„New York Times”: După ce și-a grațiat cuscrul, Trump ia în calcul să se grațieze și pe el, dar și cei 3 copii ai săi!

2
1993
The Trumps

Preşedintele încă în funcţie al SUA, Donald Trump, le-a sugerat consilierilor săi că vrea să se graţieze în ultimele zile ale mandatului. Un asemenea gest ar marca o utilizare extraordinară şi netestată a prerogativelor prezidenţiale, în istoria SUA, informează cotidianul „New York Times” (NYT).

Donald Trump mai are la dispoziție 12 zile să semneze decrete de grațiere. Mandatul său se încheie pe 20 ianuarie, când președintele ales, Joe Biden, depune jurământul.

În diverse conversaţii care au avut loc după scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, Donald Trump le-a spus consilierilor că analizează posibilitatea de a se autograţia. De asemenea, el s-a interesat ce efecte juridice şi politice ar avea o astfel de acţiune, afirmă doi oficiali de la Washington, sub protecţia anonimatului, conform NYT.

Nu este clar dacă Donald Trump a evocat această posibilitate după ce a fost acuzat că şi-a instigat simpatizanţii să intre cu forţa în sediul Congresului (6 ianuarie 2021).

Donald Trump susţine de mult timp că are puterea de a se autograţia. Faptul că se consultă cu principalii consilieri reprezintă un semnal că vrea să facă acest lucru. Preşedintele în funcție al SUA este convins că politicienii pe care-i percepe ca fiind adversari politici îl vor hărțui prin acţiuni judiciare, după încheierea mandatului.

Comentariu „New York Times”: „Niciun preşedinte nu s-a graţiat singur, astfel că legitimitatea perspectivei acordării clemenţei nu a fost testată niciodată în sistemul judiciar. Teoreticienii din domeniul dreptului sunt divizaţi în privinţa recunoaşterii deciziei de către instanţele judiciare. Dar sunt de acord că o autograţiere prezidenţială ar crea un precedent periculos pentru ca preşedinţii să se declare în mod unilateral deasupra legii şi a se proteja de eventuala tragere la răspundere pentru infracţiuni comise pe durata mandatului”.

Grațiere anticipată și pentru cei 3 copii, ginere, avocat

Donald Trump a analizat deja posibilitatea acordării unor graţieri anticipate pentru membrii familiei sale:

 • cei trei copii – Donald Trump jr., Eric Trump, Ivanka Trump;
 • ginerele său – Jared Kushner.

De asemenea, grațieri anticipate i-ar viza pe unii colaboratori apropiaţi, precum avocatul personal, Rudolph Giuliani.

Donald Trump a exprimat preocuparea că Departamentul Justiţiei ar putea lansa proceduri împotriva apropiaţilor săi în timpul mandatului preşedintelui Joe Biden.

Poate fi inculpat pentru instigare la violențele din 6 ianuarie

Donald Trump a fost vizat de o investigaţie a procurorului special Robert Mueller, care a identificat potenţiale cazuri de obstrucţionare a justiţiei, dar a evitat să indice dacă ar fi vorba de vreo încălcare a legii.

În 2018, Donald Trump a fost vizat de acuzaţii ale procurorilor din New York privind finanţarea ilegală a campaniei electorale.

Procurorul interimar din Washington D.C., Michael Sherwin, a declarat joi seară că verifică rolul tuturor persoanelor implicate în protestele violente produse la sediul Congresului, inclusiv posibila contribuţie a preşedintelui SUA în exerciţiu, Donald Trump.

Procurorul Michael Sherwin a explicat că verifică dacă cineva a jucat un „rol auxiliar” în evenimentele violente produse miercuri seară. Întrebat în mod specific dacă acest lucru înseamnă inclusiv analizarea discursului în care Donald Trump şi-a îndemnat susţinătorii „să lupte mult mai puternic”, Michael Sherwin a precizat: „Analizăm toţi actorii implicaţi. Iar dacă cineva a avut vreun rol şi dacă dovezile întrunesc elementele unei infracţiuni, vor fi inculpaţi”.

Înainte de Crăciun și-a grațiat cuscrul, fostul consilier și fostul șef de campanie

Înainte de Crăciun, pe 23 și 24 decembrie 2020, Donald Trump a operat deja două valuri de grațieri, dar acelea nu au fost anticipate, ci efective, pentru personaje condamnate deja.

Președintele în funcție al SUA și-a salvat o serie de aliați acuzați de fapte de corupție și sperjur, dar și pe câțiva criminali de război condamnați cu sentințe lungi pentru masacrarea unor civili în Irak. Plus cuscrul lui Donald Trump!

Printre cele 26 de persoane grațiate în ziua a doua (24 decembrie) s-au numărat:

 • fostul său manager de campanie, Paul Manafort;
 • fostul său consilier, Roger Stone;
 • cuscrul său, Charles Kushner (tatăl ginerelui său Jared, soțul Ivankăi Trump).

Paul Manafort, fostul manager de campanie a lui Trump în 2016, a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare pentru fraudă financiară și pentru încercarea de a obstrucționa investigația începută împotriva sa. El și-a ispășit o parte din pedeapsă într-o închisoare federală, însă în luna mai a acestui an i-a fost permisă continuarea ispășirii pedepsei la domiciliu, din cauza pandemiei.

Roger Stone, al doilea penal de rang înalt salvat de Trump, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în fața Congresului despre încercările sale de a contacta Wikileaks, site-ul care a făcut publice mai multe e-mail-uri ale rivalei lui Trump în alegerile din 2016, Hillary Clinton. În plus, el a fost condamnat și pentru influențarea martorilor și pentru obstrucționarea unui proceduri oficiale.

Stone a fost descris drept „câinele de atac” al lui Trump, fiind cel care s-a ocupat de promovarea lui Trump cu ajutorul conturilor false de troli pe Facebook și alte rețele sociale. El s-a plâns în timpul procesului său că este victima unui „proces-spectacol de tip sovietic, cu acuzații motivate politic”. Anterior, sentința lui Stone fusese comutată tot de Trump.

Al treilea nume sonor care a scăpat de închisoare cu ajutorul lui Trump , în ajunul Crăciunului, a fost Charles Kushner, chiar cuscrul președintelui în exercițiu. Tatăl lui Jared Kushner și socrul Ivankăi Trump, el a fost trimis la închisoare pentru evaziune fiscală, fraudă cu bani de campanie și influențarea martorilor.

Kushner a fost condamnat pentru influențarea martorilor după ce a angajat o prostituată pentru a-l seduce pe cumnatul său, pentru a filma întâlnirile acestuia cu el și a i le trimite apoi surorii sale.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

 1. In patru ani nu ati scris nimic, sau aproape nimic critic la adresa lui Trump. Acum, ca e la pamant, lansati o avalansa de atacuri asupra lui.
  Vorbesc nu numai despre autorul articolului, ci de aproape o unanimitate a presei,, probabil sugerata din cine stie ce directie.
  Sunteti siguri ca el a instigat/organizat acea razmerita? Sau partea mai violenta a admiratorilor lui a reactionat asa?
  Sunteti siguri ca se va gratia pe el insusi… etc, etc? Daca nu, de ce lansati critici distrugatoare bazate pe aceasta ipoteza?
  El s-a purtat ca de obicei, fara tact. Adversarii, asupra carora planeaza si ramane acuzatia de obtinere prin furt de voturi a functiei supreme, sunt interesati sa-i inchida gura. Dar tot acest scandal pe care va straduiti sa-l raspanditi dauneaza mult statului pe care pretindeti ca il admirati.
  Cui folosesc acestea?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.