marți, februarie 27, 2024
AcasăInfracțiuniO poştăriţă a furat 22.000 de lei din pensii şi alocaţii. A...

O poştăriţă a furat 22.000 de lei din pensii şi alocaţii. A luat 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare

-

Un agent poștal din orașul Aiud, județul Alba, a fost judecat penal pentru patru infracţiuni, după ce a sustras aproape 22.000 de lei din banii pe care trebuia să-i ducă beneficiarilor (pensii, alocaţii), relatează Adevarul.ro.

V. Letiția (42 de ani) era angajată a Poştei Române din 2006, având atribuţii de gestiune a sumelor de bani pe care trebuia să le distribuie beneficiarilor, după preluare de la Oficiul Poştal Aiud, în zona sa de competenţă teritorială de pe raza satelor Gâmbaş şi Păgida şi pe mai multe străzi din municipiul Aiud.

În cursul lunii decembrie 2017, poştăriţa ”a luat rezoluţia infracţională” de a-şi însuşi sume de bani aflate în gestiunea sa şi, pentru a nu fi descoperită, a falsificat mandatele de plată a pensiilor, mandatelor de plată a prestaţiilor sociale şi mandatele poştale. În acest sens, a menţionat date fictive privind actele de identitate ale destinatarilor mandatelor şi a semnat în locul acestora pentru atestarea ”mincinoasă” a primirii sumelor de bani cuvenite conform mandatelor.

Documentele falsificate au fost predate, ulterior, la Oficiul Poştal Aiud pentru justificarea aparentă a sumelor delapidate. Femeia a procedat în acest mod, în principal, cu privire la destinatarii pe care nu i-a găsit la domiciliu, pe parcursul a 5 zile din cursul lunii decembrie 2017, însuşindu-şi suma de 21.947,08  lei, prin falsificarea unui număr de 29 mandate de plată pensie/prestaţii sociale/poştale.

- Advertisement -

Poștărița a fost trimisă în judecată pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals, toate în formă continuată.

”În ceea ce priveşte prejudiciul rezultat în urma infracţiunii de delapidare, la nivel global, acesta este în cuantum de 21.947,08 lei, din care inculpata a achitat o parte până la momentul sesizării instanţei cu judecarea prezentei cauze. În timpul judecării cauzei, inculpata a făcut dovada achitării suplimentare a unor sume, în total fiind achitată suma de 6.450 lei, care va fi scăzută din prejudiciul total, rămânând astfel de achitat suma de 15.497,08 lei reprezentând daune materiale (rest de plată) şi dobânda legală aferentă debitului până la data plăţii efective, sumă la nivelul căreia va fi admisă acţiunea civilă”, a precizat Judecătoria Aiud în decizia pronunţată în dosar.

Poştăşiţa a fost condmantă la:

- Advertisement -
  • 1 an şi 6 luni de închisoare pentru delapidare;
  • 1 an de închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale;
  • 1 an de închisoare pentru fals intellectual;
  • 3 luni pentru uz de fals.

”Stabileşte pedeapsa cea mai grea, de 1 an şi 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de 9 luni (1/3 din celelalte pedepse cu închisoare), rezultând pedeapsa de 2 ani şi 3 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei de 2 ani şi 3 luni închisoare sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani”, se precizează în hotărârea instanţei, care a rămas definitivă.

V. Letiția a recunoscut integral săvârşirea infracţiunilor şi a beneficiat, astfel, de o reducere a pedepsei finale.

Femeia a mai fost obligată să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile, în cadrul Primăriei Aiud sau a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Calendarul sinucigaș al lui Stanoevici

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -