Cele 6 măsuri luate de miniștrii implicați în combaterea coronavirusului. De la carantină și izolare la domiciliu la telefonul special

3
683
Cei 5 de la conferința de presă. De la stânga la dreapta: Raed Arafat, Victor Costache, Marcel Vela, Lucian Bode, Adrian Streinu-Cercel

Măsurile preventive împotriva coronavirusului au fost anunțate luni seară de 5 oficiali ai statului român: trei miniștri, un subsecretar de stat și un director de spital. Aceștia au susținut o conferință de presă comună, la sediul Ministerului de Interne.

Cei 5 oficiali care au oferit explicații pe tema cea mai fierbinte a zilei:

  • Marcel Vela – ministru de Interne;
  • Victor Costache – ministrul Sănătăţii;
  • Lucian Bode – ministrul Transporturilor;
  • Raed Arafat – şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, subsecretar de stat în Ministerul de Interne;
  • Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din București.

Marcel Vela a anunţat că a fost constituit un grup de comunicare la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care va funcţiona de marţi şi va emite două buletine informative în fiecare zi.

De asemenea, ministrul Vela a declarat că a avut loc o videoconferinţă, la care au participat toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă. Autorităţile au adoptat o hotărâre prin care au fost aprobate măsurile necesare pentru creşterea capacităţii de intervenţie în prevenirea şi combatarea infecţiilor cu noul coronavirus.

Anunțul lui Marcel Vela

„În această seară am avut întrunirea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Cu unanimitate de voturi, a fost votată hotărârea nr. 2 din 24 februarie 2020, privind aprobarea măsurilor necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus.

În urma discuțiilor, am decis și am votat cu unanimitate de voturi câteva articole importante, care fac parte din această hotărâre.

Art. 1. Instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia, din cele 11 comune în care au fost instituite măsuri speciale, ca urmare a confirmării existenței unor focare de coronavirus.

Art. 2. Autoizolarea la domiciliu pentru persoanele din zonele care sunt declarate cu risc din Italia. Ministerul Sănătăţii completează lista cu zonele şi localităţile care au grad de risc, actualizată fiind în funcţie de situaţia la zi din Italia sau din alte ţări.

Art. 3. Va fi emisă o hotărâre de guvern pentru alocarea, din fondul de rezervă pus la dispoziţia Guvernului, a resurselor financiare necesare ministerelor pentru instituirea măsurilor de carantină, de salarizare şi cele aferente realizării materialelor de informare.

Art. 4. DSU, IGSU, INSP, Ministerul Sănătăţii, MApN vor desemna experţi care să facă parte dintr-un grup de lucru, în scopul stabilirii unor posibile scenarii de acţiune, în funcţie de evoluţia infecţiei.

Art. 5. Va fi înființată o linie telefonică specială, gestionată de Ministerul Sănătăţii, dedicată apelanţilor care solicită informaţii referitoare la infecţia cu coronavirus – de la manifestare, simptome, evoluție, măsuri de protecție etc.

Art. 6. Va fi înfiinţat un grup de comunicare strategică, sub conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cu reprezentanţi din instituţiile implicate, astfel încât presa şi cetăţenii să fie informaţi operativ din surse oficiale. Grupul va emite două buletine informative în fiecare zi.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

  1. Concret, tovarășu’ PSD’ist Arafat, ce măsuri ați luat și ce se întâmplă cu cei 300 de tzigani din SV fugiți din Italia ?! În afară la datu’ din gură (rât), mai știi ceva ? Da, mai știi ceva și chiar ai devenit mare specialist ! Să pupi (lingi) în kur și să faci jocurile lăcustelor interlope, borfașe, penale, curve, analfabete, trădătoare, criminale … de la PSD, palestinian împuțit ce ești ! 👹😱

  2. Mi-a plăcut foarte mult punctul 6..ăla cu comunicarea… cică se dau două comunicate zilnic !!… unul înainte și altul după!!!!!????… după ce???.. după moarte.. și unde se dau??…..in rest avem de toate … să auzim numai de bine…

    • N-ai priceput, masura este foarte buna special ca sa nu o ia lumea razna si sa se panicheze. Sunt informati cetatenii constant despre masuri, se tine oficial legatura si cu cei izolati la domiciliu, ca sa devina constienti de situatie si sa stea in carantina, nu sa fuga de-acolo, ca idiotii aia doi din Neamt. Cea mai mare greseala a autoritatilor chineze a fost faptul ca ei au ascuns informatii despre aceasta periculoasa situatie. Daca spuneau adevarul inca din decembrie, nu pe sponci din ianuarie, se castiga o luna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here