miercuri, februarie 28, 2024
AcasăLumeaEuropaSituația din Cehia, de 5 ori mai gravă decât cea din România:...

Situația din Cehia, de 5 ori mai gravă decât cea din România: 11.000 de cazuri pe zi, la 10,7 milioane de locuitori

-

Țara europeană cu cea mai gravă situație în pandemia Covid-19 este Cehia. La o populație de 10,7 milioane de locuitori (de 1,81 ori mai mică decât cea României), Cehia a raportat pentru vineri 11.105 noi infectări în 24 de ore (de 2,76 ori mai multe decât România). Înmulțind cei doi indici, rezultă o situație de 5 ori mai gravă în Cehia decât în România (numărul de cazuri noi raportat la populația țării).

România: 4.026 de cazuri (record raportat vineri) / 19,4 milioane de locuitori.

Cehia: 11.105 cazuri (record raportat sâmbătă) / 10,7 milioane de locuitori.

Acestea sunt cifrele raportate oficial. Cehă, țara europeană cu cea mai mare creștere a numărului de cazuri de coronavirus raportat la populație, a înregistrat vineri 11.105 de infecții, cel mai mare bilanț de până acum, arată datele Ministerului Sănătății de la Praga, publicate sâmbătă.

- Advertisement -

Numărul total de cazuri a ajuns la 160.112, dublu față de cât era pe 2 octombrie și de 6 ori mai mare decât nivelul total de dinainte de luna septembrie, transmite Reuters.

În ultimele două săptămâni, Cehia a înregistrat peste 74.000 de cazuri, cu 10.000 mai multe decât Italia, care are o populație de aproape 6 ori mai mare.

Spitalele din Cehia se zbat să facă rost de capacități de internare, în condițiile în care numărul pacienților Covid-19 a crescut de trei ori luna aceasta, până la 3.120, de peste 7 ori mai mult decât în vârful atins în primul val al pandemiei.

- Advertisement -

În ultimele 7 zile au fost raportate 333 de decese, totalul urcând la 1.283.

La nivelul întregii Europe, Cehia raportează cel mai mare nivel de noi infectări la 100.000 de persoane, cu 660,8 cazuri la 100.000 de persoane semnalate în ultimele 14 zile. Pe locul 2 se află Belgia, cu 515,4 cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Cehia face un apel disperat la repatrierea medicilor din străinătate: „Suntem recunoscători pentru orice mână de ajutor”

Oficialii din sănătate au avertizat că săptămânile următoare vor dificile, dar spun că sistemul nu va intra în colaps. Se estimează că, la sfârșitul lunii, vor fi internați aproximativ 5.000 de pacienți cu coronavirus, dintre care 20% la Terapie Intensivă.

Guvernul ceh creează zone de tratament în afara spitalelor și a discutat și cu Germania, țară vecină, despre posibilitatea preluării de pacienți din Cehia.

Vineri, ministrul Sănătăţii din Cehia, Roman Prymula, a lansat un apel prin care medicii cehi care lucrează în străinătate sunt îndemnaţi să se întoarcă în ţara lor natală şi să-şi ajute colegii de breaslă din spitalele sistemului naţional de sănătate.

Ministrul Prymula a preluat apelul lansat de Asociaţia Medicală din Cehia (CLK), declarând că el şi colegii lui sunt „recunoscători pentru orice mână de ajutor”.

Preşedintele acestei asociaţii, Milan Kubek, a trimis mesaje medicilor cehi care lucrează în străinătate pentru a le cere să-i ajute pe foştii lor colegi rămaşi în ţară.

Anesteziştii şi medicii specializaţi în Terapie Intensivă sunt cei de care Cehia are cea mai mare nevoie în această perioadă, alături de medicii calificaţi.

Sute de medici şi absolvenţi de medicină părăsesc Cehia în fiecare an, căutând locuri de muncă în străinătate, unde li se oferă salarii şi condiţii de lucru mai bune.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -