miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLumeaDezvăluirile unui general KGB: "Putin și-a dat acordul pentru uciderea lui Navalnîi"...

Dezvăluirile unui general KGB: „Putin și-a dat acordul pentru uciderea lui Navalnîi” / „Navalnîi va sta în închisoare atât timp cât Putin este în viață”

-

Prezent sâmbătă într-o emisiune la postul de radio Svoboda (Libertatea), general-maiorul Evgheni Savostianov (va împlini 70 de ani pe 28 februarie) a confirmt că dictatorul Vladimir Putin a dat ordinul de lichidare a opozantului său aflat acum în pușcărie, Aleksei Navalnîi.

În interviul acordat jurnalistului și regizorului de origine ruso-tadjică Mumin Șakirov (62 de ani), Savostianov a vorbit despre planul diabolic al liderului de la Kremlin: cât timp Putin va trăi, Navalnîi nu va ieși de după gratii!

Savostianov este un nume cu mare greutate în Rusia: fost politician, antreprenor, general-maior retras din FSB (fostul KGB). Din 6 septembrie 1991, când încă mai exista Uniunea Sovietică (URSS), a deținut funcția de șef al Departamentului KGB pentru orașul Moscova și regiunea Moscova. Iar din noiembrie 1991 până în decembrie 1994 a fost director adjunct cu rang de ministru la Departamentul Agenției Federale de Securitate din cadrul Republicii Socialiste Federative Sovietice Ruse.

A condus și o serie de operațiuni speciale, inclusiv cele legate de eliberarea ostaticilor din Mahacikala (capitala republicii autonome Daghestan). În perioada de primăvară-toamnă a anului 1994, Savostianov a desfășurat o activitate de susținere a forțelor pro-ruse din Cecenia.

- Advertisement -

În același an, la data de 2 decembrie, el a fost demis din funcție de președintele Boris Elțîn după ce a intrat în conflict cu angajații Serviciului de Securitate al Președintelui Federației Ruse. În ianuarie 2000, fostul ofițer KGB și-a exprimat dorința de a candida la președinția Rusiei. Rivalul lui urma să fie un alt fost KGB-ist, Vladimir Putin, cel care avea să câștige alegerile și să se înscăuneze la Kremlin până în zilele noastre.

Până la urmă, Savostianov n-a mai intrat în cursa prezidențială. Și-a anunțat retragerea în favoarea liderului „Iabloko” („Mărul”), Grigori Iavlinski.

KGB l-a recrutat pe Putin în serviciul de contraspionaj la scurtă vreme de la absolvirea facultății. În 1976, actualul satrap al Rusiei a încheiat niște cursuri de perfecționare în districtul Leningrad, fiind apoi detașat la direcția nr. 5 a serviciilor secrete sovietice, cea care combătea opoziția politică. Ulterior, Putin a fost repartizat la Dresda, unde a activat în perioada 1985-1990 (la acea vreme, Dresda se afla în Germania de est, cea comunistă, numită oficial Republica Democrată Germană).

- Advertisement -

„Navalnîi a reușit să creeze un mecanism pentru drenarea nemulțumirii care domnea în straturile mai mult sau mai puțin politizate. Acest lucru l-a făcut o figură periculoasă din punct de vedere politic pentru regim”

Mumin Șakirov (jurnalist și regizor): Instanțele din Moscova nu au examinat niciodată cauzele penale pe fond într-o colonie din altă regiune, au aflat jurnaliștii de la publicația „Holod”. Un precedent s-a întâmplat săptămâna aceasta: pe 15 februarie, Tribunalul Lefortovo din Moscova a ajuns la colonia nr. 2 din Pokrov, regiunea Vladimir, unde politicianul Alexei Navalnîi își ispășește pedeapsa. Evgheni Vadimovici Savostianov, de ce Putin are o frică animalică de Alexei Navalnîi, pe care vrea să-l închidă pentru mulți ani de zile?

Evgheni Savostianov (general-maior FSB în retragere): Este evident că Putin îl vede ca pe un concurent puternic. În regimurile autoritare, nemulțumirea este permisă în unele pături politice superioare, dar drenarea acestei nemulțumiri către masele largi este blocată de monopolul mass-media. Navalnîi în acest sens a devenit o figură politică proeminentă.

Mumin Șakirov: Alexei Navalnîi este un politician de opoziție. De ce îi este frică lui Putin de el?

Evgheni Savostianov: Navalnîi a reușit să creeze un mecanism pentru drenarea nemulțumirii care domnea în straturile mai mult sau mai puțin politizate. Acest lucru l-a făcut o figură periculoasă din punct de vedere politic pentru regim. La urma urmei, publicul filmelor sale se ridica uneori la zeci de milioane de oameni, iar aceasta nu mai este o glumă. În astfel de cazuri, ei spun: toată țara se uită și discută. Un alt lucru este cum reacționează. După cum vedem din soarta lui și soarta susținătorilor săi, a fost mai degrabă ca și cum ai aplauda gladiatori într-un spectacol de circ: „Voi luptați acolo, iar noi în tot acest timp vom trăi precum cârnații și vom striga, fluiera, aplauda”.

„Felul în care este tratat Navalnîi e tipic statelor autoritare, și aspru autoritare, unde există un lider, iar el este inamovibil”

Mumin Șakirov: Ce părere aveți despre Navalnîi, un om care a fost închis fără motiv pentru că este un dușman personal al președintelui Rusiei?

Evgheni Savostianov: Să începem cu faptul că au încercat să-l otrăvească, apoi l-au băgat în închisoare. Aceasta este o persoană foarte capabilă, talentată, un politician strălucit. Într-o societate normală, el ar fi fost unul dintre liderii străluciți ai opoziției și ar fi avut viziuni de a conduce țara. Iar felul în care este tratat e, din păcate, tipic statelor autoritare, și aspru autoritare, unde există o linie clară: există un lider, iar el este inamovibil.

Mumin Șakirov: Credeți că Putin ar fi putut da ordinul de a-l otrăvi sau de a-l ucide pe Navalnîi?

Evgheni Savostianov: Așa cum au lucrat, conform lui Navalnîi, nu au putut acționa din proprie inițiativă. Nu cred că acest lucru s-ar putea face fără acordul lui Putin. Deci, a existat un acord.

Mumin Șakirov: Poate exista un astfel de ordin pe hârtie sau asemenea lucruri se spun oral?

Evgheni Savostianov: De regulă, astfel de lucruri nu sunt ordonate în scris.

Mumin Șakirov: Și nu vom găsi niciodată dovezi materiale cu semnătura lui Putin despre eliminarea fizică a lui Alexei Navalnîi?

Evgheni Savostianov: Nu. Putin este un formalist legal absolut. El încearcă să-și verifice fiecare pas pe care îl face în sens legal absolut. Și să-ți imaginezi că scrie un document, o instrucțiune – „Mâine îl ucideți pe Navalnîi” – este absurd, desigur.

Aleksei Navalnîi

„Forța lui Navalnîi a fost crearea unui mecanism de interacțiune cu oamenii. Într-un cerc îngust poți să stai, să mormăi în bucătării, dar oamenii nu vor auzi sau observa acest lucru”

Mumin Șakirov: În ochii cekiştilor (lucrătorii poliției secrete sovietice, ulterior ruse – n. red.), Navalnîi este un duşman al statului? Sau există variante diferite?

Evgheni Savostianov: Experiența mea de lucru arată că acest mediu este divers, iar opiniile din el sunt aproximativ proporționale cu ceea ce are populația, la nivel individual, la nivel personal. Dar acest mediu este extrem de disciplinat. Acesta este un mediu de oameni care sunt gata să urmeze ordinele, indiferent de atitudinea lor față de el.

Mumin Șakirov: Ce simțiți când președintele țării este numit „ucigaș în serie”?

Evgheni Savostianov: Nimeni nu l-a numit „criminal în serie”.

Mumin Șakirov:Ucigaș”. Dar dacă numărați oamenii despre care vorbesc…

Evgheni Savostianov: Rușine, probabil.

Mumin Șakirov: Și ce ați putea face personal pentru a vă face vocea auzită? Sau oameni rari din Rusia se pot opune lui Putin?

Evgheni Savostianov: Forța lui Navalnîi a fost crearea unui mecanism de interacțiune cu oamenii. Adică într-un cerc îngust poți să stai, să mormăi, ca până acum – în bucătării -, dar oamenii nu vor auzi sau observa acest lucru. Oamenii încă mai cred că nu a existat o otrăvire a lui Navalnîi, că toate acestea sunt mașinațiunile anglo-saxonilor, occidentalilor, germanilor.

„Există o poveste, «Grațierea administrativă», care arată un exemplu elegant de eliminare a unui adversar politic. Poți otrăvi, poți împușca”

Mumin Șakirov: Cumva, Boris Nemțov (fost politician rus, ucis în 2015 cu un pistol Makarov, împreună cu fotomodelul ucrainean Anna Durițkaia, pe podul Bolșoi Moskvorețki, la 200 de metri de Kremlin. Tragicul eveniment a avut loc cu câteva zile înainte ca el să ia parte la un marș de protest contra implicării Rusiei în războiul din Donbass – n. red.) mi-a spus într-o conversație personală că s-a întâlnit cu Putin și au fost de acord: ne opunem unul altuia, dar nu ne atingem de rude și prieteni. Aici Putin aproape că a otrăvit-o pe Iulia Navalnaia, l-a întemnițat pe Oleg Navalnîi, a stat câțiva ani. Tatăl lui Ivan Jdanov, un opozant, se află acum în spatele gratiilor. Există reguli de decență pentru forțele de securitate? Sau nicio regulă nu funcționează când scopul este eliminarea adversarului?

Evgheni Savostianov: Din nou, există oameni diferiți. La urma urmei, poți elimina și un adversar în diferite moduri. Există o poveste, „Grațierea administrativă”, care arată un exemplu elegant de eliminare a unui adversar politic. Poți otrăvi, poți să împuști. Chiar și anchetatorii se comportă diferit. Unii încearcă să respecte litera legii.

Mumin Șakirov: Deci, acesta este un concept individual?

Evgheni Savostianov: Există oameni care nu sunt capabili să treacă o anumită linie. Dar nu sunt promovați, de regulă, au mai puțin succes.

„Nu cred în forțele din altă lume. Navalnîi va sta acolo atât timp cât Putin este în viață”

Mumin Șakirov: Politologul Grigori Golosov a spus că actuala opoziție, asociată cu Alexei Navalnîi, a făcut chiar mai mult decât ar fi putut. Adică, nu putea fi mai bine. Se referă la confruntarea dintre opoziția non-sistemică și Kremlin. Credeți că s-a întrecut cu adevărat sau a făcut unele greșeli?

Evgheni Savostianov: Până în ianuarie anul trecut, influența ei a fost enormă. S-au făcut greșeli. Strategia „Smart Voting” pe care au propus-o pentru a doua oară a fost greșită. A fost nevoie s-o modifice, pentru că până în acel moment se întâmplase un eveniment important – trecuse un referendum, și de fapt s-au format două partide în țara noastră. Eu le numesc „partid de resetare” și „partid de reînnoire”. Și strategia „Smart Voting” ar fi trebuit să țină cont de acest lucru. Chemarea lui de a acționa la fel ca data trecută i-a înstrăinat pe mulți. În general, au făcut multe. În primul rând, au transmis nemulțumiri motivate, critici motivate de la cele mai înalte eșaloane în jos.

Mumin Șakirov: Cine sau ce îl poate salva astăzi pe Alexei Navalnîi?

Evgheni Savostianov: Nu cred în forțele din altă lume. Navalnîi va sta acolo atât timp cât Putin este în viață.

Mumin Șakirov: Se poate salva dacă face niște compromisuri? Sau este exclus?

Evgheni Savostianov: Poate – pocăință, pocăință, să-și toarne cenușă în cap. Dar nu cred că va face asta.

„De fapt, acest tovarăș ar trebui să fie urmărit penal, din câte am înțeles. Scuze – scuze, dar a comis o crimă”

Mumin Șakirov: În notele diplomatice care au fost deschise cu câțiva ani în urmă, ei scriau despre Putin că era un „mascul alfa”. Dar apoi a apărut un alt centru de putere – Ramzan Kadîrov. Odată cu ultimele evenimente legate de tăierea capetelor, unde au fost amenințările la adresa altor cetățeni ai Rusiei, Ramzan Kadîrov „plantează” ratingul lui Putin? Sau nu, ca al doilea centru de putere?

Evgheni Savostianov: Putin a creat un sistem în care există cuvântul său. Și când apare cineva care spune că „dacă aș fi președinte, aș lucra altfel”, aceasta este o critică dezvelită a președintelui. Mă refer la remarca lui Kadîrov despre Ucraina. Și, în general, desigur, până acum impresia este că Ramzan Kadîrov își impune voința lui Putin.

Mumin Șakirov: Dar în ochii acelorași ofițeri de securitate, autoritatea lui Putin cade sau nu atunci când există o astfel de provocare din Cecenia?

Evgheni Savostianov: Pot doar să ghicesc, nu le cunosc starea de spirit.

Mumin Șakirov: Dacă un cetățean obișnuit nu poate afla astăzi adevărul de la forțele de securitate sau de la serviciile speciale, atunci se poate adresa celui de-al doilea centru al puterii, la Ramzan Kadîrov sau Adam Delimhanov, care protejează oamenii de rând. Ultimul exemplu este cu o femeie cecenă care vindea niște mâncare la moschee și a fost stropită în față cu un pulverizator. Apoi a trebuit să-și ceară scuze, pentru că aproape au promis că-i vor tăia capul. Înseamnă asta că acum oamenii pot apela la al doilea centru de putere pentru ajutor, dacă primul centru de putere nu ajută?

