Membrii USR își aleg luni și marți președintele. Este singurul partid mare din România care-și alege liderul prin vot direct și secret, pe o platformă online. Favorită pare Elena Lasconi, principalul rival e Cristian Seidler

27
615
Cei șase candidați la președinția USR care au intrat în alegerile din 24-25 iunie

Elena Lasconi, primărița orașului Câmpulung Muscel, pare să pornească favorită în alegerile pentru președintele USR care au loc luni și marți. S-au înscris 10 candidați, iar 6 dintre ei au fost validați, intrând în cursă. Este un nou „festival al democrației“, unic în peisajul politic din România, deoarece USR este singurul partid important în care liderii sunt aleși prin vot direct și secret, pe o platformă online securizată.

După rezultatul foarte slab luat la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, președintele USR, Cătălin Drulă, a demisionat. S-au organizat repede alegeri, pentru că partidul trebuie să-și pregătească strategia pentru alegerile prezidențiale și cele parlamentare din toamnă.

După alegerile din 24-25 iunie, dacă niciun candidat nu întrunește 50%+1 din voturi, se va organiza un al doilea tur de scrutin pe 27-28 iunie. Elena Lasconi, primărița orașului Câmpulung Muscel, pare favorită în această cursă. Alți doi candidați cu susținerea unor tabere notabile sunt deputatul Cristian Seidler și consultantul politic Radu Hossu.

După ce se va stabili președintele, urmează pe 29 iunie un Congres al USR care să aleagă cei 24 de membri ai noului Birou Național.

Candidații la șefia USR

* Elena Lasconi (52 de ani), primărița din Câmpulung Muscel, fostă jurnalistă la Pro TV, de profesie economistă.

* Cristian Seidler (43 de ani), deputat de București. Este licențiat al Facultății de Științe Juridice din Oradea.

* Radu Hossu (38 de ani), important activist din Brașov, care din 2022 este implicat foarte activ în susținerea Ucrainei cu ajutoare pentru civili și militari, fiind chiar decorat de președintele Zelenski. Lucrează în marketing, comunicare și consultanță politică.

* Vasile Dincă (51 de ani), din Cluj. Activează în domeniul consultanței politice.

* Luiza Oancea (33 de ani), româncă stabilită în Marea Britanie. Este licențiată în managementul afacerilor. Lucrează în marketing și resurse umane.

* Vasile Gabriel Filip (46 de ani), un IT-ist din Constanța. A activat în industria IT de la funcții de execuție până la cele de director și a avut, se asemenea, propria afacere. Este absolvent al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, fiind inginer în electomecanică navală.

USR este singurul partid important din România unde liderii se aleg prin vot democratic, direct și secret. La PSD și PNL, acest lucru se face formal prin delegați ai filialelor, la congrese, dar în realitate deciziile se iau în culise, iar adesea nici măcar nu aparțin liderilor partidelor.

Cazul PNL-ului este clasic: ultimii doi președinți, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă, au fost impuși de Klaus Iohannis, de la Cotroceni.

De selectarea liderilor în PSD și PNL nu sunt străine nici instituțiile de forță ale statului român. Un cuvânt important de spus îl au și rețelele create de baronii locali.

La AUR nu se pune problema de alegeri. Liderul este George Simion, iar cei care-i amenință poziția sunt dați afară din partid dacă nu-și bagă mințile-n cap.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Epidemia de voturi nule indică o fraudă masivă la europarlamentare! Creștere galopantă a numărului de voturi anulate: de la 2,93% în 2019 la 5,19% în 2024

* Elena Lasconi are culoar spre șefia USR: Fritz renunță, Viziteu o susține. Primărița din Câmpulung va candida și la conducerea partidului, și la Președinția României

EDITORIAL CARTIANU: Întăriți USR, nu-l demolați!

* VIDEO. Delir xenofob al lui Rareș Bogdan. Jigniri primitive aduse Franței, în încercarea de a lovi în Clotilde Armand. Cuvinte rudimentare: „colonie”, „Bantustan”, „bande”, „România nu e Mali”. Ambasada Franței e acuzată că o ajută pe Clotilde să fure voturi, iar firmele franceze – că ne fură banii!

27 COMENTARII

 1. Elena Lasconi, te rog sa câștigi șefia USR și sa dai afara (din conducere) pe toți oportuniștii în frunte cu Drula, Barna, Ghinea, Mosteanu etc. Succes!

 2. Lusere este o creatie artificiala menita sa destabilizeze tara.

  A fost o infrangere usturatoare in alegeri datorata mesajelor extremiste si provocatoare, precum si personajelor dubioase din conducerea lusere.

  In loc sa traga rapid concluziile degringolada si delirul de persecutie au continuat. Orice comentariu diferit de delirul standard luserist e intampinat cu injuraturi si cenzura.

  3%

 3. Dacă ne uitam la „calitatea” ultrasilor și a sustinatorilor nu este de mirare ca USR a pierdut lamentabil. Chiar și acum dacă spui ceva rău de USR vin interlopii și ultrașii și te înjură cu ochii ieșiți din orbite și cu spume la gură, gata să-ți dea în cap.
  Mai încet fraților, lumea n-a început și nu se termină cu USR! Sansa USR acum este recunoașterea deschisă a greșelilor și reînnoirea din temelii a echipei de conducere.

 4. Riscul unei hemoragii de cadre. Ar fi ca și cum ar mai pleca odată Cioloș. Logica politică cerea mai întâi congres pentru a se analiza serios condițiile electorale impuse USR-ului de comasați: pragurile înalte pentru liste, un singur tur, ostilitatea presei, bizarerii ca la Sectorul 1 și 2 etc. Eliminarea chiar și din Biroul Național a unor lideri experimentați e ca și cum, numai pentru că n-au învins Belgia, i-am scoate din echipă pe Niță, Drăgușin, Stanciu, Man și Mihăilă!

  • Draga d-le situatia e tocmai pe dos.
   Problema este investigarea mafiei din football. Eliminarea escrocilor ce pozeaza in jucatori de football, ce sunt folosti doar pentru a zdrobi capete pe teren si a mai trage o teapa cluburilor de football si bugetului de stat, a impresarilorsi antrenorilor necinstiti care importa nejucatori, le imbunatatesc statisticile si paseaza teapa mai departe. In legatura cu mafia pariurilor coordonata din Gibraltar de catre nepoteii STASI-KGB.

   Pentru ca asta este „footballul” romanesc. O mafie neinvestigata. O mafie ce-si plateste reclame in media.

   Ca si lusere.

   3%

   • Ascultați sfaturile dezinteresate și bine intenționate ale unor profesioniști din Securitate ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 5. Lusere avea doua optiuni.
  Sa fie un partid national liberal mai serios cu privire la principiile economice liberale.
  Sa fie un caine de paza al liberalilor, astfel incat sa nu apara derapaje prea dese si grave ale acestora.

  In loc de asta, lusere a ajuns sa creada ca daca nu esti homosexual sau trans atunci sigur esti hot, securist, comunist.

  In rest lusere nu are nici idei, nici personalitati, nici o baza demografica. Doar o ura si un dispret funciar pentru romanii pe care se presupune ca ar vrea sa-i salveze. Eventual prin „reeducare”.

  In loc sa discutam despre Washington Consensus, se creaza zgomot si disensiuni. Ca de aceea lusere l-a executat pe exceptionalul prim ministru Câțu.

  Fie vorba, exact ce-i place lui Putin sa vada. Instabilitate, si demonstratii cu crestini cu icoane respectiv homosexuali. Daca se poate in plina pandemie.

  3%

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.