miercuri, februarie 28, 2024
AcasăNewsA murit Pavel Coruț, fost ofițer de contrainformații militare (DIA) și scriitor...

A murit Pavel Coruț, fost ofițer de contrainformații militare (DIA) și scriitor conspiraționist. Avea 72 de ani

-

Scriitorul Pavel Coruț a murit joi, la vârsta de 72 de ani. Fost ofițer de contrainformații, în Direcția de Informații a Armatei (DIA), acesta a publicat ulterior multe cărți controversate, fiind un exponent al teoriilor conspiraționiste.

Pavel Coruț s-a făcut remarcat cu romane precum seria “Octogonul,” „Quinta spartă” sau „Fulgerul albastru”. A promovat un naționalism agresiv, susținut cu teorii protocroniste extragavante. A fost printre primii scriitori care, după 1989, au propus glorificarea trecutului “dacic”, în paralel cu demonizarea tuturor religiilor.

Născut pe 17 iunie 1949, la Glăvănești, județul Iași, Pavel Coruț a fost ofițer de informații și de contrainformații. A ajuns până la gradul de colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române, în februarie 1990.

- Advertisement -

Imediat după obținerea gradului de colonel, Pavel Coruț a fost trecut în rezervă de ministrul Apărării, generalul Nicolae Militaru, spionul sovietic care avea să fie schimbat câteva zile mai târziu cu .generalul Victor Atanasie Stănculescu.

După retragerea din activitatea militară, Pvel Coruț a debutat ca jurnalist, preluând unul din numele personajelor din cărțile sale, pseudonimul de Paul Cernescu. Ulterior, a publicat peste 170 de cărți, romane de ficțiune, de non-ficțiune, de dragoste, motivaționale și de poezii.

Conspiraționistul de la OTV

Pavel Coruț a fost un fervent promotor al teoriilor conspirației, în special a celor religioase, șocând de multe ori publicul și prin pozițiile sale anticreștine și antisemite.

- Advertisement -

Coruț a fost un invitat constant al postului OTV. În 2010, OTV a fost amendat de CNA cu 10.000 de lei pentru acuzele pe care Coruț le-a adus Bisericii „iudeo-creștine” prin afirmații precum „Biblia este o carte de mituri abominabile și mizerabile”, „Iisus nu este fiul lui Dumnezeu” etc.

Un alt personaj cunoscut pentru propagarea teoriilor conspiraționiste în spațiul public, Cătălin Berenghi, susține că Pavel Coruț a fost “exterminat.” “Acum câteva ore a decedat Pavel Coruț. Dumnezeu să-l odihnească! Exterminare a tuturor acelora care au făcut și fac ceva pentru poporul nostru. Da, știu, pentru voi sunt coincidențe”, a scris Berenghi pe Facebook.

Dacopatia lui Coruț

Alexandru Ofrim, conferențiar universitar la Universitatea București, a descris, în revista Dilema, terenul fertil care a făcut posibil succesul la public al unora dintre cărțile lui Coruț.

“Teoriile conspiraţioniste au ca obiect nu numai prezentul şi viitorul, ci şi trecutul. Oculta mondială ar ascunde adevăratul trecut istoric al omenirii. Astfel, a luat amploare un fel de istorie alternativă, paralelă cu istoria «oficială». De câţiva ani, fenomenul face ravagii şi la noi. Tracomania şi teoria «noi nu suntem urmaşii Romei» nu sunt noutăţi, ele datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea (Nicolae Densuşianu), relansate în anii ’80 de către unii istorici de partid şi mediatizate de publicaţii precum Săptămîna şi Luceafărul. Audienţa teoriilor potrivit cărora românii sunt urmaşii direcţi ai dacilor şi că vorbeau o limbă apropiată de cea latină era limitată la un grup restrâns de cercetători amatori. Acum, aceste ipoteze ne sunt livrate dintr-o perspectivă senzaţionalistă (precum documentarul Dacii, adevăruri tulburătoare), numeroase site-uri specializate susţinând că istoria ne-a fost furată, că masonii şi Illuminati nu doresc să cunoaştem ilustrul trecut dacic şi nici faptul că spaţiul nostru a fost cândva Centrul Lumii, de unde s-au răspândit civilizaţiile străvechi. În marea conspiraţie antiromânească s-ar afla implicat şi Vaticanul, în ale cărui arhive secrete se găsesc scrierile antice pierdute (intenţionat) despre daci. În Munţii Bucegi, sub Sfinx, ar fi fost descoperite imense spaţii subterane, ţinute secrete de guvern, la cererea organizaţiilor oculte mondiale. Mai mult decât atât, dacii ar fi fost creştini avant la lettre, prin monoteismul lor şi credinţa în nemurirea sufletului, idei zalmoxiene preluate apoi de evrei. La nivel de vulgarizare, cărţile lui Pavel Coruţ acreditează ideea că ar exista un fel de «masonerie» românească, Octogonul, o societate ultrasecretă funcţionând neîntrerupt de la preoţimea dacă a lui Deceneu până azi şi care ar fi asigurat supravieţuirea noastră ca popor în momentele dramatice ale istoriei. Sadoveanu sugerează ceva asemănător în Creanga de Aur. Acest scut ezoteric este imaginat în fel şi chip. Nu sunt puţini cei care cred că forţa Octogonului este cu noi, printre noi…”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Faraonul” Iohannis s-a întors din Egipt și a comunicat premierului Ciucă și conducerii PNL: guvern minoritar PNL-UDMR, cu susținerea PSD!

* În plină criză sanitară și politică la București, Klaus Iohannis a mers în vizită la Piramide. Pretextul: „aniversarea a 115 ani de relații diplomatice româno-egiptene”!

* În timp ce Ciucă negociază cu USR formarea unui guvern, PNL-Cîțu finanțează o campanie de denigrare a USR Timișoara și a primarului Fritz. E folosit și Gâdea, cu „argumentele” sale de la Antena 3

* AUDIO. Călugărul nebun de la Mănăstirea Durău: „Te vaccinezi, ți-ai semnat condamnarea la moarte!” / „Vaccinul ne transformă în hibrizi” / „De locul injecției se lipesc magneți” / „Vor să omoare 95% din populația lumii” / „Extratereștrii îl pun pe Antihrist în fruntea Guvernului Mondial”

* VIDEO. Iată ce poate face un preot înțelept! Exemplu admirabil pentru toată preoțimea română, inclusiv pentru Patriarhul Daniel

* Fostul fotbalist Bănel Nicoliță a fugit în Mexic de frica interlopilor, după ce a făcut datorii uriașe

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -