Numirea procurorului-șef al Europei s-a blocat. „Kovesi va avea mai multe șanse după alegerile europarlamentare”

0
4508
Siegfried Mureșan

Negocierile pentru numirea primului procuror-șef al Uniunii Europene s-au blocat. Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene nu au ajuns la un acord. După două runde eșuate, cea de-a treia, programată miercuri, a fost anulată.

Situația va fi tranșată, probabil, după alegerile europarlamentare, când un nou Parlament European și un nou Consiliu al Uniunii Europene vor continua negocierile. În prezent, Parlamentul o susține pe românca Laura Codruța Kovesi, iar Consiliul pe francezul Jean-Francois Bohnert.

Actualul Parlament European mai funcționează o săptămână, până pe 18 aprilie, apoi „pune lacăt” pentru campania electorală.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL) spune că amânarea nu e rea deloc. „Estimez că, după alegerile europarlamentare, prioritatea politică a Guvernului Franței va fi alta, nu cea de a obține funcția de procuror-șef european. Ca atare, candidatul român va fi într-o poziție mai bună după alegeri”, a scris Mureșan, ieri, pe Facebook.

Mesajul lui Siegfried Mureșan

  • „Negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind poziția de procuror-șef european programate pentru astăzi nu vor avea loc.”
  • „Parlamentul European are o poziție extrem de clară, stabilită ca urmare a unei audieri publice și a două rânduri de voturi în două comisii de specialitate.”
  • „Nu are sens să purtăm negocieri atât timp cât Consiliul UE nu este flexibil. Candidatul susținut de Parlamentul European are toate argumentele în favoarea sa: a fost situată pe primul loc în urma evaluării făcute de comitetul european de experți independenți, a devenit candidatul oficial al Parlamentului European ca urmare a unei audieri publice și a două rânduri de voturi transparente în cele două comisii de specialitate, are sprijinul transpartinic venit din mai multe instituții europene și are opoziția oamenilor certați cu legea. Cu cât oamenii certați cu legea se opun mai mult, cu atât lumea democrată e mai puternic convinsă că este candidatul potrivit.”
  • „Negocierile se vor relua când Consiliul va arăta flexibilitate. Menționez că joi, 18 aprilie, Parlamentul European își sistează activitatea, urmând perioada de campanie electorală. Dacă Consiliul nu vine la masa negocierilor până pe 18 aprilie, atunci negocierile se vor relua după alegerile europarlamentare.”
  • „Estimez că, după alegerile europarlamentare, prioritatea politică a Guvernului Franței va fi alta, nu cea de a obține funcția de procuror-șef european. Ca atare, candidatul român va fi într-o poziție mai bună după alegeri.”

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.