Chiar și un celebru fizician german pipăie conspiraționismul: „Covidul s-a scurs dintr-un laborator din Wuhan”

6
1161
Dr. Roland Wiesendanger

Dr. Roland Wiesendanger (59 de ani) a declarat în urmă cu câteva zile, pentru postul de televiziune ZDF, că noul tip de coronavirus (Covid-19), în urma căruia au murit până în prezent aproape 2,5 milioane de oameni, a fost scăpat de sub control dintr-un laborator de la Institutul de Virusologie din Wuhan (China).

Știrea a fost preluată și de publicația britanică Daily Mail.

Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a respins această teorie, legând-o de conspiraționiști, renumitul fizician german vorbește despre eșecul savanților în privința descoperirii locului și a posibilului animal-gazdă de unde s-ar fi răspândit teribila maladie.

„Sunt 99,9% sigur că acest coronavirus a venit din laborator”, a precizat cu tărie Wiesendanger.

În acest sens, profesorul de la Universitatea din Hamburg a publicat recent o lucrare de 100 de pagini. El susține că așa-zișii specialiști sunt implicați în cercetări controversate, vizând „câștigul unei funcții” pentru a face virușii să fie mai infecțioși pentru populație.

Este o teorie care frizează nebunia și care aruncă în aer credibilitatea unui fizician celebru, în al cărui palmares figurează multe premii prestigioase. Dar boala conspiraționismului poate atinge și celebrități ale științei mondiale.

Potrivit „Daily Mail”, teza lui Wiesendanger a apărut la doar 10 zile după ce experții de la OMS i-au îndemnat pe oamenii de știință să respingă toate teoriile legate de scurgerile din laborator.

Mulți colegi ai lui Roland Wiesendanger i-au criticat „studiul”, afirmând că nu se bazează pe nicio dovadă științifică, ci doar pe niște rapoarte din ziare și videoclipuri postate pe YouTube. Ei au mai subliniat că Wiesendanger nu e expert în virusologie.

La rândul lui, autorul „cercetării” a recunoscut în fața presei germane că nu are „baze științifice” în acest sens. El se bazează pe „dovezi circumstanțiale”.

Speculații folosite ca argumente

Argumentele (speculative) pe care-și bazează fizicianul german mult contestata teorie:

* „Nu a fost găsită sursa naturală pentru virus, locul de unde a pornit infecția.”

* „Doar un singur tip de coronavirus apropiat de Covid-19 s-a găsit în natură. Anume, la liliecii care locuiau într-o mină din Mojiang în 2012 – etichetat drept RaTG13.”

* „Acești lilieci trăiesc la o distanță de aproximativ 1.900 de kilometri de Wuhan, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să fi purtat virusul în oraș.”

* „Cel mai logic mod prin care coronavirusul a ajuns la Wuhan a fost prin eșantioane colectate pentru cercetare la acest institut. Virusul a fost adaptat apoi de oameni pentru a-l face mai infecțios decât era și mai mortal.”

* „Covid-19, spre deosebire de alte virusuri, este prea bine adaptat la infectarea celulelor umane și se înmulțește foarte repede.”

Declarat de trei ori cel mai bun om de știință din Europa

Concluzia: dr. Wiesendanger e de acord cu unii oficiali americani, care au susținut că pandemia de Covid-19 a plecat de la o scurgere a virusului din laboratorul de la Wuhan.

Dr. Roland Wiesendanger nu este un fizician de duzină. Specializat în nanoștiințe, acesta a predat în calitate de profesor titular la Universitatea din Hamburg încă din 1993, înființând un Centru Național de Competență în Nanotehnologie. A fost distins de trei ori la rând cu titlul de cel mai bun om de știință din Europa, susținut de ERC Advanced Grant al Consiliului European de Cercetare.

A primit numeroase premii și distincții de-a lungul carierei:

 • Gaede-Prize de la German Vacuum Society (1992)
 • Premiul Max Auwärter (1992)
 • Premiul Karl Heinz Beckurts (1999)
 • Premiul de cercetare Philip Morris (2003)
 • Premiul de recunoaștere a nanotehnologiei din partea American Vacuum Society (2010)
 • Marea Medalie Heinrich Rohrer (2014)
 • Premiul științei Hamburg (2015)
 • Premiul Julius Springer pentru fizică aplicată (2016)
 • Medalia de onoare „De Scientia et Humanitate Optime Meritis” a Academiei de Științe din Cehia (2019).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

6 COMENTARII

 1. Să Nu facem… CONFUZII (privitoare la termenul… „CONSPIRAȚIONISM”!): chinezii… NU sunt (DELOOOOC!) inocenți, în… DEBUTUL NENOROCIRII-ăsteia!

  Acumaaa…, pentru cine lucraaa…, de fapt, laboratorul ălaaa…: RĂMÂNE-SĂ-AFLĂM („CÂND-VREODATĂĂĂĂĂ”…, cum se zice pe la noi!)…

 2. China a produs si raspandit virusul. Nu e nici o conspiratie. Au spus asta generali, oameni de stiinta, politicieni seriosi.

  Cui prodest scelus, is fecit! spunea Seneca. Adica o crima ii foloseste ucigasului! Pana in acest moment numai China a profitat si comparativ a avut pierderi mult mai usor de suportat decat restul planetei. Macar asta ar trebui sa va dea de gandit.

 3. Cine spune laborator Wuhan ar trebui să spună :Franța, Buzyn(fosta ministră a sănătății din Franța care a interzis hidroxiclorochina) soțul lui Buzyn, evreu, lucrează în laboratorul din (???) Wuhan(!!!).
  Buzyn unde lucrează de când nu mai este ministrul sănătății în Franța?
  Lucrează la OMS!!!
  Nu spun mai multe. Cine vrea să afle, face săpături…
  Oricum, va ajunge la statul satanist înființat după WWII!

 4. Cautati sa discreditati si sa minjiti cu rahat pe oricine afirma ca China nu are nici-o vina in privinta virusului chinezesc. Conspira respectivul? Conspira sa ce? La ce conspira?
  Ca stiti voi si OMS mai bine. OMS care nu a mers in primul an in China sa vada ce si cum. Au mers dupa un am dupa ce au fost sterse toate urmele. OMS care a declarat la inceput ca nu e nevoie de masca.
  Oricum chiar si daca nu a scapat virusul cu intentie, China tot se face vinovata de raspindirea virusului in toata lumea. Nu a luat masuri si nu a anuntat. Se putea limita si stopa raspindirea asa cum s-a intimplat cu Ebola. Din cauza proastei gestionari a partidului comunist s-a transformat din epidemie in pandemie.

  • NU se (mai) înțelege… NIMIC: din prima frază înțelegem că R.P. Chineză este… NEVINOVATĂ (cităm, EXACT: „Cautati sa discreditati si sa minjiti cu rahat pe oricine afirma ca China nu are nici-o vina in privinta virusului chinezesc.”), iar în restul comentariului… TAMAN-PE-DOS!?!

 5. „Este o teorie care frizează nebunia și care aruncă în aer credibilitatea unui fizician celebru, în al cărui palmares figurează multe premii prestigioase. Dar boala conspiraționismului poate atinge și celebrități ale științei mondiale.”

  Nu e chiar asa.

  Cum va explicati ca marii virusologi chinezi nu au fost in stare sa afle, nici dupa un an, originea virusului?
  Sunt ei oare atat de prosti?
  Nici macar animalul intermediar liliac – om nu l-au descoperit???

  Parca asistam la un film cu prosti.

  Intr-un oras oarecare exista un institut de virusologie care, stranie coincidenta, cerceteaza coronavirusuri provenite, iarasi a naibii coincidenta, de la lilieci.

  In acel oras, iarasi coincidenta, izbucneste pandemia provocata de un coronavirus provenit de la lilieci.

  Chiar e necesar un Sherlock Holmes pentru a rezolva enigma???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here