Alegerile, sondajul IMAS și îmblânzirea pandemiei redeschid piețele. Klaus Iohannis: „La sfârșitul acestei săptămâni vor fi redeschise piețele”

0
1048
Klaus Iohannis pe centura Bacăului

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că de la sfârșitul acestei săptămâni vor fi redeschise piețele agroalimentare cu spațiu închis. Șeful statului a motivat decizia prin „scăderea numărului zilnic de infectări”. Scăderea este însă relativă, pentru că – din cauza multelor zile libere, pentru diverse sărbători – s-a testat mult mai puțin decât de obicei. Mai degrabă e o stabilizare, la nivel național, a incidenței virusului.

Aflat la Bacău, unde a inaugurat șoseaua de centură a orașului, Klaus Iohannis a spus: ”În ultimele săptămâni, numărul de persoane nou infectate zilnic a scăzut semnificativ. E adevărat ca s-a testat un pic mai puțin de sărbători, dar scăderea e clară”.

Președintele a mai afirmat: ”Scăderea numărului de cazuri noi se poate constata peste tot în Europa. Nu numai noi am luat măsurile juste, corecte. Scăderea e o realitate în Europa, din fericire și noi suntem pe tendința de scădere. Am discutat cu experții și specialiștii și am decis ca de la sfârșitul acestei săptămâni să fie redeschide piețele”.

Activitatea în piețele agroalimentare care funcționau în spații închise a fost interzisă la începutul lunii noiembrie, după ce premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis au declarat că specialiștii le consideră focare de infecție cu Covid-19.

În ciuda anunțului oficial, multe dintre piețe au fost redeschise aproape imediat, prin eliminarea pereților modulari sau de sticlă, acolo unde această soluție tehnică a fost posibilă. Alte piețe și-au mutat activitatea în aer liber, spre nemulțumirea vânzătorilor, care s-au plâns de condițiile meteo extrem de dure.x

Alegeri + sondaj IMAS + frig + potolirea pandemiei = piețe redeschise

Anunțul lui Klaus Iohannis a venit cu patru zile înaintea alegerilor parlamentare din 6 decembrie, dar la numai câteva ore după ce au fost publicate rezultatele sondajului IMAS pe luna noiembrie.

Sondajul arată o scădere serioasă a PNL față de luna anterioară (–4,1%), precum și a posibililor săi parteneri de guvernare, USR-PLUS (–2,4%) și PMP (–0,2%). În schimb, pe creștere sunt PSD (+1,9%) și Pro România (+0,6%).

Apropierea alegerilor, Barometrul IMAS și „îmblânzirea” pandemiei (stoparea creșterii ei), precum și instalarea tot mai accentuată a iernii (cu temperaturi de îngheț), au creat cadrul pentru anunțul prezidențial de astăzi. Singure, cifrele pandemiei nu erau suficiente, nici convingătoare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Soția-paravan a lui Tudorache garantează cauțiunea și pentru ea, și pentru el, cu case de peste 1.200.000 de euro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here