Nu asteroidul a provocat dispariția dinozaurilor, ci o cometă uriașă, care a adus multă gheață pe Pământ

1
1340

Oamenii de știință cred că au descoperit obiectul cosmic care, în urmă cu 60 de milioane de ani, a produs impactul fatal pentru dinozauri. Nu este vorba despre un asteroid, cum se știa până acum, ci despre o cometă, care își are originile în extremitatea sistemului nostru solar.

Cometa, care conținea o cantitate o cantitate imensă de gheață murdară, a lovit Terra cu o forță incredibilă și a format un crater imens pe teritoriul actual al Mexicului. Impactul a lăsat planeta în beznă și a provocat o iarnă lungă de 18 luni. Oamenii de știintă spun că trei sferturi din formele de viață de pe Pământ au dispărut atunci.

Noua teorie a fost explicată la Digi 24 de fizicianul Cristian Presură.

* „E surprinzător, pentru că noi credeam până acum că ar fi fost un asteroid. Asteroizii sunt niște pietre stâncoase, niște bolovani, uneori mari de zeci, sute de metri. Aceștia stau între Marte și Jupiter și până acum s-a crezut că de acolo a venit dezastrul, că un astfel de asteroid a lovit pământul.”

* „De astăzi avem o nouă teorie. Ar fi vorba de o cometă, care de data aceasta vine de la o depărtare mult mai mare, de dincolo de marginile sistemului solar, undeva din norul lui Oort. Această cometă ar fi făcută din gheață murdară. S-ar fi apropiat către Soare, ar fi fost deviată de planeta Jupiter și când a ajuns în apropierea Soarelui, s-a dezintegrat în bucățele mai mici, iar una dintre acestea a lovit Pământul.”

* „E foarte important să știm că sistemul solar este mare și planeta Pământ este foarte mică. Dacă Pământul ar avea dimensiunea unei monede și s-ar afla la 200 de metri de Soare, ar orbita în jurul unui stadion de fotbal. În esență, este greu de lovit de alte obiecte din sistemul solar. Numai că sunt multe obiecte în sistemul solar și au fost și mai multe la început, când sistemul solar se forma, Iar dintre acestea, un rol special în joacă cometele. Ele conțin foarte multă gheață. O parte a apei de pe Pământ e posibil să fie adusă de comete.”

Cristian Presură

* „Praful care a fost generat în urma impactului a dus la o iarnă lungă de 18 luni. Zona de impact are 150 de kilometri diametru. Astronomii estimează că acel obiect avea 10 kilometri diametru, dar viteza lui a fost uriașă, așa că zona de impact a fost de 150 de kilometri. Tot materialul care era acolo a fost aruncat în spațiu sub formă de praf, care s-a așezat în atmosferă și a acoperit tot pământul, lăsându-l în beznă pentru aproape un an de zile.”

* „Riscul ca planeta să se confrunte cu un nou fenomen de extincție în masă este redus. Posibilitatea există, însă probabilitatea scade în timp. Când s-a format sistemul solar, da, erau multe bombardamente. Acum sunt din ce în ce mai puține, pentru că obiectele din sistemul solar s-au stabilizat pe orbite. Dar, din când în când, Soarele nostru mai trece pe lângă alte obiecte care, cu ajutorul câmpului gravitațional, disturbă acest echilibru. Se întâmplă ca anumite obiecte din norul lui Oort să se îndrepte din nou către noi și să creeze resturi care ar putea să ne lovească. Dar această probabilitate este foarte mică.”

* „Dispariția dinozaurilor a avut loc acum 60 de milioane de ani. Poate mai există un astfel de eveniment peste 100 de milioane de ani. Până atunci, să fim noi sănătoși și să avem grijă de ceea ce este aici, pe Pământ!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here