vineri, mai 24, 2024
AcasăLumeaPremieră mondială în lupta anti-carne: un britanic a obţinut în justiţie declararea...

Premieră mondială în lupta anti-carne: un britanic a obţinut în justiţie declararea dietei vegane drept „credinţă de viaţă”! Implicaţii enorme pe piaţa liberă şi în relaţiile sociale

-

Un tribunal al muncii din Marea Britanie a decis vineri că veganismul este „o credință filozofică” și, ca atare, ar trebui protejată de lege. Hotărârea, care a provocat o agitație considerabilă în Regatul Unit legat de posibilele consecințe asupra lucrătorilor și angajatorilor, pune capăt procesului intentat de un cetățean britanic împotriva demiterii sale, pe care o consideră discriminatorie.

Judecătorul din Norwich (localitate din estul Angliei, la 160 de kilometri de Londra) nu s-a pronunțat dacă disponibilizarea lui Jordi Casamitjana (alăturat) – un zoolog de 55 de ani care lucra pentru organizația de protecţie a animalelor League Against Cruel Sports – a fost sau nu în regulă din punct de vedere legal.

Dar indiferent de rezultatul final al litigiului, judecătorul Robin Postle a decis deja în prealabil că veganismul ca filosofie sau mod de viață merită să se bucure de protecția Legii egalității, adoptate în 2010, cu scopul de a împiedica religiile și credințele să fie supuse oricărei forme de discriminare.

- Advertisement -

Va refuza casierul de supermarket clientul cu carne în coş?

Deși opinia unei instanțe de muncă nu stabilește un precedent legal în jurisprudența țării, soluționarea cazului Casamitjana deschide multe întrebări în domeniul companiilor și al lucrătorilor acestora. De exemplu: ar putea de acum încolo casierul unui supermarket să refuze clientul care transportă produse din carne în coşul de cumpărături?

Implicațiile sunt considerabile și anunță posibile petiţii viitoare în alte sectoare, cum ar fi educația sau furnizarea de bunuri și servicii. Nu se poate exclude nici faptul că alți angajați vor căuta protecția legală a „credințelor” lor de altă natură, cum ar fi nevoia de a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Marea confederaţie patronală britanică CBI a răspuns cu un sec „no comment, în această etapă a procesului”, când a fost întrebată de El Pais despre impactul incert al deciziei în lumea afacerilor.

- Advertisement -

Caz de conflict: obligarea angajatei de a purta pantofi de piele

Dominika Piasecka

Dominika Piasecka, purtătoarea de cuvânt a veteranei societăți britanice Vegan Society, nu crede că efectele acelei rezoluții „istorice” vor ajunge atât de departe de formă imediată, deși afirmă că are încredere că, în următorii ani, va apărea o cultură a respectului pentru convingerile angajaților.

Ea se dă exemplu pe sine însăşi, spunând că a fost obligată, pe când lucra chelneriță într-un restaurant, să poarte o anumită încălțăminte din piele atunci când servea clienții – ceva groaznic pentru ea şi toţi cei care se opun categoric oricărei forme de consum de produse animale, inclusiv obiecte din piele.

Opinia judecătorului Postle poate deschide calea pentru oameni ca ea și Jordi Casamitjana, care resping orice formă de exploatare a animalelor, să-şi ceară drepturile legale atunci când interacţiunea socială (inclusiv cea de tipul angajator-angajat) le amenință convingerile profunde. De altfel, acesta a fost principalul argument al britanicului Jordi Casamitjana atunci când a pledat cauza veganismului în fața instanței.

Omul cu fes de lână, care a declanşat revoluţia

Jordi Casamitjana, faimos cu fesul său pe care scrie „VEGAN”

Licențiat ca zoolog de către Departamentul de Biologie al Universității din Barcelona, ​​instalat în Regatul Unit timp de 26 de ani și naționalizat britanic, Casamitjana s-a declarat fericit pentru sentința care, speră el, va „aduce beneficii” tuturor veganilor.

Acest rezident londonez și-a început bătălia personală judiciară după ce a descoperit că unele companii care fac experimente ştiinţifice cu animale au participat la planul de pensii al organizației unde el a lucrat. Casamitjana a susţinut că șefii săi l-au ignorat atunci când a ridicat această problemă și că tot conflictul a luat sfârșit prin demiterea sa din funcţie, atunci când a încercat să mobilizeze şi alți angajaţi.

Din acel moment, britanicul şi-a dedicat toată energia şi acţiunile pentru studierea comportamentului animalelor. Apariţiile sale publice purtând o șapcă de lână pe care era scrisă deviza „vegan” au fost popularizate de BBC și de alte media britanice, atribuindu-i lui Jordi Casamitjana o mică revoluție: cea a unui vegan convins, care își cultivă propriile legume fără a fi nevoie de îngrășăminte, respinge utilizarea automobilului și chiar parcurge pe jos rutele pentru transportul în comun.

Că spectaculosul său caz nu a ajuns doar în instanțele engleze, dar a sfârșit prin a obține protecție judiciară, a fost posibil datorită unei campanii de crowdfounding alimentate de cei care îi împărtășesc aceeași viziune.

Sprijin masiv pentru drepturile animalelor

„Trebuie să dezvoltăm și să punem în aplicare politici și practici sociale care să reflecte compasiunea noastră pentru animale și drepturile lor”, a declarat Jeanette Rowley, expert juridic al Vegan Society și exponent al acelorași argumente în timpul procesului de la Norwich, în care a susținut deschis pretenția lui Jordi Casamitjana.

Reprezentantul celei mai vechi societăți vegane din lume, fondată în 1944, consideră că decizia judecătorului „presupune sprijin pentru vegani și pentru cei care se află în tranziția pentru a se converti la veganism, recunoscând importanța convingerilor și protecției lor în Legea egalității din 2010″.

Potrivit avocatului Rowley, cazul Casamitjana „nu privește doar drepturile veganilor”, ci ilustrează „modul în care o societate care respectă veganismul și se adaptează veganilor, exprimă, de asemenea, aprobarea indiscutabilă a drepturilor animalelor ne-umane”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O bulă imensă de apă caldă marină, de patru ori cât Noua Zeelandă, se apropie de coastă!

* Ultima strigare pentru a salva Pământul de la apocalipsă! Europa dă un semnal lumii şi declară „starea de urgenţă climatică”

* Alarmă pe Terra: 11.000 de oameni de ştiinţă declară „urgenţă climatică”! „Suntem otrăviţi! Nu-i normal să fie fete de 11 ani cu cancer pulmonar”

* Planeta şi-a atins limitele, dar lumea nu s-a trezit încă. 2 miliarde de obezi şi 30% din hrană aruncată la gunoi. Dispare anual pe Terra o pădure cât Sri Lanka

* „Acum ori niciodată! Timpul discuţiilor s-a încheiat, următorii 5 ani sunt decisivi pentru omenire”

* „Nu mai negaţi că Pământul moare!” Merkel bagă 40 de miliarde de euro în Revoluţia Verde. Proteste masive în toată lumea pentru salvarea planetei de la sufocare

* „Nu am venit aici să negociem cu natura. Nu există al doilea Pământ. Vrem să trăim!”

* „Timpul se termină, luăm măsuri!”. Proteste în toată lumea pentru a obliga politicienii să acţioneze pentru salvarea Terrei

* Tornadă pe piaţa muncii. Raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii despre efectele schimbărilor climatice. Agricultura, cea mai lovită

* Hrana care vine: oul din in şi mazăre, „puiul” din soia şi grâu. Cum se schimbă obiceiul de a mânca din cauza crizei globale provocate de schimbările climatice

* Leonardo DiCaprio, aliatul românilor care vor să salveze Planeta

 

- Advertisement -

2 COMENTARII

 1. Un articol pe sufletul meu.

  Domnule Laurentiu Ciocazanu, cred ca o sa fiti primul ziarist roman, sau mai exact sunteti deja, care se ocupa din ce in ce mai des si serios de acest subiect ce schimba destinele oamenilor de la foarte bine in sus, sus de tot! S-au mai scris articole, insa cele mai multe au fost daunatoare si defaimatoare, iar cele care au fost pozitive, au fost putine si superficiale.
  Pana acum, sunteti singurul ziarist roman de anvergura care aduce in atentia lumii acest fenomen superb, unica sansa a omenirii de a repara tot ce a stricat pe pamantul asta frumos si cuminte!

  Veganismul este un subiect amplu, care implica societatea, Natura, animalele, divinitatea, toata planeta si care nu se refera doar la o alimentatie vegetala si la drepturile animalelor, ci si la frumusetea Calatoriei fiecarei fiinte pe acest pamant pe care o poate simti tocmai pentru ca reuseste sa acceseze acea parte a constiintei care sa-i arate sensul si rostul sau. Veganismul care ajunge sa patrunda prin toate cotloanele inimii si ale sufletului iti clatina toate beţele primite prin educatie si mediul inconjurator pe care te sprijineai si te provoaca sa te desprinzi de judecati si informatii false perpetuate din generatie in generatie. De fapt, te face o entitate autentica pentru ca ajungi sa descoperi cu ochii tai frumusetea acestei lumi, greselile in care traiai si prin care judecai totul, ajungi sa-ti schimbi intreaga viata, uneori si profesia, totul, si sa-ti doresti ca trecerea ta pe pamant sa nu fi fost, la judecata finalului, o cumplita irosire!

  Industria alimentara, farmaceutica, medicala, cea a semintelor modificate genetic si a pesticidelor, al caror scop este unul exclusiv financiar, in nici un caz sanatatea si binele oamenilor, sunt disperate si fac orice (si cand spun orice, ma refer inclusiv la eliminarea unor medici naturopati sau a celor care ofera lumii tratamente alternative de vindecare a cancerului sau a altor boli grave prin protocoale vegane si raw vegane) ca sa compromita si sa descurajeze veganismul, platind sume si favoruri imense unor oameni de stiinta, medici, politicieni, jurnalisti din toata lumea, bloggeri, vloggeri, influenceri care sa faca tot posibilul sa emita teorii, „studii”, „cercetari”, „descoperiri” prin care sa demonstreze ele ce dezastru aduce veganismul sanatatii umane si cat de „naturala” si magnifica este pentru om hrana omnivora (daca se poate cu cat mai multe lactate, care dau dependenta similara drogurilor).

  Va dau un exemplu. De putina vreme, pentru ca unii oameni s-au desteptat si si-au schimbat total traiectoria vietii devenind vegani, big pharma (cu satelitii sai) a inceput sa propage pe net, prin oamenii vanduti, minciuni incredibile, spuse atat de convingator incat sa clatine increderea celor ce abia au descoperit veganismul si sa-l abandoneze. Pe youtube au explodat pur si simplu „marturiile” celor care au fost vegani si si-au distrus, chipurile, sanatatea. Oameni care n-au fost niciodata cu adevarat vegani, ci mituiti sa se joace de-a veganismul si a inspira incredere pentru ca apoi sa le fie usor de desfiintat, avand credibilitatea de fosti vegani. Se apeleaza la orice marsavie pentru a defaima veganismul si pentru a-i face pe oameni sa nu-l descopere si sa nu descopere cu ocazia asta si ororile care se petrec in lume ca fiind normale.

  Imaginati-va un popor de vegani, cu barbati care refuza sa mearga la razboi si sa ucida alti barbati, care sa se adreseze manipulatorilor astfel: „Tu, psihopatule, daca vrei bogatiile altui trib, sau daca vrei puterea deplina, pentru ca asa sunt psihopatii, du-te singur si lupta-te pe viata si pe moarte cu celalalt psihopat care doreste acelasi lucru. Si fa tu crime, si orori, si violeaza tu, si sfarteca trupuri, si distruge suflete si vieti si iubiri, fa-le cu mana ta, cu constiinta ta, nu prin mine, fiinta care respecta viata altei fiinte!”
  Cum ar fi o astfel de lume, de vegani? Una din care ar disparea razboiul! Si crimele! Si teroarea! Si jalea! Cum ar putea vreodata un vegan sa ucida un frate cand el nici macar un animal mic si aparent insignifiant nu-l poate omori???

  Pe mine m-a schimbat si ma schimba in continuare. E un miracol tot ce descopar, pentru ca nu e vorba doar despre sanatatea de fier pe care o am prin veganism (si uneori prin zile sau saptamani de raw veganism), ci de o transformare a mea ca fiinta umana, ca parte integranta, dar nu dominanta a acestei magnifice Terra!

  Veganismul este atat de complex si special incat nu ofera decat avantaje! Va vine sa credeti ca nu exista nici un dezavantaj?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -