Cum „se autofinanțează” șefii ASF cu salarii de 17-20.000 de euro din banii plătiți de români la asigurările obligatorii RCA

1
2804

Claudiu Năsui, ministrul USR-PLUS al Economiei, e pe cale să devină unul dintre marii inamici ai sistemului clientelar prin care clasa politică suge bani din bugetul public. Într-o intervenție în direct, la Antena 3, ministrul a afirmat că salariile uriașe din agențiile și regiile de stat ar trebui pafonate și că este inadmisibil ca angajați de la ASF să aibă 17-20.000 de euro pe lună, iar la un institut de cercetare să se găsească salarii de 33.000 de euro pe lună.

Banii încasați de clientela politică în agențiile și companiile de stat sunt teme tabu, de care atât partidele, cât și presa controlată de oligarhi se feresc cât pot. Publicul nu trebuie să afle unde ajung banii din taxe și cine sunt bugetarii de lux, iar acțiunile din ultimele zile ale lui Năsui au stârnit multă iritare (o dovadă este și atacul lansat la Antena 3 de Dana Budeanu, una din “trompetele” sistemului, la nici o săptămână după instalarea noului guvern).

Ministrul spune că va face demersuri pentru ca salariul la stat să fie plafonat la echivalentul indemnizației pe care o are președintele țării. În 2020, Klaus Iohannis a avut un salariu de 27.000 de lei pe lună (puțin peste 5.500 de euro).

Năsui a explicat în detaliu de ce argumentul salariaților Autorității de Supraveghere Financiară, conform căruia își permit aceste venituri colosale pentru că “se autofinanțează”, este unul fals. ASF nu-și obține încasările precum o societate privată, prin ceea ce livrează, ci datorită unui monopol: percepe cotă-parte (taxează) fiecare asigurare încheiată de români. Banii în care se scaldă angajații ASF – cunoscută oază de sinecuriști unde “lucrează” rude și iubite ale politicienilor – vin oricum la această instituție, indiferent dacă acolo ar fi un robot, un om la un computer sau 100 de abonați la banii publici.

Claudiu Năsui: „Să plafonăm măcar la salariul președintelui, deci la 12 ori salariul minim! De 12 ori salariul minim e deja un salariu destul de bun pentru România“

Fiecare român care încheie o RCA (poliță de asigurare obligatorie) pentru mașină contribuie, de fapt, la salariile și sporurile de zeci de mii de euro pe lună pe care le încasează clientela politică aciuată la ASF.

Claudiu Năsui spune că va încerca să reformeze acest sistem. „Am vorbit și în programul de guvernare: hai să plafonăm măcar la salariul președintelui, deci la 12 ori salariul minim! E un criteriu de bun-simț. De 12 ori salariul minim e deja un salariu destul de bun pentru România și mai ales pentru un stat care nu e un stat bogat. România nu debordează de bani, mai ales că vine un an dificil bugetar. Am fost și sunt un mare critic al acestor instituții așa-zise autofinanțate, care profitând de acest statut își dau niște salarii exorbitante. Am fost cel care a pus reflectorul pe cel mai bine plătit bugetar din România, un președinte al unui Institut de Cercetare care avea 33.000 de euro pe lună, bani de la stat. Cum făcea lucrul acesta? Spunea că suntem autofinanțați și putem să ne dăm cât vrem, sporuri, foarte multe recalculări, și ieșea la pensie cu o sumă colosală. Avea în administrare niște bunuri de la stat, dar banii pe care îi produc acele bunuri nu trebuie să se regăsească în veniturile câtorva oameni care vremelnic conduc o instituție, ci trebuia să meargă la bugetul de stat (…) Să fie foarte clar, sunt pentru o lege a salarizării care se aplică și acolo și atunci, practic, le plafonează tuturor veniturile“.

„Cei de la ASF pretind că sunt autofinanțați, dar pentru că au dreptul ca taxeze RCA-urile care se vând! La fiecare RCA pe care îl cumpără un român, o parte merge la ASF“

Cazul ASF riscă să-i pună în cap lui Năsui foarte multe personaje extrem de influente, care și-au depozitat amantele, soțiile, nepoții, frații și părinții în această instituție. Ministrul a explicat: “Dacă mai țineți minte, am avut o ceartă cu proiectul de lege prin care se adăugau diurne noi pentru membrii Consiliului de Supraveghere al ASF. Aceștia nu doar că au salarii de 17.000 de euro, o medie, iar unii de 20.000 de euro pe lună… Net, ca să fie clar! Ei pretind că sunt autofinanțați, dar pentru că au dreptul ca taxeze RCA-urile care se vând! La fiecare RCA pe care îl cumpără un român, o parte merge la ASF. La fiecare salariu pe care îl primim, 75% din salariul brut se duce în contul nostru de Pilon II și o parte din banii aceia sunt și comisionul ASF! De fapt, ei se finanțează tot din banii noștri, tot din taxe, pentru că au această putere de a taxa“.

Năsui a stârnit deja mare iritare în mediile politice publicând zilele trecute salariile unei instituții din Ministerul Economiei unde 20 de angajați care nu fac absolut nimic primesc, în medie, 20.000 de lei pe lună. Apoi, la RFI, el a dat un interviu în care a spus că sunt sute de astfel de cazuri în instituțiile publice, cu activ de partid și rude ale politicienilor bugetari de lux care căpușează sistemul fără să producă nimic. Năsui a menționat că va debranșa această clientelă de la bugetul public, promițând că nu va ține cont din partea cărui partid au fost proptiți respectivii acolo.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Guvernul blochează schema ticăloasă a PSD-istului Chiriță de la ANRE, eliminând haosul din piața de gaze. Clienții vor fi trecuți din oficiu la cea mai bună ofertă a furnizorului actual

Fostul ministru Costel Alexe, șeful CJ Iași, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

1 COMENTARIU

  1. Bai Nasui, ai stat 4 ani in parlament, pe bani buni, cu cabinet parlamentar si consilieri si vii acum si ne spui niste chestii pe care le stie orice roman! Deci tu, in 4 ani, ai frecat menta si nu ai inca strategia si legislatia necesara pentru controlul salariilor in autoritatile si companiile statului, nu ai inca planul de restructurare al acestora? Si noi ce sa facem? Sa asteptam 4 ani ca tu sa afli ce si cum? si sa te mai votam o data sa le si restructurezi? Ne crezi prosti? Daca in 3-4 luni nu faceti ceva palpabil, USR Plus va disparea din politica romaneasca, nu va mai trece pragul electoral, ceea ce ma va bucura pe mine si orice alt votant al vostru profund dezamagit. Tine-o asa si te va scuipa lumea pe strada iar Dracnea va ajunge erou!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here