Proces răsunător în Austria: șpăgi de 14 milioane de euro către Adrian Năstase și câțiva miniștri ai săi!

5
2039
Șpăgarul Adrian Năstase - vedetă în "Kronen Zeitung"

Profilul infracțional al fostului premier Adrian Năstase îi aduce acestuia bătăi de cap și la două decenii după ce a condus PSD și Guvernul României. Năstase este menționat într-un proces răsunător în Austria, ca beneficiar al unor șpăgi uriașe în contractul de achiziționare a licențelor Microsoft. Alți câțiva miniștri din Guvernul Năstase ar fi fost mituiți.

Potrivit Parchetului din Viena (Die Staatsanwaltschaft Wien), cinci austrieci au fraudat statul român cu 14 milioane de euro. În dosarul care va ajunge curând pe rolul instanţelor austriece apare şi numele lui Adrian Năstase, informează publicaţia Kronen Zeitung.

Titlul articolului din ziarul austriac este elocvent: „Fost prim-ministru mituit? / Crimă de milioane de dolari în România: austriecii acuzați”. Iar subtitlul completeză: „Potrivit Parchetului din Viena, «comisioanele» au mers către Adrian Năstase,  fostul prim-ministru al României, și mai mulți dintre miniștrii săi”.

Procesul exploziv, privind deturnarea de fonduri şi mită, va începe marți, 11 iunie, în districtul Landl din Viena. Parchetul vienez a deferit instanţei cinci cetățeni austrieci: patru bărbaţi şi o femeie, cu vârste cuprinse între 54 şi 63 de ani. Acestea sunt acuzate de o presupusă infracţiune care ar fi avut loc în urmă cu 20 de ani şi în care ar fi fost implicate cercuri politice înalte.

Printre numele menţionate în dosar este şi unul răsunător în România: Adrian Năstase, prim-ministru la data comiterii faptelor. Este vorba de celebra „afacere Microsoft”, care a făcut valuri și în România, dar care l-a ocolit până acum pe Adrian Năstase.

Publicaţia Kronen Zeitung dezvăluie că, până la începutul anilor 2000, administraţia publică din România a folosit programe informatice fără licenţele corespunzătoare. Pentru a intra în legalitate, Guvernul Năstase urma să încheie un contract cu un partener Microsoft. Statul român a apelat la o companie din Viena, iar inculpaţii austrieci au fost implicaţi în mega-înţelegerea oneroasă.

Concret, pe 14 aprilie 2004, statul român a achiziţionat licenţe de software pentru echivalentul a aproape 50 de milioane de euro. Este vorba de celebrele licenţe Microsoft.

Potrivit rechizitoriului, „numeroşi lobbyişti şi factori de decizie ai statului român au cerut anterior plata unor «comisioane»” care fuseseră promise de inculpaţi. Dintre aceste „comisioane” (a se citi: șpăgi), unele ar fi fost plătite.

Potrivit Parchetului din Viena, beneficiarii uriașelor șpăgi au fost Adrian Năstase (prim-ministrul României din acea vreme) şi mai multor miniştri din Guvernul acestuia!

Presupusele mite, în valoare totală de aproximativ 14 milioane de euro, ar fi fost camuflate în preţul contractului. Şpăgile ar fi fost direcţionate către demnitarii respectivi prin intermediul unor societăţi fictive.

Publicaţia Kronen Zeitung mai subliniază că, potrivit rapoartelor, nu există niciun proces în curs în România. În Austria au fost programate 6 zile de proces şi au fost citaţi 25 de martori. Inculpaţii sunt reprezentaţi de avocaţi renumiți dn Viena.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Nicușor Dan, șah la Guvernul PSD-PNL chiar în seara victoriei: convoacă un referendum local în București, pentru ca oamenii să decidă dacă grosul banilor merge la Primăria Capitalei sau la cele de sector

5 COMENTARII

  1. Au descoperit banii de la ” mătușa Tamara”. Vai de capul lui de infractor ordinar. Asta e ciuma roșie care dictează jaful in Romania și care de 34 de ani a devenit experta in infracțiuni legsle. Prostimea ii votează de fiecare data așa că, ce mai fraudează mafioții + ce votează prostii = mafia de 34 de ani la putere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.