miercuri, februarie 28, 2024
AcasăNewsNicușor Dan intră cu tancul peste mafia rechinilor imobiliari: urmează exproprieri ale...

Nicușor Dan intră cu tancul peste mafia rechinilor imobiliari: urmează exproprieri ale celor care lasă intenționat să se dărâme clădirile istorice

-

Groaza mafiei imobiliare, care s-a mobilizat exemplar în jurul Gabrielei Firea în campania electorală, începe să se justifice. Noul primar Nicușor Dan a anunțat că urmează exproprieri ale celor care lasă deliberat să se dărâme clădirile de patrimoniu ale Bucureștiului, pentru a construi apoi în loc blocuri.

După prima zi de lucru la Primărie, matematicianul – cunoscut și temut de afaceriștii care parazitează Bucureștiul pentru tenacitatea cu care luptă, de peste 10 ani, pentru salvarea clădirilor istorice ale orașului – a declarat că urmează o inventariere clară și o reglementare a situației.

„Este inadmisibil să ai în București aproximativ 1.500 de clădiri monument istoric și nimeni să nu fi trecut pe la ele să vadă dacă există măcar sau care este starea lor de conservare“

Este vorba, spune Nicușor Dan, de clădiri foarte importante, de patrimoniu, pe care fostele administrații le-au abandonat: „Este inadmisibil să ai în București aproximativ 1.500 de clădiri monument istoric și nimeni să nu fi trecut pe la ele să vadă dacă există măcar sau care este starea lor de conservare. Avem cam 18.000 de clădiri în zone protejate. Este o activitate de inventariere mai întâi pe care trebuie să o desfășoare Primăria Capitalei, iar la nivel de costuri este infimă față de bugetul pe care Primăria Capitalei îl are”.

În ultimele decenii, zonele vechiului București care aminteau de “Micul Paris” interbelic au căzut mai întâi sub buldozerele comuniste, apoi pradă rechinilor imobiliari. Și unii, și alții au construit blocuri în locul caselor de epocă.

- Advertisement -

După 1990, asaltul a fost total. Schema e mereu aceeași: se cumpără casele de patrimoniu, sunt lăsate să se degradeze, apoi “dezvoltatorii” și “investitorii” vorbesc “cu cine trebuie” la Primărie și obțin autorizația de demolare – atunci când nu dărâmă casa de-a dreptul, fără nicio aprobare. În loc răsar blocuri și clădiri de birouri. În foarte multe cazuri, acestea sunt atât de înghesuite, încât, practic, îți poți bea cafeaua, pe balcon, alături de vecinul din blocul de vizavi.

Rețeta a fost folosită până acum pe scară industrială în București.

„Ca să dăm exemplu pentru proprietarii care abuzează clădirile pentru că ei consideră că terenul de sub ele este mai valoros, o să facem câteva exproprieri“

Nicușor Dan vine și spune acum că Primăria îi va sprijini pe proprietarii de case monumente istorice – câte au mai rămas – să le protejeze. Iar cei care nu vor acest lucru și își lasă deliberat clădirile să se degradeze vor fi expropriați.

- Advertisement -

Pentru rechinii imobiliari, discursul lui Nicușor Dan lasă de înțeles că urmează vremuri grele: “Mai este o chestiune care vine în întâmpinarea proprietarilor acestor clădiri. În momentul în care tu, ca autoritate, permiti construcția de blocuri între case, tu distrugi piața cladirilor vechi care există în toate orașele civilizate din lumea asta.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem e să dăm angajamentul ca în zonele protejate ale Bucureștiului vom respecta regulamentul de urbanism. În felul asta o să dăm valoare economica tututor acestor clădiri care pot sa fie ulterior închiriate, vândute, pentru a fi folosite.

Primăria Capitalei și Ministerul Culturii au posibilitatea, pentru proprietarii care nu își întrețin clădirile monument, să dea sancțiuni care merg până la expropriere. Și, ca să dăm exemplu pentru proprietarii care abuzează clădirile pentru că ei consideră că terenul de sub ele este mai valoros, o să facem câteva exproprieri“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Patriarhul Daniel amenință Guvernul cu mânia divină: “Regimul comunist a căzut, în 1989, la câteva luni după ce a interzis închinarea la sfintele moaște”

VIDEO. Garcea, revoluționarul Securității: „Vă chem în Piața Victoriei! Nu mai suport!”

Încă o murătură artistico-conspiraționistă: agramatul Mihai Mărgineanu. Apără tâmpeniile lui Dan Bittman jignind „turma” și „multele oi senile” care respectă regulile anti-pandemie

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -