Bogdan Olteanu – 5 ani de închisoare pentru șpaga de la Vîntu, împărțită cu Tăriceanu! E încarcerat chiar de ziua lui

0
4475

Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al BNR, a fost condamnat definitiv, joi, la 5 ani de închisoare cu executare, potrivit portalului Curții de Apel București. În primă instanță, Tribunalul București îl condamnase la 7 ani de închisoare, astfel că sentința definitivă îi aduce o scădere de pedepasă.

Condamnarea lui Bogdan Olteanu a fost pronunțată chiar în ziua în care acesta împlinește 49 de ani. Nepot al fruntașei bolșevice Ghizela Vass, el s-a născut pe 29 octombrie 1971.

La sfârșitul anului 2019, Tribunalul București l-a condamnat pe Olteanu, în primă instanță, la 7 ani de închisoare.

Fostul președinte al Camerei Deputaților a fost găsit vinovat pentru trafic de influență, infracțiune pentru care DNA a cerut o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Olteanu a primit un milion de euro și consultanță electorală gratis de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a interveni la șeful său de partid de la acea vreme, C. A. C. P. Tăriceanu, pentru ca Liviu Mihaiu (ziarist și activist de mediu), protejatul afaceristului, să fie numit guvernator al Deltei Dunării.

Vîntu a declarat, în instanță, că Olteanu i-a cerut două milioane de dolari: unul pentru sine și altul pentru Tăriceanu.

Bogdan Olteanu a fost lider PNL în anii 2000. Apropiat Tăriceanu, el a ajuns președinte al Camerei Deputaților (2006-2008). Ulterior a devenit viceguvernator Băncii Naționale.

Minuta instanței 

„Soluția pe scurt: Decizia penală nr.1129/A din data de 29 Octombrie 2020.

În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală, admite apelul declarat de inculpatul OLTEANU BOGDAN împotriva Sentinţei penale nr. 1960 din data de 24 decembrie 2019, pronunţată de Tribunalul București – Secția I Penală, în Dosarul nr. 20082/3/2017.

Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, în fond, rejudecând: Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului OLTEANU BOGDAN pentru infracțiunea de trafic de influență, prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal, de la 7 ani închisoare la 5 ani închisoare, menținând pedepsele complementare și accesorii aplicate aceluiași inculpat prin sentința apelată.

În temeiul art. 424 alin. 3 Cod de procedură penală rap. la art. 72 Cod penal, deduce din pedeapsa principală de 5 ani închisoare aplicată inculpatului perioada reținerii, a arestării preventive și a arestului la domiciliu, de la 29.07.2016 la 20.10.2016, inclusiv.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate.

În temeiul art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare din apel rămân în sarcina statului.

În temeiul art. 275 alin. 6 rap. la art. 272 alin. 1, 2 din Codul de procedură penală, onorariul parţial cuvenit avocatului din oficiu desemnat pentru inculpat, în cuantum de 220 de lei, rămâne în sarcina statului, fiind suportat din fondul Ministerului Justiţiei.

Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 octombrie 2020.”

Bogdan Olteanu

Vîntu: un milion pentru Olteanu și unul pentru Tăriceanu!

Audiat prin videoconferință din Penitenciarul Rahova, în noiembrie 2018, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat că în anul 2008 i-a dat 2 milioane de dolari, prin intermediar, lui Bogdan Olteanu, pentru campania electorală a PNL în București și la nivelul întregii țări.

Sorin Ovidiu Vîntu

„M-am decis să finanțez un partid politic care, din toate sondajele, urma să vină la putere”, a spus Vîntu. El a justificat că voia sprijin pentru „apărarea” Deltei Dunării, nu pentru că ar fi avut vreun interes de afaceri în zonă.

„Întreaga sumă de bani am dat-o domnului Bogdan Olteanu. Pentru mine, el reprezenta interfața cu partidul. Mă refer la suma de 1 milion de dolari pentru campania partidului pe București și 1 milion de dolari pentru campania PNL pe întreaga țară, la nivel național. Banii i-am dat prin intermediarul Ion Eftimie”, a declarat Vîntu, cu ocazia audierii ca martor.

Omul de afaceri și-a nuanțat însă declarația dată în timpul urmăririi penale deschise de DNA împotriva lui Olteanu și i-a acuzat pe procurori că ar fi deformat afirmațiile sale.

„M-am decis să finanțez un partid politic care, din toate sondajele, urma să vină la putere, pentru a obține sprijin în această luptă. Numirea guvernatorului Deltei era un prim pas în acest sens. Afirmația procurorului din cadrul discuției cu mine (din timpul urmăririi penale – n. red.), conform căreia mi-am pus guvernator în Deltă ca să semneze tot felul de autorizații pentru dezvoltarea afacerilor mele în Deltă, este în mod grosolan falsă! (…) Presupunând, totuși, că aș fi avut nevoie de o autorizație emisă de guvernatorul Deltei, era mult mai simplu să o cumpăr cu 10.000 – 15.000 de dolari, decât să finanțez cu milioane o campanie electorală”, a declarat Sorin Ovidiu Vîntu.

Liviu Mihaiu

Întrebat dacă știa, în vara lui 2008, că Liviu Mihaiu se află într-o relație de prietenie cu Călin Popescu Tăriceanu din 1990, omul de afaceri a răspuns: „Evident că știam”.

Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA în 2016, fiind acuzat că a primit un milion de dolari de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii la membri ai Guvernului în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării.

„Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă primul-ministru de la acea dată, astfel încât o anumită persoană să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic”, arătau procurorii DNA.

În 2017, cu ocazia unei confruntări la DNA cu Bogdan Olteanu, Vîntu spunea că acesta i-ar fi cerut „un milion de euro pentru sine și un alt milion pentru domnul Tăriceanu”. „Eu am prezumat că milionul pentru Bogdan Olteanu se referă la campania electorală a sa şi a filialei Bucureşti, iar milionul pentru domnul Tăriceanu se referă la campania PNL la nivel central”, declara Vîntu.

Traseul banilor de la Vîntu la Olteanu: Cipru – Bulgaria – România 

Ca urmare a diligenţelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, au arătat procurorii.

Potrivit acestora, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA, apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea, în sediul PNL.

În toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat. În acest context, din dispoziţia lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanţă politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Garcea, revoluționarul Securității: „Vă chem în Piața Victoriei! Nu mai suport!”

Încă o murătură artistico-conspiraționistă: agramatul Mihai Mărgineanu. Apără tâmpeniile lui Dan Bittman jignind „turma” și „multele oi senile” care respectă regulile anti-pandemie

Patriarhul Daniel amenință Guvernul cu mânia divină: “Regimul comunist a căzut, în 1989, la câteva luni după ce a interzis închinarea la sfintele moaște”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here