marți, martie 19, 2024
AcasăNewsVIDEO. Italienii și japonezii lucrează zi și noapte la podul peste Dunăre...

VIDEO. Italienii și japonezii lucrează zi și noapte la podul peste Dunăre de la Brăila, iar funcționarii nu sunt în stare, de 3 ani, să pună niște ștampile. Guvernul, chemat să intervină urgent

-

O situație literlamente incredibilă are loc la Brăila, acolo unde italienii și japonezii muncesc zi și noapte ca să ridice marele pod peste Dunăre – o adevărată bijuterie inginerească –, iar instituțiile statului român nu sunt capabile, de doi ani, să emită niște avize!

Potrivit Asociației Pro Infrastructura, care arată și fotografii și filme de la locul șantierului, constructorii de la consorțiul italo-nipon Astaldi-IHI nu doar că muncesc 7 zile din 7, 24 de ore pe zi, dar sunt și foarte eficienți, existând premise că vor reuși să termine colosala lucrare în 2022. Podul de 2 miliarde de lei nu va putea fi însă dat în folosință decât un an mai târziu, în 2023, din cauză că funcționarii statului român nu se mișcă!

Constructorii italieni și japonezi termină gigantica lucrare la timp, în 2022. Statul român va întârzia însă cu un an finalizarea drumurilor de acces

În timp ce constructorii realizează o lucrare extrem de dificilă fără să înregistreze vreo întârziere, autoritățile n-au emis nici acum deciziile de expropriere pentru terenurile unde vor fi amplasate drumurile de legătură de la pod înspre Brăila, Jijia și Măcin. Asta, deși contractul pentru realizarea podului a fost semnat încă din ianuarie 2018!
Potrivit celor de la Asociația Pro Infrastructura, amânarea pentru la primăvară a emiterii acestor acte birocratice va “garanta” că podul, finalizat la termen, în 2022, nu va fi dat în folosință înainte de 2023, pentru că nu se va putea intra și ieși de pe el! Italienii și japonezii sunt însărcinați cu executarea podului propriu-zis, în timp ce românii nu aveau decât de pus niște ștampile și de turnat niște asfalt pe drumurile de legătură.

- Advertisement -

Efortul constructorilor italieni și japonezi a fost considerabil, iar lucrările pe care le au de făcut sunt deosebit de complicate și dificile. „Sistemul de cofraj glisant care se auto-ridică constant a fost realizat în Austria. Macaralele turn ce aprovizionează podul la înălțime au început să fie sprijinite în pilonii turnurilor, urmând și ele să se auto-înalțe cu elemente metalice pentru a ține pasul cu urcarea turnului. Până la finalul anului se va atinge cota finală a celor 2 turnuri (n.r. – 190 de metri înălțime), urmând în 2021 ca japonezii de la IHI să înceapă o altă etapă extrem de spectaculoasă: suspendarea cablurilor pe care se va sprijini tablierul metalic. (…) Au fost investiți în ultima perioadă peste 10 milioane de euro în tehnologizarea șantierului (clădiri noi, echipamente de ultimă generație etc) doar pentru acest proiect. Cele 3 linii de producție paralele transformă în mai multe etape zecile de mii de tone de tablă în elemente de tablier de aproximativ 30X25X3 metri. Aceste elemente sunt apoi testate, măsurate, pre-asamblate, vopsite și depozitate în așteptarea urcării pe barjă pentru a fi transportate în 2021 pe poziție“, scriu cei de la Pro Infrastructura.

În schimb, partea birocratică aparținând funcționarilor români bate pasul pe loc de aproape 3 ani. Asociația Pro Infrastructura face un apel direct la Guvern, pentru a interveni și a stopa această situație scandaloasă: “Drumurile de legătură de la pod spre Brăila, Jijila și Măcin ce totalizează peste 20 de km nu sunt autorizate nici până astăzi, deși contractul este semnat din ianuarie 2018. Decizia de expropriere pentru exproprierile suplimentare încă nu a fost emisă, iar procedura de revizuire a acordului de mediu se prelungește nepermis de mult. Dacă o autorizare în această toamnă ar fi permis la limită finalizarea drumurilor în același timp cu podul, în condițiile actuale, autorizarea lucrărilor abia la primavară va împinge finalizarea lucrărilor de drum în anul 2023 și transformarea podului într-un muzeu de 2 miliarde de lei.

Solicitam Guvernului prin toate instituțiile abilitate din subordine să deblocheze situația autorizației de construire pentru drumurile de legatură în cel mai scurt timp“.

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -