A murit Radu Călin Cristea. De la jurnalist onorabil al Europei Libere la unealtă ticăloasă a PSD

3
10462
Radu Călin Cristea

Radu Călin Cristea, fost jurnalist și membru al CNA, a murit sâmbătă, la vârsta de 65 de ani. A fost un personaj controversat, apreciat pe vremea stagiului său la Radio Europa Liberă (e drept, după 1989) și detestat pentru rolul de slujitor fidel al regimurilor PSD-iste Ponta (2012-2015) și Dragnea (2017-2019).

În ultimii 7 ani, Radu Călin Cristea a fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). El a fost numit în 2013, cu susținerea PNL-ului nociv din vremea USL, în locul devenit vacant prin demisia actorului Mihai Mălaimare.

În 2014, când PNL a dat semne că revine pe traiectoria lui normală, Radu Călin Cristea a fost preluat de PSD. A fost propus de Guvernul Ponta pentru un mandat – de 6 ani – în CNA, iar majoritatea parlamentară (controlată de PSD) l-a votat cu voioșie.

Tot cu voioșie salutase și el numirea lui Victor Ponta în funcția de prim-ministru, deci erau chit. În luna mai 2012, într-un comentariu publicat în ziarul „Adevărul” (unde avea o rubrică săptămânală), Radu Calin Cristea îl tămâia astfel pe V. V. Ponta: „Scriu acest comentariu salutând voios, în fine, apariția în fruntea Executivului a unui politician tânăr, sănătos la minte și la trup, în formă și plin de haz. Remarc cu plăcere stilul dezinvolt, aplicat, sportiv al noului Premier ca pe un semn că se poate discuta normal, franc, fără încruntări prețioase despre cele mai incomode teme ale guvernării”.

Ca membru al CNA, timp de 7 ani, Radu Călin Cristea a arătat multă ură împotriva jurnaliștilor onești, pe care a încercat să-i pedepsească prin amenzi uriașe pentru „îndrăzneala” de a-i critica pe idolii și binefăcătorii săi, Victor Ponta și Liviu Dragnea. Inclusiv textele sale, găzduite de diverse publicații, au mers în această direcție: susținere totală pentru personajele corupte, injurii și ironii pentru cetățenii care contestau în stradă, pe site-uri sau pe Facebook epopeea dragnistă de distrugere a justiției.

Televiziunile de propagandă pro-corupție, anti-justiție și anti-stat de drept (în principal, Antena 3 și România TV) și-au făcut de cap în acești ani pentru că oameni precum Radu Călin Cristea au refuzat să le sancționeze drastic în cazuri flagrante de încălcare a legii. Inclusiv campaniile electorale au fost viciate de „dezvăluirile” diversioniste, manipulatoare făcute de profesioniștii minciunii, pe care Radu Călin Cristea și alții ca el i-au apărat, încurajat și chiar instigat să nu țină cont de lege.

12 ani la Europa Liberă, 7 ani la CNA

Radu Călin Cristea a fost critic literar, scriitor, eseist, jurnalist și înalt funcționar al statului (membru CNA, cu rang de secretar de stat).

Radu Călin Cristea s-a născut în anul 1955, în comuna Ineu, regiunea Arad. A urmat un liceu din Arad, iar în 1978 a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București. A debutat publicistic în 1973 în revista „Orizont” din Timișoara, iar editorial cu volumul de eseuri „Emil Botta – despre frontierele inocenței”, la Editura Albatros, în 1984.

A fost colaborator şi redactor la programul „Actualitatea Românească” de la Radio Europa Liberă (1990-2002).

De asemenea, a fost director al Muzeului Literaturii Române din București, iar în vara anului 2012 a fost director general (interimar) al TVR.

Vladimir Tismăneanu, în 2019: „Unul dintre cazurile cele mai abjecte de rinocerizare”

În ianuarie 2019, reputatul politolog Vladimir Tismăneanu a scris, pe pagina sa de Facebook, două texte necruțătoare la adresa lui Radu Călin Cristea. Cei doi se intersectaseră de mai multe ori în ultimii 30 de ani. Profesorul-istoric stabilit la Washington a dezvăluit câteva episoade care creionează „caracterul” lui Cristea.

  • „Pe Radu Călin Cristea îl cunosc de aproape trei decenii. Este unul dintre cazurile cele mai abjecte de rinocerizare. Ceea ce face acum în CNA, inclusiv prigoana împotriva jurnaliștilor care refuză să îngenuncheze, ține de un amoralism pe cât de mizerabil, pe atât de bine remunerat. Lipsit de operă, de o monumentală sterilitate, calofilul de-odinioară nu lasă în urma sa decât un miros fetid de guzgan păduchios…”
  • „Acum câțiva ani, a scris un serial împotriva mea în publicația firmei Muşat și Asociații (Observator Muşatin). Titlul era «Homo Brucanus». Când i s-a spus că unicul lucru care mă putea aşeza în compania lui Brucan era evreitatea, a schimbat titlul, dar nu şi-a cerut niciodată scuze. Nici el, nici stăpânii lui.”
  • „L-am ajutat de câteva ori in viață. A publicat în Wall Street Journal-Europe recomandat de mine. Este jegul personificat. Nu sunt un fan al televiziunii lui Guşă. Dar, o spun deschis, când coprofagul RCC lovește ignobil, imund și laş în libertatea presei, îmi ridic vocea și spun: Marş de-aici, javră râioasă! Ești întruchiparea proverbului «Facerea de bine, amor cu mama…». Morala acestei triste poveşti: Pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti…”
  • „Ura ta morbidă pentru Traian Băsescu vine din momentul în care ți s-a refuzat oferta de a conduce TVR. Ne-am întâlnit la un restaurant de pe Pangratti, te-ai plâns de felul cum ai fost mințit de familia Săftoiu. Ai primit ce-ai dorit de la Ponta. Acum de la Tăriceanu. Ești, vorba lui Păunescu, cu care te asemeni la«caracter», nu și la talent, un cățel pe niște scări…”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here