Evgheni Savostianov: De fapt, acest tovarăș ar trebui să fie urmărit penal, din câte am înțeles. Scuze – scuze, dar a comis o crimă.

Mumin Șakirov: Dar Putin a înghițit-o din nou.

Evgheni Savostianov: Nu știu dacă acolo a fost deschis un dosar penal sau nu, dacă există sau nu un control pre-investigație.

Mumin Șakirov: Ideea este că oamenii pot cere dreptate de la camarazii de mai sus.

Evgheni Savostianov: Acestea sunt încă lucruri diferite. În principiu, are tot dreptul să depună plângere cu privire la săvârșirea unei infracțiuni împotriva ei. Și ar trebui deschis un dosar penal. Se pare că această persoană este deputat municipal. Și trebuie urmărit penal… Fie că își cere sau nu scuze, poate fi luat în seamă în instanță, dar trebuie pedepsit conform legii.

Ramzan Kadîrov

„Declarațiile aceluiași Delimhanov sau Kadîrov – «vom tăia capetele, vom ucide» și așa mai departe – sunt inacceptabile. Acest lucru nu face onoare țării noastre”

Mumin Șakirov: Nu este prima dată când cetățenii ruși își cer scuze lui Ramzan Kadîrov și anturajului său. Când forțele de securitate și Putin văd această imagine, cum reacționează la ea? Este normal, ar trebui să fie așa? Sau mai funcționează legea?

Evgheni Savostianov: Nu pot spune că mă uit, stau și monitorizez.

Mumin Șakirov: Scuzele au devenit un fel de tradiție.

Evgheni Savostianov: Am văzut asta de mai multe ori, și de fiecare dată, în general, pe caz.

Mumin Șakirov: De aceea am întrebat: există un al doilea centru de putere unde poți cere ajutor.

Evgheni Savostianov: Da. Uneori, oamenii pur și simplu nu respectă limba, spun o mulțime de lucruri inutile. Sunt unele norme incorecte. Declarațiile aceluiași Delimhanov sau Kadîrov – „vom tăia capetele, vom ucide” și așa mai departe – sunt inacceptabile. Acest lucru nu face onoare țării noastre și, în plus, îi înrăutățește reputația… Atât Delimhanov, cât și Kadîrov nu sunt oameni obișnuiți.

Mumin Șakirov: În spatele lor este putere.

Evgheni Savostianov: Nici măcar nu este asta ideea. Sunt oameni de stat.

Mumin Șakirov: Sunt sau nu o durere de cap pentru Putin?

Evgheni Savostianov: Nu cred că sunt o mare durere de cap. Cred că pentru el este mult mai important să existe pace și liniște în Cecenia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Generalul american Ben Hodges: „Rusia pune presiune pe Ucraina ca un boa constrictor” / „SUA trebuie să preia conducerea în zona Mării Negre” / „Am fost naivi în înţelegerea modului în care funcţionează Kremlinul”

Mercenari din Grupul Wagner („armata privată a lui Putin”) au intrat în Ucraina pentru a organiza sabotaje

Diplomația bădărană a Kremlinului. De la „Câte divizii are Papa?” la pantoful lui Hrușciov; de la câinele pentru Merkel la umilirea diplomaților europeni

* Anunțul trist al lui Oreste: până în 2025 părăsește definitiv România. „Am sperat, dar în 2021 am înțeles că nu se poate. Am plâns…” / „Oamenii frumoși și liberi vor triumfa. Păcat că fără mine!”

Echipa completă a lui Eugen Tomac. Cei 51 cu care l-a debarcat pe Cristian Diaconescu din fruntea PMP. Printre ei: Mihai Neamțu, Florian Bichir și trei foști miniștri

Război total la vârful AUR. Târziu despre Simion: „M-a jignit de moarte. Nu întorc și obrazul celălalt, ci doar spatele, care e plin de rănile cuțitelor“

Poștărița AUR, fostă candidată la Senat, face „dreptate pentru România”: a furat pensiile, alocațiile și ajutorul de handicap a 54 de consăteni!

Cum blochează PSD construcția a 25 de spitale pe bani europeni. Rafila a anunțat deja UE că refuză proiectul PNRR în valoare de 1,7 miliarde euro, acuză ex-ministrul Ghinea

Radu Moraru: „M-am decis să fiu liderul pe care-l căutați! Vreau să preiau funcția de președinte al României!”

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (89) / TAB-ul, ultimul adăpost

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -