VIDEO. Obscurantism și prostie în Biserica Ortodoxă Rusă: inestimabila icoană „Sfânta Treime“, pictată acum 700 de ani de Andrei Rubliov, a fost deteriorată grav fiind plimbată pe străzi

0
638
Tabloul vechi de aproape 700 de ani pictat de Andrei Rubliov e purtat pe străzi, ore întregi, de preoții ortodocși ruși - un gest inconștient, care va duce la distrugerea sa ireversibilă

Celebra icoană „Sfânta Treime“ pictată acum aproape 700 de ani de călugărul Andrei Rubliov – o comoară a patrimoniului omenirii – a fost mutată iar de Biserica Ortodoxă Rusă, în condiții total improprii, ceea ce duce la agravarea distrugerilor provocate picturii în ultimii doi ani. Patriarhia Moscovei a plimbat icoana pe străzi, timp de două ore și 45 de minute, într-o procesiune care – spun specialiștii – e foarte probabil să fi dus la deteriorări ireversibile ale pânzei.

Problemele au început acum doi ani, iulie 2022, când Biserica Ortodoxă Rusă a obținut de la regimul Putin aprobarea să ia celebra pictură, care se afla în proces de restaurare și conservare la Galeria Tretiakov. Specialiștii de la muzeu au fost extrem de reticenți și n-au vrut s-o cedeze, avertizând că pânza e într-o stare foarte precară și că orice schimbare de temperatură, umiditate ori luminozitate îi poate fi fatală.

Patriarhul Kirill a insistat însă și Putin i-a făcut pe plac. La momentul respectiv, „Sfânta Treime“ a fost înmânată Bisericii Ortodoxe Ruse „pentru doar trei zile“, dar apoi preoții au refuzat s-o mai returneze.

Au afișat, în schimb, tabloul în Catedrala Sfintei Treimi Sergiev Lavra. În scurt timp, opera de artă a început să se deterioreze brusc și accelerat. Experții care au examinat-o au descoperit 61 de noi schimbări semnificative la pânză.

În vara anului trecut, Biserica Ortodoxă Rusă a mutat iar tabloul, tot prin procesiune, la Biserica Mântuitorului Hristos. Opera de artă a stat acolo mai bine de o lună fără să i se asigure măcar controlul climatic.

Pe 22 iunie 2024, cu ocazia anunțului de către Patriarhul Kirill privind instituirea unei noi sărbători – Ziua Prezentării Imaginii Miraculoase –, icoana a fost mutată din nou de la Biserica Mântuitorului Hristos la Biserica Sfintei Treimi Sergiev Lavra.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Epidemia de voturi nule indică o fraudă masivă la europarlamentare! Creștere galopantă a numărului de voturi anulate: de la 2,93% în 2019 la 5,19% în 2024

* Elena Lasconi are culoar spre șefia USR: Fritz renunță, Viziteu o susține. Primărița din Câmpulung va candida și la conducerea partidului, și la Președinția României

EDITORIAL CARTIANU: Întăriți USR, nu-l demolați!

* VIDEO. Delir xenofob al lui Rareș Bogdan. Jigniri primitive aduse Franței, în încercarea de a lovi în Clotilde Armand. Cuvinte rudimentare: „colonie”, „Bantustan”, „bande”, „România nu e Mali”. Ambasada Franței e acuzată că o ajută pe Clotilde să fure voturi, iar firmele franceze – că ne fură banii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.