Vești uriașe: vehicule blindate ucrainene au trecut de ultima centură defensivă a „Liniei Surovikin”!

0
1211
Harta luptelor din regiunea Zaporojie și locul unde a fost străpunsă ultima centură fortificată a Liniei Surovikin

Ucrainenii par să fi străpuns și ultima din cele trei centuri defensive ale Liniei Surovikin, raportează multiple surse începând de joi. Blindate ale trupelor Kievului au fost văzute operând în spatele fortificațiilor antitanc, ceea ce înseamnă, scriu experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), că au fost lichidate deja elementele de apărare antitanc rusești din zonă. Nu este încă foarte clar dacă ucrainenii au reușit să-și consolideze străpungerea, deoarece rușii contraatacă furios, însă dacă se va trece de acest ultim obstacol, drumul către litoralul Mării Azov devine, teoretic, mult mai ușor.

Sunt, practic, cele mai importante vești care vin de pe frontul de sud de la începutul verii, când a început contraofensiva ucraineană. Din cauza lipsei superiorității aeriene și a faptului că au avut de străpuns cea mai densă zonă fortificată din istoria Europei (mai puternică și decât celebrele fortificații sovietice de la Kursk, din 1943), ucrainenii au înaintat extrem de încet, uneori avansul măsurându-se în metri.

Însă acum s-a reușit trecerea de cea de-a treia și ultima dintre centurile fortificate ale Liniei Surovikin, iar mai departe, deși mai sunt zone bine apărate, acestea nu mai formează o linie continuă.
Efortul ucrainean a fost extrem de laborios și inteligent, în cele aproape 4 luni scurse de la demararea atacurilor (4 iunie) fiind executate permanent bombardamente de mare precizie în profunzimea teritoriului ocupat de ruși, inclusiv în Crimeea. Au fost țintite liniile de comunicații, depozitele, aeroporturile, centrele de comandă și control, apărarea antiaeriană și, în mod sistematic, vânate pozițiile de artilerie. Treptat, rușii au pierdut avantajul aviației și al numărului superior de tunuri, în timp ce trupele de pe linia frontului, obosite și nesusținute adecvat din spate, au început să cedeze.

Mai jos, raportul ISW publicat în noaptea de joi spre vineri.

„Forțele ucrainene au suprimat probabil artileria rusă și alte sisteme antitanc din zonă suficient de mult pentru a-și aduce vehiculele în față. Capacitatea ucrainenilor de a aduce vehicule blindate prin cele mai formidabile apărări rusești este un semn important de progres în contraofensivă”

„Vehiculele blindate ucrainene operează dincolo de linia finală a centurii defensive ruseși pe care forțele ucrainene din vestul regiunii Zaporojie o penetrează în prezent, deși ISW nu este încă pregătit să concluzioneze că forțele ucrainene au străpuns complet această centură defensivă rusească.

Imaginile geolocalizate postate la 21 septembrie indică faptul că vehiculele blindate ucrainene au avansat la sud de șanțurile antitanc rusești și de obstacolele de tip «dinți de dragon» care fac parte dintr-o triplă centură de apărare și s-au angajat în lupte limitate imediat la vest de Verbove (18 km sud-est de Orihiv).

Cu toate acestea, nu este clar dacă forțele ucrainene păstrează aceste poziții. Acesta este primul caz observat de forțe ucrainene care operează vehicule blindate dincolo de apărarea rusă triplu stratificată. Prezența vehiculelor blindate ucrainene dincolo de ultima linie a actualei centuri defensive rusești indică faptul că ucrainenii și-au securizat breșa din primele două linii ale acestui strat suficient pentru a opera vehicule prin breșă.

Forțele ucrainene au suprimat probabil artileria rusă și alte sisteme antitanc din zonă suficient de mult pentru a-și aduce vehiculele în față. Capacitatea ucrainenilor de a aduce vehicule blindate până la și prin cele mai formidabile apărări rusești menite să le oprească și de a opera aceste vehicule în apropierea pozițiilor defensive rusești preparate sunt semne importante de progres în contraofensiva ucraineană.

Imagini geolocalizate suplimentare publicate pe 20 și 21 septembrie indică faptul că forțele ucrainene au avansat, de asemenea, la vest și sud-vest de Verbove.

Wall Street Journal (WSJ) a raportat pe 21 septembrie că forțele ucrainene au străpuns cu vehicule blindate principala linie defensivă rusă din vestul regiunii Zaporizhia, citând un ofițer ucrainean anonim care servește în zonă. WSJ a raportat, de asemenea, că forțele ucrainene au avansat până la marginea Novoprokopivka (la 16 km sud de Orihiv), deși ISW nu a obținut o confirmare vizuală a acestui raport până la data publicării acestui buletin de știri.

Forțele rusești care se apără în prezent în vestul regiunii Zaporojie nu au reușit să împiedice forțele ucrainene să avanseze treptat, dar constant, de la jumătatea lunii august. ISW a observat în mod constant că forțele ucrainene fac avansuri lente, dar regulate în vestul Oblastului Zaporojie, în ciuda redistribuirii laterale de către armata rusă a unor elemente ale unor unități relativ de elită pentru a întări operațiunile defensive rusești în vestul Oblastului Zaporojie.

Armata rusă a redislocat lateral elemente ale Diviziei 7 Gardă Parașutiști de Munte (VDV) și ale Diviziei 76 Gardă VDV în zona Robotine la mijlocul lunii august, pentru a respinge atacurile ucrainene și, posibil, pentru a ușura activitatea elementelor Brigăzilor 22 și 45 Spețnaz Separate care au contraatacat împotriva avansurilor ucrainene în timpul fazelor anterioare ale operațiunilor de contraofensivă ucrainene.

Imagini geolocalizate publicate la 20 și 21 septembrie arată elemente ale Brigăzii 22 Spețnaz de Gardă care operează la vest de Verbove (18 km sud-est de Orihiv), sugerând că comandamentul rus a transferat tactic elemente ale Brigăzii 22 Spețnaz de Gardă pentru a sprijini elementele de parașutiști (VDV) observate deja apărându-se în zonă.

Un soldat ucrainean care se apără în sudul Ucrainei a declarat pentru WSJ, într-un articol publicat la 21 septembrie, că trupele rusești care apără tranșeele din linia întâi sunt „de slabă calitate”, dar că trupele de asalt care contraatacă sunt „mai puternice”.

Declarațiile soldatului ucrainean sunt în concordanță cu observațiile ISW conform cărora elementele rusești Spețnaz și VDV relativ de elită par a fi principalele unități de contraatac în vestul regiunii Zaporojie.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

* Lumea paralelă a lui Ciolacu: „Pot cumpăra consistent cu 100 de lei!”. Premierul crede că România e „paradis fiscal”, deși statul jupoaie 47% din salariile românilor

* Firele tragediei de pe Autostrada Moldovei duc la Grindeanu: muncitorii care au spart conducta lucrau nesupravegheați! De doi ani, Ministerul Transporturilor n-a angajat diriginți de șantier

În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* Acuzații grave: viol asupra unei minore, la Școala de vară a AUR. Liderii partidului se ascund, un deputat zice că e „o înscenare”, altul dă vina pe fată!

* VIDEO. Urlete în Parlament. Simion: „Semnează moțiunea!”. Șoșoacă: „Ieși! Nu semnez nimic cu susținătorii de violatori”. Simion: „Pupă-l în fund pe Ciolacu!”. Șoșoacă: „Pupă-l tu, că ești pe invers!”

* Aleph News, televiziunea lui Adrian Sârbu, e îngropată în datorii: 32 de milioane de euro, din care 1,4 milioane către salariați și 7,5 milioane către stat

* Șocant: rușii au înregistrat până acum aproape 900.000 de militari morți și răniți în Ucraina! Guvernul de la Moscova a plătit 46,6 miliarde de dolari despăgubiri

Șeful Sputnik.md, expulzat din Republica Moldova, este agent GRU, cu gradul de colonel! E încadrat ca parașutist în forțele aeropurtate rusești

SuperLiga jafurilor de arbitraj. Încă o viciere de rezultat: penalty clar neacordat oaspeților, la CFR Cluj – Petrolul 1-0. Nici VAR-ul nu-i oprește!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here