„Nu există și nu au fost niciodată alegeri libere în Rusia! Poate în 1991, dar acela a fost sfârșitul”

0
1618
Vitali Portnikov

Jurnalistul ucrainean, autoexilat o vreme în Polonia de teama serviciilor secrete rusești, Vitali Portnikov face o radiografie obiectivă Rusiei lui Putin și Rusiei în general. Scriitor, publicist și prezentator de televiziune, el este unul dintre participanții activi la Euromaidanul din Kiev, în noiembrie 2013.

Site-ul Ziaristii.com v-a prezentat dezvăluirile incendiare făcute sâmbătă, la postul de radio Svoboda, de către generalul-maior Evgheni Savostianov (69 de ani, fost ofițer KGB), care a declarat că Vladimir Putin ar fi ordonat lichidarea opozantului său politic Alexei Navalnîi.

În cadrul aceleiași emisiuni moderate de regizorul Mumin Șakirov (62 de ani), a fost intervievat și jurnalistul ucrainean Vitali Eduardovici Portnikov (54 de ani) pe tema conflictului din Donbass. Acesta e de părere că în Rusia n-au fost niciodată alegeri cu adevărat libere și că Vladimir Putin va fi reales președinte în 2024 cu sau fără ocuparea Ucrainei.

Portnikov este și scriitor, publicist, prezentator de televiziune, dar și unul dintre participanții activi la Euromaidan din noiembrie 2013.

În ianuarie 2014, el a spus că serviciile speciale ruse pregătesc o provocare împotriva sa și a altor ziariști ucraineni de opoziție în legătură cu protestele în masă de la Kiev. Din această cauză, s-a mutat pentru o perioadă în Polonia, la Varșovia.

A revenit acasă numai după ce s-au produs schimbările politice la nivel înalt, culminând cu fuga președintelui Viktor Ianukovici în Rusia. La 1 noiembrie 2018, asupra sa și a altor 322 de cetățeni ucraineni au fost impuse sancțiuni din partea puterii de la Kremlin.

Portnikov este laureat al Premiului Uniunii Jurnaliștilor din Ucraina „Penița de aur” în 1989 și al Premiului Hetman Orlik în 1998. A fost nominalizat la categoria „Jurnalistul anului” în cadrul concursului „Personalitatea anului”, desfășurat în Ucraina. Este autorul a cinci cărți: „De ce Medvedev?” (2008), „Fecioara Maria în sinagogă” (2010), „Închisoare pentru îngeri” (2012), „Evora” (2017) și „Clopotele de pe Maidan” (2019).

„Partea ucraineană prezintă dovezi reale ale bombardamentelor care au avut loc în satul Luhanska, inclusiv bombardarea unei grădinițe”

Mumin Șakirov (moderator): Kievul a raportat bombardamente în zona de conflict din Donbass. Partea rusă acuză Ucraina de escaladarea conflictului. A început evacuarea cetățenilor din teritoriile ocupate de Moscova în regiunea Rostov. Unde este adevărul și unde este minciuna?

Vitali Portnikov (jurnalist ucrainean): Partea ucraineană prezintă dovezi reale ale bombardamentelor care au avut loc în satul Luhanska, inclusiv bombardarea unei grădinițe. Partea rusă, ca răspuns, spune că partea ucraineană este cea care trage în propriile așezări, astfel încât companiile de televiziune occidentale să poată vedea asta. Nici nu vreau să comentez, pentru că până și propaganda trebuie să fie profesională. Dar, mi se pare, acum la Moscova nimeni nu se gândește la asta în mod special.

Mumin Șakirov: Cum ați reacționat la răspunsul Ministerului rus de Externe față de americani? Expresia cheie este: „Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin implementarea unor măsuri de natură militaro-tehnică”. Ce fel de măsuri – nu se raportează. Cum vedeți acest răspuns?

Vitali Portnikov: Nu este prima dată când Rusia vorbește despre măsuri de natură militaro-tehnică, fără a clarifica ce anume este asta: un eufemism pentru război sau o cursă a înarmărilor? Cred că această lipsă de claritate este ideea de a menține tensiunea care există în situația actuală.

„În Donețk și Lugansk nu există nicio autoritate care să exprime interesele populației care trăiește sub ocupație”

Mumin Șakirov: Nici război, nici pace – așa se scrie adesea despre situația din jurul Ucrainei. Cum ați caracteriza acest conflict al Moscovei cu Occidentul colectiv și Kievul în această etapă?

Vitali Portnikov: Acest conflict poate fi caracterizat foarte simplu: așteptarea războiului. Aș dori doar să sper că această așteptare nu va fi înlocuită cu o acțiune militară reală.

Mumin Șakirov: Zelenski a spus: „Nu vom intra în negocieri directe cu Donețk și Lugansk – acest lucru este inutil”. Este constructivă o asemenea poziție a Kievului?

Vitali Portnikov: Evident, pentru că în Donețk și Lugansk nu există nicio autoritate care să exprime interesele populației care trăiește în aceste regiuni ucrainene ocupate. Acestea sunt autorități-marionetă. Este necesar să vorbim despre teritoriile ocupate cu ocupantul, adică cu Rusia, și abia atunci, după retragerea trupelor de ocupație, să se realizeze alegeri corecte, iar apoi interesele locuitorilor de acolo vor fi exprimate de propriii lor reprezentanți.

„Nu prea înțeleg cum putem inventa o cale de ieșire dacă totul depinde de o singură persoană – Vladimir Putin”

Mumin Șakirov: Cum vedeți ieșirea din această situație pentru a preveni moartea oamenilor?

Vitali Portnikov: Nu prea înțeleg cum putem inventa o cale de ieșire dacă totul depinde de o singură persoană – Vladimir Putin. Toate acele anxietăți rusești despre care auzim în mod constant sunt exagerate. Suntem foarte conștienți că nimeni nu urma să accepte Ucraina în NATO în următorii ani, iar NATO însăși nu amenință Rusia. Există mult mai multe mementouri despre cât de exagerate sunt toate aceste cereri rusești. Cred că aceasta este doar o scuză pentru a ataca Ucraina, nici mai mult, nici mai puțin.

Mumin Șakirov: Experții cred că o singură persoană, Vladimir Putin, are nevoie de război pentru a fi reales în 2024. Cât de adevărată este această teorie?

Vitali Portnikov: Nu există și nu au fost niciodată alegeri libere în Rusia. Poate că am văzut alegeri libere în 1991, dar acela a fost sfârșitul. Prin urmare, Vladimir Putin va fi reales în 2024, dacă dorește, cu sau fără ocuparea Ucrainei. Iar escaladarea care are loc nu este nicidecum legată de procesul electoral, ci exclusiv de ideea revenirii la imperiul prăbușit în 1991.

„Dacă Rusiei nu-i place ceva, începe să amenințe cu războiul. Și aceasta nu este deloc o negociere”

Mumin Șakirov: Acordarea a sute de mii de pașapoarte rusești complică rezolvarea problemelor din estul Ucrainei?

Vitali Portnikov: Dacă Moscova recunoaște independența DPR și LPR (autoproclamatele „Republici Populare” Donețk și Lugansk – n. red.), atunci următorul pas ar putea fi restabilirea integrității lor teritoriale. Și atunci poate fi întreprinsă o operațiune militară pentru ocuparea teritoriului regiunilor Donețk și Lugansk. Dar asta nu va schimba mare lucru, știm bine că DPR și LPR, la fel ca Abhazia, ca Osetia de Sud, ca Transnistria, este un teritoriu ocupat de Rusia.

Mumin Șakirov: Ce părere aveți despre cetățenii care au primit pașapoarte rusești?

Vitali Portnikov: O persoană are dreptul la orice alegere civilizațională. Dar nu ar trebui să facă această alegere civilizațională împreună cu un teritoriu care nu-i aparține! O persoană poate deveni cetățean rus, se poate muta în Rusia, dar asta nu înseamnă că, dacă se consideră rus, ar trebui să considere teritoriul pe care trăiește ca fiind Rusia.

Mumin Șakirov: De foarte multe ori, observatorii spun că soarta Ucrainei se decide fără Ucraina, marile puteri sunt de acord între ele. De ce arată așa din exterior?

Vitali Portnikov: Pentru că în confruntarea militară cu Rusia, care poate avea loc, Ucraina, ca țară mai mică din punct de vedere al populației, teritoriu și potențial militar, poate rezista cu greu la o asemenea forță brută. Vedem foarte bine acest lucru, mai ales acum, când președintele Putin este prezent la lansarea de rachete. Pentru ca suveranitatea ucraineană să nu fie încălcată, este necesar sprijinul comunității mondiale. Dacă Rusia nu ne-ar amenința cu forța ca stat, cred că nu ar fi probleme în negocierile cu Moscova. Ar fi doar un proces de negociere. Dar vedeți că, dacă Rusiei nu-i place ceva, începe să amenințe cu războiul. Și aceasta nu este deloc o negociere.

„Atât timp cât trupele rusești stau la granița cu Ucraina, putem vorbi despre un adevărat război, o adevărată invazie”

Mumin Șakirov: Fostul șef al Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, Mikola Azarov, a spus: dacă trupele ruse se deplasează la Kiev, vor fi întâmpinate cu flori, pentru că toată lumea s-a săturat de toate. Este aceasta o frază provocatoare sau există cu adevărat regiuni în care este așteptat Putin?

Vitali Portnikov: Oamenii care-l pot aștepta pe Putin pot locui în orice regiune ucraineană. Însă majoritatea ucrainenilor nu vor război și nu vor să întâmpine cu flori trupele de ocupație.

Mumin Șakirov: Cine a întrecut pe cine în acest război informațional, când vedem o imagine a diplomaților care părăsesc Kievul, oameni bogați zburând cu familiile lor cu avioanele private? Cine este beneficiarul acestui haos – Putin sau Occidentul colectiv?

Vitali Portnikov: Acesta nu este un război informațional. Vom putea vorbi despre războiul informațional, despre cine este beneficiarul acestui conflict, când trupele ruse părăsesc granițele Ucrainei și dispare posibilitatea unei invazii. Atât timp cât trupele rusești stau la granița cu Ucraina, putem vorbi despre un adevărat război, o adevărată invazie. Mi se pare că într-un adevărat război, într-o adevărată invazie, nu pot exista beneficiari, pentru că în acest caz ne vom confrunta cu cea mai mare catastrofă umanitară a secolului XXI. Iar rezultatele acestei catastrofe sunt imprevizibile.

„Nu cred că Lukașenko vrea să lupte, dar vrea să-și arate utilitatea Kremlinului”

Mumin Șakirov: Cum se dezvoltă astăzi relațiile dintre Minsk și Kiev? Din exterior, se pare că Lukașenko doar așteaptă o comandă pentru a se alătura marelui război împotriva Ucrainei, de partea Moscovei.

Vitali Portnikov: După 2020, când Aleksandr Lukașenko s-a convins că propriul popor nu-l susține, i-a mai rămas singurul instrument pentru a menține puterea – sprijinul Kremlinului. Nu cred că Lukașenko vrea să lupte, dar vrea să-și arate utilitatea față de Kremlin.

Mumin Șakirov: Credeți că un soldat belarus poate trece granița Ucrainei cu o armă în mână?

Vitali Portnikov: Nu cred. Dar dacă Putin vrea ca un soldat belarus să treacă granița cu Ucraina, o va face.

Mumin Șakirov: Va deveni recunoașterea de către Putin a independenței așa-numitelor „DPR” și „LPR” o nouă rundă în dezvoltarea conflictului ruso-ucrainean?

Vitali Portnikov: Acesta este un element de intimidare atât pentru Ucraina, cât și pentru Occident, astfel încât nimeni să nu creadă că Putin poate fi oprit dacă decide să acționeze.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Delirul istoric al lui Putin. Minciunile prin care și-a justificat hăcuirea Ucrainei. I-a criticat chiar și pe Lenin, Stalin, Hrușciov și Gorbaciov, care au fost „prea generoși” cu Ucraina!

* VIDEO. Gafă sau scenariu? Scena istorică de la Kremlin care arată că Rusia a decis nu doar independența, ci și ANEXAREA regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk

* După ce a invadat Donbass-ul, Putin amenință Ucraina cu „consecințe extrem de periculoase” dacă își apără teritoriul

* Enorma hoție a PSD-istului Băluță: a supraevaluat ilegal veniturile Primăriei cu 17 milioane de euro, pentru putea cheltui „fără număr”!

Robert Negoiță, dosar penal cu prejudiciu de 130 de milioane de euro! DNA anchetează contractul cu firma de salubritate a lui Silviu Prigoană

* Prim-vicepreședintele ASF a câștigat anul trecut un milion de lei!

Anunțul trist al lui Oreste: până în 2025 părăsește definitiv România. „Am sperat, dar în 2021 am înțeles că nu se poate. Am plâns…” / „Oamenii frumoși și liberi vor triumfa. Păcat că fără mine!”

Poștărița AUR, fostă candidată la Senat, face „dreptate pentru România”: a furat pensiile, alocațiile și ajutorul de handicap a 54 de consăteni!

* Nu vă grăbiți cu relaxarea! Varianta Omicron BA.2 va aduce un nou val de morți, probabil mai mare decât cel produs de Omicron BA.1

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (89) / TAB-ul, ultimul adăpost

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here