Guvernul blochează schema ticăloasă a PSD-istului Chiriță de la ANRE, eliminând haosul din piața de energie. Clienții vor fi trecuți din oficiu la cea mai bună ofertă a furnizorului actual

10
65273
Deputatul PSD Dumitru Chiriță a fost pus de Dragnea, în 2017, șef la ANRE. A fost o bombă cu ceas care a explodat acum, pentru că ANRE a "jucat" în favoarea marilor furnizori, "pedepsindu-i" pe cei 6 milioane de consumatori casnici

Guvernul va interveni legislativ pe 15 ianuarie, pentru a anula efectele dezastruoase ale liberalizării haotice a pieței de energie electrică pentru consumatorii casnici, a anunțat marți Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Sub conducerea PSD-istului Dumitru Chiriță, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a abandonat, pur și simplu, pregătirile pentru liberalizarea pieței, care era programată pentru 1 ianuarie 2021. N-a existat nicio campanie de informare a populației și nu s-au elaborat instrumente pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă despre ce e vorba și să-și aleagă furnizorii.

Așa s-a ajuns ca milioane de gospodării să nu aibă, la 1 ianuarie, contracte noi semnate cu companii alese în funcție de ofertă. Inclusiv pe site-ul ANRE, unde sunt centralizate, teoretic, toate ofertele, este un haos. Contractele prezentate nu sunt deloc uniforme: unele sunt cu TVA, altele fără, condițiile nu sunt scrise în clar peste tot și destule oferte au clauze ascunse, pe care clienții trebuie să fie bine pregătiți și vigilenți ca să le dibuiască.

ANRE a “pedepsit” 6 milioane de consumatori casnici ca să favorizeze furnizorii. Oamenii n-au fost informați și ajutați să-și schimbe contractele, apoi li s-au băgat pe gât prețuri mai mari și cu 26%

Acest haos nemaipomenit a venit în ajutorul companiilor și a “pedepsit” consumatorii. Cei mai mulți au trecut, fără să știe, de la 1 ianuarie 2021, la un contract care se numește “serviciu universal”, cu prețuri care pot fi și cu 26% mai mari.

Soluția găsită de ANRE la izbucnirea scandalului, după luni în care a fost inactivă, a fost să anunțe că ia în calcul prelungirea perioadei până când clienții pot să-și schimbe contractele. Dar cum restul problemelor nu s-au rezolvat (este același haos și aceeași lipsa de informare ca și până acum), peste 3 luni situația va fi, foarte probabil, aceeași.

Proiectul de ordin al ANRE ascunde însă un amănunt care miroase tot a înțelegere ocultă cu furnizorii în dauna clienților împinși să devină captivi. Dacă oamenii încheie până la 31 martie un contract pe piața liberă cu același furnizor ca și până acum, firma îi va plăti clientului diferența de preț între facturile din serviciu universal (mai mari) și cele din noul contract pe piața liberă (mai mici). Dacă oamenii se mută însă la alt furnizor cu prețuri mai bune, atunci vechea firmă, de la care pleacă, nu le mai plătește nimic.

Ministrul Energiei: “Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc. Asta nu poate să rămână așa“

Șmecheria a fost sesizată și de ministrul Energiei. Virgil Popescu a garantat că lucrurile nu vor rămâne așa și că pe 15 ianuarie Guvernul va modifica legislația, dacă ANRE nu e capabilă sau nu vrea să fie corectă cu toată lumea.

Virgil Popescu: “Această trecere automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o trecere normală. Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc. Ei au o bază de 6 milioane de clienți reglementați pentru care nu au plătit niciodată. Deci asta este evident, când s-a facut privatizarea, distribuțiile au luat distribuțiile de energie electrică, nu au luat clienții. Automat au preluat această bază de date, au preluat clienții, nu au plătit niciodată pe ei, iar acum îi folosesc ca și monopol. Ori asta nu poate să rămână așa. Nu pot să am eu monopol de 6 milioane de clienți pe care îi gestionez cum vreau și dacă eu mâine spun că trec în regim concurențial îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump: eu îl stabilesc că este mai scump cu 26%, la anumiți furnizori cu 15%, cu 20% la alții și îi las pe acești 6 milioane să opteze într-o lună, două, trei. Oricum este foarte puțin, nu se vor muta. Mă refer la decizia ANRE. Nici o lună, nici două, nici trei nu sunt suficiente. Asta nu este soluție“.

Urmează modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, spune ministrul.

“Am avut astăzi o discuție cu ANRE, am avut și cu Consiliul Concurenței. Eu mai las ANRE să se mai gândească, dar am afirmat că după data de 15 ianuarie în Guvern vom acționa și vom modifica Legea energiei electrice și a gazelor naturale, să stabilim clar cum facem această liberalizare, dacă ANRE – care este, conform legii și conform directivelor europene, cel care trebuie să reglementeze această liberalizare – nu poate s-o facă. Eu o să vin cu o propunere foarte clară. Le-am spus-o astăzi celor de la ANRE. Am verificat-o cu Consiliul Concurenței, este perfect concurențială: nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal, care este mai scump. Nu! Le ofer oamenilor să intre direct pe prețul concurențial, cel mai ieftin al furnizorului actual și, dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal care este cel mai scump. Deci, furnizorii au o bază de date de clienți, știu profilul clientului, știu cât consumă, au ofertele în concurențial care sunt mult mai ieftine decât oferta în serviciul universal“.

Soluția simplă a Guvernului: cei care nu-și schimbă singuri contractele sunt trecuți din oficiu de furnizorii actuali pe oferta cea mai avantajoasă. Dispare astfel șmecheria “serviciului universal” mai scump cu 26%

Soluția găsită este, așadar, ca oamenii care nu au putut sau n-au știut ce se întâmplă să nu fie “arși” din start la buzunare cu 26% fiind băgați la cel mai mare tarif, ci să fie trecuți din oficiu la cea mai bună ofertă a firmei cu care au deja contract. Dacă, în viitor, respectivii clienți nu sunt mulțumiți, aceștia se vor putea muta în altă parte. Pare o soluție simplă și logică, dar pe care, din diverse motive, ANRE n-a luat-o în calcul până acum.

Virgil Popescu: “Astăzi (marți – n. red.) au discutat (cei de la ANRE) că prelungesc până la 31 martie, în aceleași condiții. Noi am spus că, după data de 15 ianuarie, vrem să intervenim legislativ și o să mai avem discuții și cu ANRE, șsi cu Consiliul Concurenței. Dacă ANRE nu face acest lucru – că poate să facă! -, le spunem noi foarte clar tuturor furnizorilor care au baza de date la toți clienții din regim reglementat că prima opțiune a clientului este cel mai mic preț din portofoliul vostru de oferte: asta îl oferiți! Și este cu mult mai mic decât serviciul universal. Și cu ocazia asta se îinchide absolut totul. Nu trebuie să se mai ducă omul să facă coada, să opteze. Poate ANRE să verifice dacă i-a oferit prețul și automat poate să intervină și să penalizeze furnizorul dacă l-a mințit și are altă ofertă care este deja înregistrată acum, că aveți în calculatorul de prețuri al ANRE toate ofertele. Ele au fost notificate către ANRE. Deci nu mai putem vorbi că se poate jongla cu ofertele“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cumpănașu a înjurat-o isteric pe mama unei eleve, la RTV: „Marș dracului! Fiica ta va ajunge la școala de corecție!”

* Fostul ministru Costel Alexe, șeful CJ Iași, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

* Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

10 COMENTARII

  1. Domnilor să nu uităm că toate organizațiile statului sunt la cheremul psd, aștia fac tot posibilul ca nimis să nu meargă bine, ca acest gunoi să câte toată ziua că în afară de ei nimeni nu e bun la conducerea țării, să sperăm ca după vacanța parlamentară să dispară acești frânari, și țara să înceapă reconstrucția!!

    • Măi să fie, dar cine e la conducere? Vi s-a strâmbat gura ca neamțului, psd , psd , psd, dar mau faceti si voi dracului ceva că aveți ciolanul in brațe. Voi la conducere si așteptați să facă alții?

  2. Cat de ușor e să dai vina pe psd! Dar cine a fost la conducere anul trecut? Parlamentul ce a făcut, a dormit ? Dar așa sunt pnl-istii aruncă mâța moartă în ograda vecinilor. Niște incompetenți! Nu sunt capabili de nimic, și peste 4 ani tot așa vor zice.

  3. pee see deee…! dar de ce nu: pee nee lee.. uu se ree si uuu dddeee mmm rrr? psd e absent de mai bine de 1 an, nu exista nici in opozitie! e pe cale de diparitie! nu peste mult timp o sa-l vedem la muzeul de istorie! vai de -ula lor, ciolaci, budai, ca astia 2 mai apar la tv odata la 2-3 saptamani. ati ales niste gunoaie hoate! cand va intra in exercitiul functiunii nana kovesoaia si sculele ei?

  4. […] Sub conducerea PSD-istului Dumitru Chiriță, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a abandonat, pur și simplu, pregătirile pentru liberalizarea pieței, care era programată pentru 1 ianuarie 2021. N-a existat nicio campanie de informare a populației și nu s-au elaborat instrumente pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă despre ce e vorba și să-și aleagă furnizorii, scrie Ziaristii.com. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here