Ioan Becali a vrut să fure vioara Stradivarius cumpărată de Gheorghiu-Dej pentru Ion Voicu! Bișnițarul a încercat să profite de prietenia cu Mădălin Voicu

4
7587
Ioan Becali

Fostul impresar de fotbaliști Ioan Becali, zis „don Giovanni Mafiotul”, a declarat într-un interviu pentru România TV că în anii ’70, înainte de a fugi în Italia (via Iugoslavia), a vrut să fure vioara Stradivarius cu care cânta celebrul Ion Voicu.

Ioan Becali a explicat că a avut două tentative de fugi din România comunistă, pe vremea când era un bișnițar renumit în București.

„Prima dată a fost prins înainte de a trece Dunărea și trimis pentru câteva zile în arest. Mi-au confiscat și vioara Stradivarius pe care o luasem cu mine, dădusem 40.000 de lei pe ea – mai mult de jumătate de Dacie -, auzisem eu că în Occident se vinde cu un milion de dolari. Un milițian mi-a dat cu vioara în cap. Mai târziu am aflat că era un fals, nu era originală. Am mai luat și eu țepe, dar am și dat!”, a povestit Ioan Becali.

Celebrul bișnițar a continuat: „Eram prietem cu Mădălin Voicu, mergeam la el în casă… Pusesem ochii pe vioara Stradivarius a lui Mădălin. Îi tot dădeam târcoale, dar n-am reușit s-o iau, era bine păzită…”

În realitate, nu era vioara lui Mădălin Voicu (care era o beizadea răsfățată și netalentată), ci a celebrului violonist Ion Voicu (1923-1997), tatăl lui Mădălin. Și, de fapt, nu era nici a lui Ion Voicu, ci a statului român comunist, care i-o „împrumutase” lui Ion Voicu să cânte la ea.

După 1989, Ion Voicu a continuat să cânte la acea vioară celebră, un Stradivarius autentic.

În 1997, când Ion Voicu s-a prăpădit, fiul său a crezut că dă lovitura: a vrut să păstreze vioara pentru el, dar nu în scopuri culturale (nu-l ajuta talentul), ci strict financiare. Căpătând putere politică din calitatea de deputat PSD, Mădălin Voicu și-a imaginat că poate valorifica vioara, spre a deveni milionar, dar statul român – reprezentat de Ministerul Culturii – a revendicat celebrul instrument muzical și l-a recâștigat în instanță.

Mădălin Voicu și celebra vioară Stradivarius

Cumpărată de Gheorghiu-Dej în 1956

„Povestea românească” a viorii Stradivarius a început în anul 1956, când statul român, în plin „regim Gheorghe Gheorghiu-Dej” (sub ocupație militară sovietică), a cumpărat-o din Elveția cu 70.000 de franci elvețieni pentru a i-o dărui spre folosinţă violonistului Ion Voicu.

Vânzătorul elvețian nu știa că valoarea ei va crește exponențial, ajungând în prezent la peste 1,5 milioane de euro. Este una dintre ultimele zece viori Stradivarius funcționale din lume.

După ce a reintrat în proprietatea statului român, vioara a fost folosită o vreme de violonistui Alexandru Tomescu, care a susținut concerte pe scene celebre. Regula este ca vioara să fie dată în folosință unor tineri violoniști de mare perspectivă.

Aceasta este vioara pe care Giovanni Becali, celebru infractor, a încercat s-o fure în anii ’70 pentru a o valorifica în Occident.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Cine erau cei doi mujahedini ai Teheranului lichidați de o rachetă americană: „Generalul” iranian și „Inginerul” irakian

4 COMENTARII

  1. Doamne, ce jartele infecte amandoi, unul borfas de cartier care-a si ajuns la parnaie, celalalt imputit de deputat psd! Jigodia scarboasa, in loc s-o inapoieze imediat statului, dupa moartea tatalui Ion Voicu, el asteapta sa-l dea statul in judecata si s-o recastige in instanta. Nesimtitul si hotul, doar cu procese a reusit statul roman s-o recupereze din labele lui hoate si jegoase, Doamne, scapa-ne de hotii psd!

  2. astia n-au norocul iranienilor ??…cand scapam dracului de interlopii astia??…rusine presei,pentru promovarea crimilor,interlopilor,escrocilor acestui clan mafiot…rusine!!!….cat despre acesti banditi ,sa-l rugam pe tramp sa ne trimita o racheta!!!…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.