miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăNewsO consilieră județeană PSD și o candidată PMP, păcălite de un escroc...

O consilieră județeană PSD și o candidată PMP, păcălite de un escroc care le-a promis că “le bagă” șefe la București, pe salarii de mii de euro, să verifice fonduri UE

-

Apetitul pentru sinecuri grase la stat le-a aruncat pe Nicolaeta Bercaru, consilier județean PSD în Constanța, și Irina Zoican, candidată PMP la primăria localității Balta, în brațele unui escroc. Recidivistul pregătea terenul să le stoarcă de bani în schimbul promisiunii că le va plasa pe funcții bine plătite în administrația publică și în care urmau să se ocupe – cum altfel? – de fondurile UE.

Povestea, descoperită și prezentată pe larg de publicația Ziare.com, spune multe despre oamenii care populează, în acest moment, sistemul public și explică, în același timp, de ce instituțiile statului nu se pot reforma, indiferent cât de mari sunt dezastrele care zguduie România.

Ion Mihai Dincă, un recidivist din Gorj, a fost trimis în judecată pentru șantaj și înșelăciune, anchetatorii descoperind printre victimele sale, după ce l-au prins în flagrant, două membre de partid bine “înfipte” în funcții publice bănoase, dar care sperau să ajungă “pe scurtătură” și mai sus. Niciuna dintre cele două femei nu o duce greu și nici nu are grija zilei de mâine, dar mirajul șefiei într-o instituție de stat din București, unde să câștige bani mulți fără să le deranjeze cineva, le-a hipnotizat.

Irina Zoican, director adjunct la Direcția Sanitar Veterinară Mehedinți și candidată PMP la primăria Bălți, se și vedea director general în agenție guvernamentală la București

Banner electoral al Irinei Zoican în comuna din Mehedinți. Candidata PMP vrea la Primărie sub sloganul „Toți pentru Balta” și promite că va fi preocupată de bunăstarea locuitorilor comunei. FOTO: Facebook Irina Zoican

Irina Oana Zoican este medic veterinar și director adjunct la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județul Mehedinți, iar acum candidează din partea Partidului Mișcarea Populară la primăria localității mehedințene Balta. S-ar părea că toată această poziție pe plan local n-o mulțumea, pentru că ea a “mușcat” momeala când recidivistul Dincă a sunat-o și, pretinzând că e ofițer în serviciile de informații, i-a promis că aranjează s-o pună șefă la București, într-o agneție care verifică modul de utilizare a fondurilor venite de la UE.

- Advertisement -

Anul trecut, în luna mai, Irina Zoican a plecat la București, ca să aranjeze cu “ofițerul de informații” detaliile numirii “pe funcție”. Escrocul a dus-o ușor de nas, dându-i întâlnire lângă Cercul Militar din București. Candidata PMP la primăria din Balta a povestit, la anchetă, că Dincă i-a dat și detalii asupra “funcției” pe care trebuia să o ocupe “la centru”: Irina Zoican urma să fie director general „în cadrul unei structuri nou înființate, al cărei obiect de activitate urma să fie verificarea modului de utilizare a fondurilor europene”.

Pentru adjuncta de la DSV Mehedinți, întreaga poveste era un vis frumos: și-a pregătit repede actele pentru “angajare” și i le-a dat escrocului, cu care s-a întâlnit la Craiova. Dincă a chemat-o în fața Prefecturii, spunându-i că tocmai ieșise de la o întâlnire cu prefectul!

Întâmplarea are accente de-a dreptul comice, dar spune multe și despre nivelul celor care ajung în funcții de conducere – chiar și în provincie – în România. Oana Irina Zoican s-a dus din nou la București, unde Dincă a pus-o să completeze teste psihologice în timp ce se prefăcea că discută la telefon cu înalți funcționari din Guvern și politiceni. I-a povestit naivei dornice de ascensiune rapidă în administrația de stat că e atât de influent, încât poate închide chiar dosare penale la DNA!

- Advertisement -

Operațiunea n-a apucat să fie dusă până la capăt pentru că Dincă a fost prins de poliție, care a găsit asupra sa și actele Oanei Zoican “necesare la angajare”.

Nicoleta Bercaru: directoare de școală, consilier județean PSD la Constanța, era gata să vină la București, pe 5.000 de euro lunar și locuință de serviciu, să lucreze cu fonduri UE

PSD-ista Nicoleta Bercaru, directoare de școală și consilier județean în Constanța, s-a prins în ultima clipă, după numeroase întâlniri, că e ceva în neregulă cu „ofițerul SIE” care îi cerea bani s-o pună directoare la București, cu 5.000 de euro pe lună și mașină de serviciu. FOTO: Facebook Nicoleta Bercaru

Procurorii au descoperit, în timp ce îl filau pe infractorul din Gorj, că acesta momise și o altă membră de partid “pe funcții” la stat, dar de data aceasta de la PSD. Nicoleta Bercaru e directoare de școală și consilier județean PSD la Constanța, dar și ea își dorea mult mai mult de la statul român. Speranțele ei de ascensiune în ierarhia administrației publice s-au întâlnit cu promisiunile escrocului.

PSD-ista a povestit la anchetă că Dincă a contactat-o anul trecut și, spunându-i că este membru al Corpului de Control al premierului Viorica Dăncilă și ofițer SIE, i-a propus să dea o fugă până la București, ca să discute despre o promovare. Nicoleta Bercaru n-a stat pe gânduri și, în trei zile, era în Capitală, încântată să audă de la interlocutorul “ofițer SIE” și “funcționar guvernamental” că va fi numită într-un post cald, cu salariu 5.000 de euro pe lună și locuință de serviciu în București.

Dincă a folosit aceeași schemă cu care o păcălise și pe PMP-ista din Mehedinți. I-a dat întâlnire Nicoletei Bercaru la o cafenea din Piața Victoriei, lângă sediul Guvernului, și i-a spus că va fi pusă director general al unei agenții care verifică modul în care sunt folosiți banii UE.
Escrocul i-a cerut și ei un dosar cu acte “pentru angajare” și chiar un tabel cu rudele până la gradul IV! S-a intrat chiar și în detalii, Dincă spunându-i că, în calitate de ofițer SIE care se ocupă de caz, va trebui să primească de la ea, periodic, informări asupra activității.

Convinsă că a dat lovitura, PSD-ista a revenit peste alte 4 zile în București, cu actele cerute. Dincă a vizitat-o în cameră, a pus-o să completeze teste psihologice și i-a spus că ar trebui să dea și niște probe sportive la Oradea, dar va aranja el cu cineva să meargă în locul ei.
Nicoleta Bercaru și-a dat seama că e ceva în neregulă abia când Dincă i-a cerut 1.000 de lei (500 de lei contravaloarea verificărilor și 500 de lei pentru persoana care urma să dea probele sportive la Oradea) și a văzut că foile cu testele psihologice erau descărcate de pe un site oarecare și nu de la o instituție de stat. Consiliera județeană s-a eschivat, spunând că n-are bani asupra ei.

Escrocul a fost prins, și toate cazurile scoase la iveală, atunci când a încercat să șantajeze o profesoară. Dincă a amenințat-o că publică pe internet filmulețe compromițătoare cu ea. Profesoara a mers la poliție, care a organizat flagrantul. În timpul filajului și pe parcursul anchetei s-a descoperit și povestea celor două membre de partid, funcționare la stat, cu speranțe de ascensiune rapidă în funcții publice bine plătite „la centru”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -