sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăJustițieMoment istoric: conducerea CSM trece de la "judecătoarele lui Dragnea" la "judecătorul...

Moment istoric: conducerea CSM trece de la „judecătoarele lui Dragnea” la „judecătorul #Rezist”!

-

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar procurorul Florin Deac – vicepreşedinte al CSM. Mandatul celor doi e de un an. Mateescu este unul dintre puținii judecători din CSM care s-au opus energic masacrării legilor justiției în „era Dragnea”, fiind „hingherit” la vremea respectivă de Inspecția Judiciară a CSM și de Secția Specială (controlate de Dragnea prin uneltele Lucian Netejoru și Adina Florea).

Bogdan Mateescu a fost ales preşedinte al CSM cu 13 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” şi 2 voturi nule. El fusese desemnat candidat al Secției pentru Judecători, pentru șefia CSM, după un scor de 7-2 și un vot nul, în cadrul Secției.

Procurorul Florin Deac a fost ales vicepreședinte al CSM cu 13 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”. El fusese desemnat candidat al Secției pentru Procurori, pentru postul de vicepreședinte al CSM, cu unanimitate în cadrul Secției.

În ultimii ani, CSM a fost condus de judecătoare aflate în zona de interese a PSD, mai ales a lui Liviu Dragnea. Cea mai scandaloasă conducere a avut-o Lia Savonea, în 2019.

- Advertisement -

Au trecut 4 ani din mandatul de 6

Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM s-a aflat şi prezentarea raportului de activitate a instituţiei pe anul 2020, în mandatul judecătorului Nicoleta Margareta Ţînţ (preşedinte) şi al procurorului Tatiana Toader (vicepreşedinte).

La bilanț a fost prezent și preşedinte Klaus Iohannis.

Mandatul membrilor aleşi este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Actuala echipă de la CSM funcționează de 4 ani, iar până la finalul mandatului mai are 2 ani.

- Advertisement -

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, secondat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei 9 judecători şi 5 procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, preşedintele fiind ales dintre judecători, iar vicepreşedintele dintre procurori.

Componenţa CSM (19 membri):

  • 9 judecători (aleşi în adunările generale ale instanţelor şi validaţi de Senat)
  • 5 procurori (aleşi în adunările generale ale parchetelor şi validaţi de Senat)
  • 2 reprezentanţi ai societăţii civile (desemnați de Senat)
  • 3 membri de drept: ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României.

Componența nominală a CSM, în actualul mandat (19 membri):

  • Simona Camelia Marcu (judecător, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie)
  • Mariana Ghena (judecător, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie)
  • Lia Savonea (judecător, Curtea de Apel Bucureşti)
  • Nicoleta Margareta Ţînţ (judecător, Curtea de Apel Braşov)
  • Andrea Annamaria Chiş (judecător, Curtea de Apel Cluj)
  • Gabriela Baltag (judecător, Tribunalul Neamţ)
  • Evelina Mirela Oprina (judecător, Tribunalul Ilfov)
  • Mihai Andrei Bălan (judecător, Judecătoria Timişoara)
  • Mihai Bogdan Mateescu (judecător, Judecătoria Râmnicu Vâlcea)
  • Codruţ Olaru (procuror, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie)
  • Cristian Mihai Ban (procuror, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti)
  • Florin Deac (procuror, Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş)
  • Nicolae Andrei Solomon (procuror, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti)
  • Tatiana Toader (procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti)
  • Victor Alistar (ales de Senat, din partea societăţii civile)
  • Romeu Chelariu (ales de Senat, din partea societăţii civile).

Hărțuit permanent de slugile lui Dragnea

În iulie 2019, Secția Specială (SIIJ) a redeschis un dosar pe numele judecătorului Bogdan Mateescu, dosar închis de DNA în 2018. Mateescu a comentat atunci pe Facebook:

„Am luat azi act de redeschiderea urmăririi penale solicitată de șeful, pe atunci, al SIIJ, într-un dosar penal constituit în urma unui denunț anonim, despre care nu am avut cunoștință și care fusese închis constatându-se că fapta nu există, fără a avea vreo calitate în el.

Nu comentez proceduri în curs, așa cum v-am obișnuit, ci le respect. Nu am nimic de ascuns și voi demonstra asta fără niciun dubiu, chiar dincolo de absurdul, ridicolul unor situații.

Totuși, mă deranjează enorm fabulațiile din acea parte a presei – o știm cu toții foarte bine -, astfel încât de data aceasta mă voi adresa justiției în mod hotărât.

Ceea ce mă doare cel mai mult este murdărirea familiei mele. Părinții mei sunt niște oameni excepționali și cred sincer că nu merită asta.

Aștept derularea tuturor procedurilor, o voi face din apartamentul meu de două camere, sunt convins că și tatăl meu o va face din apartamentul lui de două camere, singurele locuințe pe care le deținem fiecare. Eu – după 14 ani de magistratură; el, împreună cu mama mea – după 20 de ani de primărie și după o viață de muncă.

Până atunci, salut publicarea Rapoartelor GRECO și, așa cum am solicitat, îmi voi expune părerea și în cadrul dezbaterilor din Consiliu.

Nu comentez acum mai mult, mai ales paradigma «dacă vecinul nu se spală pe mâini, atunci nici noi nu trebuie să ne spălăm pe nicăieri», ar fi chiar dezonorant pentru mine.

Vreau, însă, o dezbatere onestă și voi participa din plin la ea, cu toată buna-credință și cu toată obiectivitatea”.

În acest an, dosarul lui Bogdan Mateescu a fost clasat chiar și de ostila Secție Specială (după ce fusese clasat și de DNA).

În octombrie 2018, Mateescu a fost cercetat de Inspecția Judiciară pentru că a îndrăznit să-l critice pe un membru al Curții Constituționale.

Mateescu a fost hărțuit permanent în „era Dragnea”, ca urmare a determinării cu care s-a opus distrugerii justiției și statului de drept.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Soția-paravan a lui Tudorache garantează cauțiunea și pentru ea, și pentru el, cu case de peste 1.200.000 de euro!

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Partida pro-psd din CSM a schimbat foaia, asa cum face si ordinara ccr, pentru ca maine sunt alegerile parlamentare, in consecinta, capu’ la fund, ciocu’ mic si joc de glezne, pana ne-o veni iar randul, zic ei. Eu sper sa nu mai vina randul psd cel putin 10 ani de-acum incolo!
    Va zica, ordinarele psdiste din CSM mai stau acolo inca 2 ani, se vor ascunde si se vor da dupa trend, insa peste 2 ani tot vor fi aruncate dracului afara de-acolo, evident, eu sper asta, insa nu stim cum vor functiona lucrurile in instantele astea care-au ales mizerii umane ca savonea sa-i reprezinte la varf pentru 6 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -