Nu vă grăbiți cu relaxarea! Varianta Omicron BA.2 va aduce un nou val de morți, probabil mai mare decât cel produs de Omicron BA.1

1
6750

Nu înțeleg această relaxare mondială în plin val pandemic. Ne-am săturat cu toții de restricții și vrem să ne întoarcem la viață normală, dar cred că aici ne grăbim.

Încă de la începutul pandemiei a circulat mitul că variantele virale sunt din ce în ce mai puțin patogene. Nu este o regulă! De la varianta originală numită Wuhan și până la Delta am avut variante din ce în ce mai patogene. Abia cu Omicron am ajuns la o patogenitate mai mică, ceea ce a dus la un optimism exagerat chiar și în rândul comunității științifice. 

Din păcate, după ce am văzut o scădere a patogenitatii de la Delta la Omicron, a apărut o subvarianta, Omicron BA.2, care este mai patogenă decât Omicron.

Între timp, varianta  Omicron a fost rebotezată Omicron BA.1, iar celelalte două subvariante derivate din Omicron au fost numite BA.2 și BA.3.

Cea mai periculoasă subvarianta este BA.2, care este de 1,5 ori mai infecțioasă decât BA.1.

BA.2 nu poate fi detectată prin test PCR, singura modalitate de a fi detectă fiind prin secvențializare.

Varianta originală, BA.1, are 60 de mutații în plus față de varianta Wuhan, dintre care 32 sunt în proteina spike, 15 chiar în domeniul RBD care vine în contact direct cu receptorul ACE2.

BA.2 are 32 de mutații în comun cu BA.1, dar mai are în plus încă 28 de mutații. În regiunea RBD, BA.2 are 12 mutații în comun cu BA.1 și 4 mutații originale. 

Majoritatea anticorpilor monoclonali nu sunt eficienți împotriva BA.2. Singurii anticorpi monoclonali care sunt eficienți sunt cei produși de compania Glaxo-Smith-Kline sub numele de Sotrovimab.

Îngrijorarea cea mai mare vine din faptul că unele persoane infectate cu Omicron BA.1 au fost reinfectate cu Omicron BA.2, ceea ce arată că anticorpii formați împotriva Omicronului original nu sunt anticorpi neutralizanți. 

BA.2 a devenit varianta dominantă în câteva țări, printre care și Danemarca, și probabil că va deveni varianta dominantă la nivel mondial. Cuplată cu o patogenitate mai mare decât varianta Omicron originală, BA.2 va duce la un nou val de morți, probabil mai mare decât cel produs de Omicron BA.1.

Fac precizarea că studiile sunt preliminare, deci nu este sigur că așa se va întâmpla, dar exista o probabilitate care nu poate fi neglijată.

Costel Atanasiu, PhD

Virusolog

DE ACELAȘI AUTOR:

* 13 noi mituri legate de vaccinarea anti-Covid

CITIȚI ȘI:

Generalul american Ben Hodges: „Rusia pune presiune pe Ucraina ca un boa constrictor” / „SUA trebuie să preia conducerea în zona Mării Negre” / „Am fost naivi în înţelegerea modului în care funcţionează Kremlinul”

* Adevărata față a armatei lui Putin: soldații ruși dorm în condiții inumane, fac chetă pentru mâncare, iar solda e de 23 de euro pe lună! Localnicii îi ajută de milă

Mercenari din Grupul Wagner („armata privată a lui Putin”) au intrat în Ucraina pentru a organiza sabotaje

Diplomația bădărană a Kremlinului. De la „Câte divizii are Papa?” la pantoful lui Hrușciov; de la câinele pentru Merkel la umilirea diplomaților europeni

* Robert Negoiță, dosar penal cu prejudiciu de 130 de milioane de euro! DNA anchetează contractul cu firma de salubritate a lui Silviu Prigoană

* Anunțul trist al lui Oreste: până în 2025 părăsește definitiv România. „Am sperat, dar în 2021 am înțeles că nu se poate. Am plâns…” / „Oamenii frumoși și liberi vor triumfa. Păcat că fără mine!”

Război total la vârful AUR. Târziu despre Simion: „M-a jignit de moarte. Nu întorc și obrazul celălalt, ci doar spatele, care e plin de rănile cuțitelor“

Poștărița AUR, fostă candidată la Senat, face „dreptate pentru România”: a furat pensiile, alocațiile și ajutorul de handicap a 54 de consăteni!

Cum blochează PSD construcția a 25 de spitale pe bani europeni. Rafila a anunțat deja UE că refuză proiectul PNRR în valoare de 1,7 miliarde euro, acuză ex-ministrul Ghinea

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (89) / TAB-ul, ultimul adăpost

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here