începe mâine (miercuri – n. red.), la ora 16.00, și se vor termina în jurul orei 20.00, după care voi face o declarație în care voi informa ce s-a discutat.”
 • „După alegerile parlamentare, domnul Orban rămâne prima mea opțiune de premier.”
 • „Regula e ca președintele să desemneze o persoană pe care o consideră capabilă să adune o majoritate.”
 • „O majoritate se probează prin vot, nu prin calcul pe hârtie sau semnături înainte de vot.”
 • „S-ar putea să avem mâine deja o desemnare. Mă voi asigura că fac o desemnare bună.”
 • „Sunt foarte mulțumit de munca depusă de domnul Orban ca premier. Acest guvern a reușit, într-un termen extrem de scurt, lucruri absolut necesare: bugetul pe 2020, reglementări foarte importante în multe domenii, chestiuni amânate de guvernele dinainte.”
 • „Nu doar că nu aș avea ce să-i reproșez domnului Orban, aș avea pentru ce să-l laud. Procedura în Parlament nu s-a blocat din cauza lui, el a făcut ce trebuie. Întreg blocajul s-a produs din cauza PSD, care a tras de timp cu audierile, apoi cu termenul la care s-a pus votul pentru învestitură. Se vede clar intenția de a bloca acest demers. PSD a încercat să blocheze acest demers parlamentar. Pentru a debloca, domnul Orban și-a depus mandatul. România nu are nevoie de blocaje, are nevoie să meargă înainte.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

 1. Sper ca s-au convins si cei mai slabi cu duhul de blatul premierului de la Grivco cu PSD-ul pentru a scapa de Ludovic Orban, singurul om care s-a impotrivit USL-ului format la Grivco, singurul politician modest fara averi si case si singurul liberal adevarat din PNL. Traisca mafia traspartinica USL cu multe case care suge sangele poporului impreuna cu presa si justitia aservita!

 2. Acum să văd Președintele că iese mâine și declară stare de necesitate…are motive destule. …cf legi 1/1999 art 1 …starea de urgență sau necesitate se declară de către președinte atunci când sunt încălcate grav apărarea țării,a siguranței naționale și. și a democrației constituționale!!!! păi ce Paștele mă-sii a făcut grupul infracțional ccr…?… prin decizia lui a aruncat țara în haos,a atentat la democrația constituțională,a influențat politic o nouă ordine guvernamentală,a nerespectării reverendurilor ….divulgarea de secrete de stat altor țări … Russia… scoaterea în afara legii a acestor infractori…. asta îmi doresc….și nu numai eu,sunt milioane care așteaptă în semn….nu vă fie frică .. țara atât așteaptă..
  .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.