Mirel Palada, cu drag: „Futu-ți Dumnezeii mă-tii…!”

5
7453

Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta și sociolog de casă al PSD, are un mod aparte de a spune că i-a plăcut un film regizat de celebrul Pablo Almodovar: o înjurătură „din simpatie”!

Vineri, 3 ianuarie, Mirel Palada a postat pe contul său de Facebook, fără altă explicație, următorul mesaj:

„Futu-ți Dumnezeii mă-tii, Almodovare, că nu mai plînsesem demult…”

Palada se referă la un film al marelui regizor spaniol Pedro Almodovar (70 de ani). Nu precizează care, dar nici nu are importanță. Relevant este modul în care un personaj cu prezență publică înțelege să-și arate admirația față de o bijuterie cinematografică, asociindu-l pe Dumnezeu, în aceeași frază, cu un cuvânt pe care îl ocolești dacă ai o bună creștere.

Și mai e o problemă: Palada faultează limba română. Mai întâi folosește litera „î” acolo unde Academia Română a optat de mult pentru „â”.

Și gafa grosolană: nu se spune „nu mai plânsesem demult„, ci „nu mai plânsesem de mult„, cu sensul de mult timp”.

Forma adverbială „demult” (sinonim: „cândva”) se folosește în alte construcții, de genul: „demult am plâns” sau „asta s-a întâmplat demult”.

Nu-i nimic, Palada mai are timp să învețe. Cu condiția să se concentreze pe limba română, nu pe fața vreunui politician gen Mihai Goțiu, pe care l-a bătut într-o pauză publicitară la B1 TV. O înjurătură transformată în pumni.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Ioan Becali a vrut să fure vioara Stradivarius a lui Ion Voicu! El a încercat să profite de prietenia cu Mădălin Voicu. Vioara aparținea statului român

5 COMENTARII

  1. Asteptam un articol interesant despre o ,,duoamna” ,carmen, foarte competenta care conduce biblioteca nationala si care aseaza in incinta mese festive pentru paranghelie, scena artistica pentru zanganeala dar …surprize,surprize…exista o explicatie…biblioteca nu se ocupa cu asa ceva!!! Asa declara dansa dar a uitat sa spuna ca biblioteca a fost responsabila pentru curatenia de dupa. Si de repararea mobilierului distrus in timpul programului de citit in picioare pe mese!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here