Ce-a găsit Nicușor Dan în Primărie după prima zi: haos administrativ, datorii urgente de 3 miliarde de lei, popriri de 70 de milioane, 6.000 de procese și litigii

2
2436
Lui Nicușor Dan, oamenii vechii oligarhii îi reproșează că are doar un singur copil, o mașină prea mică, faptul că nu stă într-un castel și că nu inspiră frică. FOTO: Facebook Nicușor Dan

Nicușor Dan, noul primar la Bucureștiului, a găsit în Primăria Capitalei o situație conformă cu evaluarea făcută zilele trecute, când Gabriela Firea, fostul primar, încă mai stătea baricadată în instituție. La sfârșitul primei zile de lucru, matematicianul a prezentat cifrele:

– datorii urgente de 3 miliarde de lei (circa 620 de milioane de euro), în condițiile în care bugetul pe un an este de 4 miliarde de lei,

– 6.000 de procese și litigii în derulare,

– popriri pe conturi de 70 de milioane de lei (aproape 15 milioane de euro),

– lipsă de comunicare și coordonare între diversele departamente, direcții și companii din subordine.

Dintre cele trei crize foarte grave pe care Firea i le-a lăsat în brațe lui Nicușor Dan (criza sanitară, criza financiară, criza termoficării), noul primar o va ataca prima pe cea care privește frigul din apartamente și lipsa apei calde. Vineri, edilul convoacă la primărie responsabilii pentru a discuta despre sistemul de termoficare.

La conferința de presă ținută joi seara, după prima zi de lucru, Nicușor Dan a anunțat: “Am avut o evaluare preliminară, care va continua mâine (n.r. – vineri), a situației financiare a Primăriei și a instituțiilor din subordine și am avut o discuție foarte aplicată cu toate persoanele implicate pe chestiunea coronavirusului.

Mâine avem o discuție tehnică pe sistemul de termoficare unde vor fi și persoane din ELCEN, discuție pe resurse umane și pe companiile municipale și situația lor managerială și financiară.
Primăria are 6.000 de litigii, ceea ce înseamnă că ceva nu funcționează, dacă oameni și instituții trebuie să meargă în instanță.

O să avem o repartizare pe cazuri, pe tipuri de litigii.

Am remarcat o uriașă întârziere pe chestiunea proprietății, în linii mari suntem la jumătatea drumului pe dosarele de retrocedare pe care Primăria Capitalei le are în gestiune.

În linii mari, Primăria și instituțiile din subordine, mai puțin companiile, au datorii curente de 3 miliarde de lei. Estimarea de buget pentru 2020 este de 4 miliarde de lei, adică venituri și cheltuieli. Datoriile companiilor le vom vedea mâine.

Există popriri de 70 de milioane de lei pe conturi ale Primăriei“.

Vlad Voiculescu: „3 miliarde datorii fără cele ale companiilor municipale. Vedem mâine ce e și acolo!”

Datele oferite de Nicușor Dan au fost confirmate, ceva mai târziu, de viceprimarul Vlad Voiculescu. Spre miezul nopții de joi, acesta a scris pe contul său de Facebook: “Zi lungă azi. Fără mari surprize dar cu confirmări deloc vesele.

Cel mai bogat oraș din România are probabil cea mai proastă situație financiară.

Datorii curente de peste 3 miliarde de lei. Vorbim de datorii curente – cele pe care trebuie să le achiți în săptămâni/luni, datorii către furnizori.

Doar ca exemplu: Primăria datorează mai bine de 1 miliard de lei către STB și Termoenergetica. Cele două datorează la rândul lor către ANAF și ELCEN tot mai bine de 1 miliard de lei. Ah, 3 miliarde fără datoriile companiilor municipale… mâine vedem ce e și acolo.

A întrebat Nicușor astăzi cât are primăria în conturi. Îl las pe el să spună exact cum stăm… dar să știți că dacă punem de un fundraising aici între noi, cred că dublăm suma.

Ah, altfel… stăm bine la numărul de procese în tribunal (vreo 6.000) și la numărul de infectați – peste 1.000 astăzi – din București.

Organizarea pentru ce va să vină nu e tocmai ce trebuie. Nu o să fie ușor, iar lunile astea care vin cred că o să fie grele pentru noi toți.

Nicușor Dan a început însă în forță astăzi. Echipa de consilieri este ce trebuie și în primărie pare că au rămas și oameni faini. O să facem treabă“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Patriarhul Daniel amenință Guvernul cu mânia divină: “Regimul comunist a căzut, în 1989, la câteva luni după ce a interzis închinarea la sfintele moaște”

VIDEO. Garcea, revoluționarul Securității: „Vă chem în Piața Victoriei! Nu mai suport!”

Încă o murătură artistico-conspiraționistă: agramatul Mihai Mărgineanu. Apără tâmpeniile lui Dan Bittman jignind „turma” și „multele oi senile” care respectă regulile anti-pandemie

2 COMENTARII

  1. Cu o nesimtire iesita din comun, tzoapa lui Pandele iese mereu si il ataca pe Nicusor Dan…
    Cu tupeul ce o caracterizeaza, cu frica de a i se demasca escrocheriile de la primarie, ajutata de fostii si actualii complici, sustinuta de mafia din Voluntari, se va stradui sa zadarniceasca actiunile lui Nicusor Dan,
    Nicusor Dan trebuie sustinut intens de toti cei care vor ca in Romania sa se termine cu mafiotismul care a sufocst-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here