Escrocheria care folosește numele lui Robert Turcescu și Dan Negru, prin intermediul Facebook. Postări sponsorizate trimit la un articol pe un site clonat după cel al Antenei 3

0
10637
Facebook este inundat de postări sponsorizate ale unor conturi dubioase care promovează știri false, cu folosirea abuzivă a numelor unor personaje cunoscute precum Robert Turcescu și Dan Negru. Scopul e de a convinge oamenii să-și dea banii pe o așa-zisă platformă de tranzacționare

Utilizatorii de Facebook sunt vizați de o amplă escrocherie care folosește abuziv numele lui Robert Turcescu, Denise Rifai și Dan Negru. Rețeaua de socializare nu doar că n-a blocat respectiva fraudă, dar a și acceptat banii pentru a promova agresiv postările mincinoase. Deși toți cei ale căror nume au fost folosite abuziv au reclamat public că e vorba de o escrocherie, Facebook continuă să ruleze reclamele, iar instituțiile statului român nu s-au sesizat.

De câteva săptămâni, în feed-ul românilor care utilizează Facebook intră numeroase postări sponsorizate care publică, sub diverse titluri, cam același lucru: Robert Turcescu și Dan Negru ar fi fost arestați după ce ar fi dezvăluit, într-o emisiune, cum s-au îmbogățit fără să facă nimic.

Sunt mai multe semne că asistăm la o operațiune bine organizată. Sunt mai multe conturi de Facebook care promovează variațiuni pe aceeași temă. Unele dintre acestea au obținut chiar bifa de autenticitate de la Facebook, ceea ce în ochii unora le-ar putea face mai credibile. De asemenea, ca să fie mai convingătoare, aceste postări folosesc fotografii în care apar siglele Antena 3 ori Digi 24.

Cine accesează linkurile ajunge pe același site: unul clonat după cel al Antenei 3, care are pe el sigla CNN și chiar rubrici de emisiuni difuzate pe respectivul post de știri.

Textul, inventat de la cap la coadă, este unul destul de abil scris, și relatează o presupusă indiscreție a lui Turcescu într-o emisiune a Denisei Rifai. Este prezentată o așa-zisă discuție în care jurnalistul ar spune că el face bani fără să muncească, dar nu vrea să spună cum pentru că e secretul lui, dar în final îi dă telefonul moderatoarei, care îl arată spre camera de filmat, aceasta înregistrând site-ul care l-a îmbogățit pe Turcescu.

Sub aparența unui articol, este de fapt reclamă la un site unde amatorii de bani câștigați fără efort nu au decât să se înscrie și să vireze 1.200 de lei.

În tot acest lanț descris mai sus, un om cât de cât atent ar putea sesiza mai multe anomalii care să-i dea de gândit.

În primul rând, toate postările sponsorizate, deși de pe conturi diferite, duc către același site.

În al doilea rând, în multe postări apare o fotografie cu sigla Digi 24, dar site-ul îl imită pe cel al Antenei 3.

Site-ul clonat după cel al Antenei 3 în care e publicat articolul fabricat despre presupusele dezvăluiri ale lui Robert Turcescu

În al treilea rând, adresa site-ului la care ești direcționat când dai clic (https://ritdisagree.top) este absolut bizară și nu corespunde cu cea a Antenei 3.

În al patrulea rând, în articol apare de mai multe ori, cu link activ, numele așa-zisei platforme de tranzacții online care te poate îmbogăți dacă îți faci cont și virezi minimum 1.200 de lei. Iar adresa este aceeași cu aceea a site-ului clonat după al Antenei 3: https://ritdisagree.top.

În al cincilea rând, inclusiv textul știrii promovate ar trebui să pună în gardă cititorul. Nu este menționat numele televiziunii unde apare știrea, nu există video, nu se scrie când s-a întâmplat, iar în final apare o așa-zisă intervenție a Băncii Naționale a României, care ar fi sunat în studio pentru a întrerupe emisiunea.

În final, este inventată o așa-zisă testare a „pontului” lui Turcescu de către un redactor care în doar câteva zile ar fi făcut peste 11.000 de lei profit.

Site-ul așa-zisei platforme de investiții unde oamenilor li se spune că s-ar fi îmbogățit Robert Turcescu și Dan Negru

Robert Turcescu și-a manifestat de câteva ori iritarea, pe contul său de Facebook, că rețeaua permite folosirea abuzivă a numelui său într-o escrocherie. Jurnalistul de la Metropola TV (televiziunea clanului Firea-Pandele) a negat vehement că ar fi participat la un asemenea interviu și a reclamat faptul că Facebook blochează postările despre vaccinuri și LGBT, dar n-are nicio problemă să promoveze escrocheriile. Într-o altă postare, Turcescu s-a arătat indignat că nicio instituție a statului român nu s-a sesizat în privința acestor înșelătorii.

La rândul ei, Denise Rifai – care nu are emisiune nici la Digi 24, nici la Antena 3, ci la Kanal D – a postat joi, pe contul personal de Facebook, a dezmințire categorică:

„În mediul online circulă o știre falsă despre un așa-zis interviu pe care l-aș fi realizat cu Robert Turcescu, în emisiunea pe care o realizez la Kanal D, «40 de întrebări cu Denise Rifai». Este o practică tot mai întâlnită că diferite entități se folosesc de numele emisiunilor și ale unor persoane publice pentru tot felul de escrocherii!!! Îi rog pe utilizatorii din mediul online să nu deschidă astfel de link-uri care conțin informații total false!!!

Acest așa-zis interviu este, evident, un fake news în care este rostogolit numele meu, al emisiunii «40 de întrebări…», precum și al altor persoane publice și companii.

Îi rog pe cei care vin În contact cu aceste pagini fake să nu le deschidă!

În materialul fals care face referire la presupusul interviu, se promovează o platformă care ar asigura venituri consistente după o investiție inițială.

Știrea mincinoasă susține, printre altele, și informațiile că Robert Turcescu ar fi fost «arestat» sau «dat în judecată de Banca României».

Pentru ca informația să fie credibilă și escrocheria să poată fi pusă în aplicare prin manipularea utilizatorilor, în acest fake news au fost clonate sigle ale unor companii și site-uri.”

 

Și Dan Negru – care a fost ținta unei campanii similare ceva mai devreme – a avertizat pe 14 septembrie că e vorba despre o fraudă. El a publicat una dintre postările mincinoase care-l vizau și a scris: „Așa arată Fake News! Știrile nu sunt adevărate! NU am investit nimic, nu am nicio treabă cu BNR. Totul e minciună ! Fair-Play-ul e opțiune! Spun astea sperând că cei de la Digi vor nega știrile astea care au împânzit online-ul cu sigla lor! Știrile sunt mincinoase, fake-news, dar sigla e a lor! Fair-Play-ul e o opțiune!”.

Un fake convingător: o înregistrare cu Andreea Esca la știrile Pro TV este dublată de vocea unei femei care seamănă cu a cunoscutei prezentatoare, dar prezintă fake-ul despre Robert Turcescu

În ciuda tuturor acestor proteste, postările sponsorizate de pe Facebook nu doar că rulează în continuare, dar între timp au apărut și altele chiar mai convingătoare pentru naivi, în care rulează imagini cu Andreea Esca citind știrile la Pro TV, în timp ce vocea unei femei care aduce cu cea a prezentatoarei de la postul de știri înșiră aceleași minciuni ca și în articol!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

* Lumea paralelă a lui Ciolacu: „Pot cumpăra consistent cu 100 de lei!”. Premierul crede că România e „paradis fiscal”, deși statul jupoaie 47% din salariile românilor

* Firele tragediei de pe Autostrada Moldovei duc la Grindeanu: muncitorii care au spart conducta lucrau nesupravegheați! De doi ani, Ministerul Transporturilor n-a angajat diriginți de șantier

În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* Acuzații grave: viol asupra unei minore, la Școala de vară a AUR. Liderii partidului se ascund, un deputat zice că e „o înscenare”, altul dă vina pe fată!

* VIDEO. Urlete în Parlament. Simion: „Semnează moțiunea!”. Șoșoacă: „Ieși! Nu semnez nimic cu susținătorii de violatori”. Simion: „Pupă-l în fund pe Ciolacu!”. Șoșoacă: „Pupă-l tu, că ești pe invers!”

* Aleph News, televiziunea lui Adrian Sârbu, e îngropată în datorii: 32 de milioane de euro, din care 1,4 milioane către salariați și 7,5 milioane către stat

* Șocant: rușii au înregistrat până acum aproape 900.000 de militari morți și răniți în Ucraina! Guvernul de la Moscova a plătit 46,6 miliarde de dolari despăgubiri

Șeful Sputnik.md, expulzat din Republica Moldova, este agent GRU, cu gradul de colonel! E încadrat ca parașutist în forțele aeropurtate rusești

SuperLiga jafurilor de arbitraj. Încă o viciere de rezultat: penalty clar neacordat oaspeților, la CFR Cluj – Petrolul 1-0. Nici VAR-ul nu-i oprește!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here