Elena Lasconi are culoar spre șefia USR: Fritz renunță, Viziteu o susține. Primărița din Câmpulung va candida și la conducerea partidului, și la Președinția României

20
1436
Elena Lasconi - Dominic Fritz

Ziua de duminică, 16 iunie, a lămurit multe lucruri în USR, partid care trece prin puternice convulsii interne după scorul slab obținut la alegerile din 9 iunie (locale + europarlamentare). Anunțata confruntare Dominic Fritz – Elena Lasconi, pentru funcția de președinte al partidului (după demisia lui Cătălin Drulă), nu va avea loc, întrucât primarul Timișoarei a renunțat la candidatură. În schimb, primărița din Câmpulung a făcut anunțul oficial: va candida și la președinția partidului, și la cea a României! Un alt performer electoral, Lucian Stanciu-Viziteu – primarul Bacăului –, nu intră în cursă, ci o susține pe Elena Lasconi.

Primăriţa din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi (52 de ani), şi-a anunţat duminică intrarea în cursa pentru președinția Uniunii Salvaţi România (USR), partid condus până acum, succesiv, de Nicușor Dan, Dan Barna, Dacian Cioloș și Cătălin Drulă.

Anunțul Elenei Lasconi a fost făcut printr-o postare pe Facebook, iar motivul acestei decizii este acela că „nu vreau să privesc cum se duce de râpă democrația din țara asta”, o „Românie roșie”, în care „reconstrucția USR” este „singura alternativă în fața partidului-stat PSD”.

Ambiţiile Elenei Lasconi merg dincolo de şefia USR. Într-un mesaj intern, pe un grup de WhatsApp, ea a anunțat că va intra şi în cursa pentru Președinția României, dacă partidul său îi va încredința această misiune. „Ştiu că putem deveni o echipă şi astfel îmi asum şi candidatura la alegerile prezidenţiale”, a scris Lasconi.

Misiunea Elenei Lasconi a devenit mai ușoară odată cu anunțul făcut – tot duminică – de primarul Timişoarei, Dominic Fritz (40 de ani). Pe un grup intern al USR, pe aplicația WhatsApp, acesta a precizat că se retrage din cursa pentru şefia partidului, deoarece curentul dominant în USR este acela că președintele partidului ar trebui să candideze și la Președinția României. Or, Fritz nu a obținut până acum cetățenia țării noastre, deci nu poate încă să candideze pentru Cotroceni.

O altă explicație oferită de Fritz este aceea că nu vrea să aducă „şi mai multă dezbinare în USR”; dimpotrivă, obiectivul meu, în ultimele zile, a fost să construim o formulă unificatoare”.

Decisiv în înclinarea balanței între Elena Lasconi și Dominic Fritz pare să fi fost primarul Bacăului, Lucian Stanciu Viziteu (39 de ani). Întărit și el de reconfirmarea mandatului, Viziteu a pus o condiție fermă: președintele USR să fie și candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Condiție pe care, momentan, Fritz nu poate s-o îndeplinească.

Renunțarea lui Dominic Fritz nu înseamnă că Elena Lasconi nu va avea contracandidați. S-au înscris chiar 8, dar nu de greutatea primarului Timișoarei. Cel mai cunoscut dintre ei este deputatul Cristian Seidler. Elena Lasconi este însă mare favorită.

Cei 9 candidați la președinția USR

 • Elena Valerica Lasconi (52 de ani) – Câmpulung Muscel, Argeş
 • Cristian Gabriel Seidler (43 de ani) – Sector 5, Bucureşti
 • Robert Andrei Amarandei (25 de ani) – Sector 6, Bucureşti
 • Gabriel-Mugur Dumitrescu (54 de ani) – Ploieşti, Prahova
 • Vasile Dincă (51 ani) – Floreşti, Cluj
 • Adrian-Ştefan Dudu (31 de ani) – Craiova, Dolj
 • Eduard Ene (24 de ani) – Craiova, Dolj
 • Luiza Oancea (33 de ani) – Marea Britanie, Diaspora
 • Radu-Mihai Hossu (38 de ani) – activist civic.

Alegerile pentru președinția USR se vor desfășura online, în două tururi: pe 24-25 iunie (turul 1), respectiv 27-28 (turul 2). Au dreptul să voteze toți membrii USR.

Vineri, 28 iunie, Cătălin Drulă îi va preda prerogativele noului preşedinte. Acest nou președinte va conduce Congresul USR din 29 iunie, în cadrul căruia va fi ales Biroul Național al partidului. Cei 23 de componenți ai Biroului Național (vicepreședinți + membri) vor fi aleși de către delegații la Congres. Președintele ales în ajun li se va adăuga în conducerea colegială de 24.

Anunțul Elenei Lasconi (pe Facebook)

„România este roșie. Avem un partid-stat: PSD. Refuz să privesc cum se duce de râpă democrația din țara asta”

„E vremea RECONSTRUCȚIEI!
Dragi câmpulungeni, vă mulțumesc pentru încredere!
Am fost, sunt și voi fi loială Câmpulungului câte zile voi mai avea. Tot ce fac și voi face este pentru binele orașului. Nu este o promisiune, ci un legământ. Aici este casa mea. Aici este sufletul meu. Și asta datorită vouă. Mă mândresc cu Câmpulung. Mă mândresc că sunt româncă.
După alegerile din 9 iunie nici nu am apucat să mă bucur de rezultate. M-am trezit într-o situație în fața căreia nu pot să rămân spectator. Refuz să stau cu mâinile în sân și să privesc cum se duce de râpă democrația din țara asta, pe care o iubim cu toții. Știu că pot schimba multe și sunt datoare să încerc, așa cum fac zi de zi aici, la Câmpulung.
În acest moment, România este roșie. Avem un partid-stat: PSD. Avem și o alternativă: USR, echipa din care fac parte.
Mă doare să văd mesajul electoratului la nivel național. Românii au întotdeauna dreptate. Mesajul românilor nu trebuie ignorat, ci ascultat.
Așa că am decis să-mi depun candidatura pentru președinția USR. Motivul: reconstrucția partidului, singura alternativă în fața partidului-stat.
Aici, la Câmpulung, continuăm cu fapte. Vă rog să aveți încredere: cuvântul meu e contract! Să fim sănătoși, liberi, uniți și să ne bucurăm unii de alții!”

Anunțul lui Dominic Fritz (pe WhatsApp)

„M-au îngrijorat unele intervenţii războinice din ultimele zile. Ultimul lucru de care avem nevoie este şi mai multă dezbinare”

„Dragi colegi,
Obiectivul meu în ultimele zile a fost să construim o formulă unificatoare, pentru că ultimul lucru de care avem nevoie este şi mai multă dezbinare.
Ce mă alimentează în acest proces nu este ambiţia mea personală – tot ce voiam să câştig, am câştigat deja duminica trecută –, ci simţul datoriei pentru un partid de care am fost şi am rămas legat şi de care România are nevoie.
Vă mulţumesc pentru multele mesaje şi telefoane din ultimele zile, pentru încrederea şi încurajările voastre.
Trebuie să iau însă la cunoştinţă că propunerea mea de a separa candidatura la prezidenţiale şi preşedinţia partidului nu pare să aibă suficientă tracţiune, momentan, în interiorul partidului şi nu este împărtăşită nici de Lucian (Lucian Stanciu Viziteu, primarul Bacăului – n. red.), nici de Elena (Elena Lasconi, primărița din Câmpulung Muscel – n. red.). Să mergi înainte cu ea ar risca să dezbine partidul într-un moment crucial. Și nu vreau să repet greşelile din USR care au dus la fragmentare.
Nu voi candida. Vă asigur că a fost o decizie extrem de dificilă, pe care am luat-o cu multă responsabilitate. Nu am nevoie de preşedinţia USR ca să particip la reconstrucţie.
O pot face din orice loc şi vă îndemn pe toţi să vă puneţi întrebarea: cum pot contribui eu?
Voi susţine noul preşedinte sau noua preşedintă cu toată puterea mea. Mi-aş dori să respectăm toţi rezultatele alegerilor interne ce urmează şi să muncim pentru un rezultat bun în toamnă şi chiar pentru victoria pe care o dorim.
Recunosc că m-au îngrijorat unele intervenţii războinice din ultimele zile. Trebuie să analizăm rezultatele cu mult curaj, fără teama de a fi incomozi, şi să tragem concluzii personale şi structurale.
Câtă încredere aş fi avut în această ecuaţie şi în ceea ce ne-ar fi unit, nu am simţit această încredere şi pentru cealaltă parte. Sunt decizii dureroase, dar necesare.
Ar trebui să începem un proces de reconciliere şi reîmpăcare internă, după alegerile interne.
România nu are timp de pierdut cu lupte interne – şi nici noi nu avem.
Noua instanţă naţională va trebui să construiască punţi cu partenerii noştri, dar şi cu foşti colegi, pentru a putea reconstrui acest proiect politic.
În final, deciziile de săptămâna trecută au fost în Biroul Naţional împreună cu o echipă extraordinară.
Ce e mai bine pentru noi toţi şi pentru români e mai important decât orice persoană sau funcţie.
Nu există alianţe politice care să justifice răul făcut unui coleg sau colege.
Suntem cu toţii responsabili pentru viitorul acestui proiect. Eu voi rămâne implicat la fel ca până acum pentru o Românie fără frică. Ne ţine USR-ul şi asta e exact ce vrem să câştigăm.
Cu respect şi optimism,
Dominic”

Anunțul lui Lucian Stanciu Viziteu (pe Facebook)

„Am solicitat ca oricine dorește să se înscrie în cursa pentru conducerea USR să-și asume și candidatura la Președinția României

„Dragi prieteni,
Elena Lasconi a spus Da!
Elena a horărât să-și asume atât candidatura la președinția partidului, cât și candidatura la alegerile prezidențiale.
Nu a fost o decizie ușoară, va avea cu siguranță multe de înfruntat. De asta are toată aprecierea și susținerea mea.
Mă bucur că a înțeles mesajul meu și al altor colegi, atunci când am solicitat ca oricine dorește să se înscrie în cursa pentru conducerea USR să-și asume și candidatura.
O susțin pe Elena deoarece cred că în acest moment este cea mai bună soluție pentru USR. Elena are energia și dorința de a reconstrui partidul, are legitimitatea votului și notorietatea necesară pentru a începe campania cu motoarele turate.
Urmează săptămâni și luni de foc. Nu ne va fi ușor, situația este extrem de complicată și o știe fiecare dintre noi. Dar fix pentru astfel de momente am intrat în politică!
România se schimbă cu noi toți. E nevoie de munca fiecăruia, de hotărârea, de pasiunea fiecăruia. Și, poate, e nevoie și de puțină credință. Credința că împreună vom reuși!
Forza Elena! Forza USR!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Epidemia de voturi nule indică o fraudă masivă la europarlamentare! Creștere galopantă a numărului de voturi anulate: de la 2,93% în 2019 la 5,19% în 2024

* Premeditare în fraudarea alegerilor: Ciolacu a scos REPER – prin OUG – din secțiile de votare, iar acum oamenii descoperă că partidul lor are zero la secțiile unde l-au votat!

* Dovada lui Clotilde: SRI-istul Tuță dă indicații pentru „modificarea proceselor-verbale fără renumărarea voturilor”!

* EDITORIAL CARTIANU: Întăriți USR, nu-l demolați!

* Cazul Cioloș: fostul premier a dinamitat forțele de dreapta a treia oară în 8 ani. REPER a ratat Parlamentul European, iar șeful său constată uimit că s-ar fi putut lua 30% dacă n-ar fi spart polul pro-european

ANALIZĂ. 10 cauze ale dezastrului înregistrat de USR la alegerile europarlamentare și locale în 2024

* VIDEO. Delir xenofob al lui Rareș Bogdan. Jigniri primitive aduse Franței, în încercarea de a lovi în Clotilde Armand. Cuvinte rudimentare: „colonie”, „Bantustan”, „bande”, „România nu e Mali”. Ambasada Franței e acuzată că o ajută pe Clotilde să fure voturi, iar firmele franceze – că ne fură banii!

* Rușine, diaspora occidentală! AUR – cele mai multe voturi în SUA, Canada, Franţa și Spania, iar Șoșoacă – în Italia, Germania şi Marea Britanie!

20 COMENTARII

 1. Fritz pina sa rezolve candidatura la prezidentiale ar trebui sa se lupte cu clanurile din Timisoara ca in ultimul lui mandat nu le-a prea deranjat.
  Acum ramine sa vedem mutarea gastii lui Barna-Ghinea-Drula. Astia par ca ar vrea sa se revizuiasca dar sa nu se schimbe nimic.

 2. USR va deveni astfel, oficial, un partid securisto-sereist, ca si celelalte. dar, cale de mijloc nu exista: sau avem democratie, sau avem securismo-sereism. Romania nu poate fi o democratie, si in acelasi timp o tara securisto-sereista. Eu personal, in acest caz, nu mai am ce vota – cum nu au mai avut nici alte milioane de oameni cu drept de vot din diaspora, sau din tara. Jos securismo-sereismul!!!

 3. Va fi greu fiindcă nimeni nu investește într-un partid anticorupție. Neclar de ce n-a candidat dl Burduja la Sectorul 1, tot liberal. A apărut acum zicala că, la greu, Ceaușescu băga armata, iar urmașii acestuia bagă securitatea! Imaginea democrației e astfel alterată și vom avea mult absenteism în continuare.

  • E foarte evident,multi care au trecut pe la SRI au trecut si prin presa,presa care se vede clar ce libera este,si asta datorita securistilor,stapanii dosarelor,adica ale scheletilor…

 4. Intuitia imi spune ca s-a intamplat cam asa:
  Cleptocratia care controleaza Romania, a dorit sa termine cu ideea de reforma profunda ce venea dinspre USR.
  Fraudand alegerile, au lasat USR cu un procent neasteptat de mic.
  Apoi, unii „prieteni” i-au sugerat lui Drula sa demisioneze. El, om de onoare, dar insuficient de matur, a demisionat.
  Imediat, si manati de ambitii personale, si din prostie, dar si incitati de „cartitele” care sunt peste tot, s-au repezit sa bulverseze partidul.
  Nu s-au gandit la posibilitatea ca asupra lor ar fi fost un atac, ca nu ar trebui lichidat Drula fara judecata, daca acelea sunt procentele reale – mai ales ca erau dovezi. S-au repezit ca prostii.
  Pastrand proportiile, seamana cu lichidarea lui Ceausescu la repezeala, ca apoi gasca nomenclaturist-securista sa poata mima ca a facut revolutie si sa puna stapanire pe Romania
  Si eu, care vedeam in USR singura cale!

  • intreb cum ar putea sa se transforme intr-un partid de mase. Care ar fi numitorul comun pe care il dorim, de care avem nevoie?
   O alianta electorala si politica in jurul unei “Declaratii de Integritate”, un adevarat “act”in jurul caruia parteneri politici ce rezista conditiei de integritate fac o alianta pentru alegerile din toamnaiarna.
   Si partea a doua, poate cel mai important parteneriat, o invitatie catre electoratul integru sa faca dovada integritatii si sa iasa la vot. Integritate fara implicare e mai degraba duplicitate.

  • Prefer partidele constitute liber,fara mase.Partidele constituite cu oameni liberi,cu principii puternice,de dreapta,ce apara valorile care au construit democratiile puternice .Cele de mase,reale s-au fictive sunt cele comunistoide ,respectiv cele constituite pe tik tok,facebuk,ca cele finantate de FSB…

 5. Se adeverește ce au spus comentatorii lucizi de pe acest site: USR s-a descalificat cînd a abandonat guvernarea, neisprăviții chiar au aplaudat in fața televizorului sub indrumarea lui Barna si Ciolos. De atunci USR merge tot în jos. Acum nu se mai poate cu cosmetizarea, dacă oportuniștii nu sint alungați de la conducere sint slabe șanse ca USR sa-si revină. Eu aștept să-și revină pentru că nu-mi convine varianta PSD PNL. Dar oportuniștii din USR nu fac decît sa mă alunge.

 6. Au iesit nemultumitii la atac,aia care au fost sustinuti de toata conducerea ,pe teren,cum s-a putut! Cei din conducere,dar si cei din alianta,au investit energie,bani,dar acum,in loc sa acuze la unison comasatii ca au furat alegerile asa cum fac Clotilde Armand si Radu Mihaiu chiar si Dojinic Fritz,sar la atac exact la dusmanii de moarte ai hotilor,Barna,Drula,Ghinea si Voiculescu,in vazul intregii tari,sa se bucure securistii.Bravo,bulai ,viziteu,coliban! Bravo,nasui si madam pruna!HALAL CARACTER,TIPIC ORIENTAL!!!Cu lasconi sereista,veti avea infrangeri multe,CIUCA o asteapta la negocieri!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.