Dr. Jurma: “Epidemia e scăpată complet de sub control. E nevoie de un lockdown scurt, de două săptămâni. Peste 1% din populație se infectează în fiecare săptămână. În curând, testele vor deveni complet inutile”

3
3955

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care a prevăzut cu exactitate evoluția epidemiei de Covid-19 în România pe baza predicțiilor matematice, avertizează că, în acest moment, unica soluție rămasă pentru frânarea vitezei cu care se răspândește virusul este un lockdown scurt, de două săptămâni. Doctorul timișorean spune că, în acest moment, peste 1% din populația României se infectează în fiecare săptămână și ne îndreptăm cu viteză către procentajul de 2% săptămânal.

Numărul deceselor zilnice din cauza Covid-19 nu va mai coborî sub 100, estimează Octavian Jurma, iar numărul real al infectărilor este de 5-10 ori mai mare. Această informație le-a fost comunicată reporterilor Ziaristii.com, încă de acum două săptămâni, și de șefi de DSP-uri care au dorit să-și păstreze anonimatul.

“Avem o rată de 1 la 5, 1 la 10 infectați reali față de cei detectați

Medicul Jurma, nefiind angajat al statului și, prin urmare, neavând de ce să se teamă de consecințe, a verbalizat însă public ceea ce în interiorul sistemului se știe deja: “La ora asta, peste 1% din populație se infectează în fiecare săptămână și ne îndreptăm spre 2% din populație în fiecare săptămână. Avem o rată de 1 la 5, 1 la 10 de infectați reali față de cei detectați. La această rată de pozitivare (aproximativ un sfert din testele făcute zilnic ies pozitive – n. red.), testele o să devină în curând absolut inutile, nu mai are niciun sens să le faci“.

Viteza cu care urcă pandemia l-a surprins chiar și pe cercetător, care a mărturisit zilele trecute că nu se aștepta să se atingă atât de repede cifre atât de mari.

 „Vă dați seama ce înceamnă 146 de morți pe zi? Săptămâna viitoare numai cifre din astea o să vedem. Și apoi o să urcăm la 200 și la 250 de morți“

Dr. Jurma spune însă că săptămâna viitoare România va avea peste 9.000 de cazuri pe zi, în condițiile în care autoritățile nu le spun oamenilor cât de gravă e situația reală.

Epidemia este complet scăpată de sub control. Oamenii nu știu cât de gravă este situația, ca să se păzească, pentru că autoritățile, când ies la televizor, când președintele are urechile tuturor românilor, ce aud ei este că «totul e bine, totu-i sub control, o să avem vaccin», deci să ne vedem liniștiți de treaba noastră, că ei veghează… Eu înțeleg că nu vrei să panichezi populația, dar, pe de altă parte, când e o stare atât de gravă, să o liniștești mi se pare chiar mai grav, pentru că fiecare familie poate atunci să-și ia niște măsuri, să se protejeze„.

Jurma avertizează că urmează bilanțuri cumplite, în condițiile în care populația își pierde tot mai mult încrederea în autorități.

Vă dați seama ce înceamnă 146 de morți pe zi? Săptămâna viitoare numai cifre din astea o să vedem. Și apoi o să urcăm la 200 și la 250 de morți. 250 de familii pentru care e o dramă. (…) Avem 1.000 de oameni între viață și moarte în ATI, alții care sunt în stare gravă sau îngrijorați că nu au unde să meargă. Este o stare care va crea o anxietate uriașă în populație. (…) Sper că Ludovic Orban este în Israel să-i întrebe cum au rezolvat ei epidemia de Covid-19 printr-un lockdown invers progresiv de 2 săptămâni. (…) Autoritățile s-ar putea să ceară această carantină, dar carantina să nu mai fie respectată, oamenii să zică «ia mai lăsați-mă cu carantina!»“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Încă un deputat PSD condamnat pentru corupție! 6 ani de închisoare pentru o șpagă de 400.000 de euro, trafic de influență și spălare de bani

Superbă trezire a Basarabiei: Maia Sandu (36,15%) câștigă turul 1 în fața lui Igor Dodon (32,62%) și e favorită în finală!

* Apelul unui polițist către bugetarii care cer “spor de Covid”: “Cu ce suntem noi mai expuși decât șoferii de taxi, ospătarii, casierii și bătrânii care vând în piață? Vă spun eu, cu absolut nimic!”

3 COMENTARII

    • Pesedistule,nu ne mai recomanda site-urile voastre,slugoiul chirieac-umflatul de serviciu al ciumei rosii e pe metereze ,ca se apropie alegerile si trebuie umflate cifrele pentru bizonul electoral al hotilor!!! Asa ca,mars la kiseleff,ca se da adunarea la ciorba!

  1. Oricate lockdown-uri s-ar face,atitudinea de dupa conteaza mai mult,pentru ca daca dau iar iama iresponsabilii la restaurante,baruri,cafenele,pacanele ,magazine,iar patronii si angajatii inchid ochii pentru ca au foamea de bani in gat-o expresie pe potriva mintii lor-totul e zadarnic,,caci reincep infectarile si nu mai iesim din cercul asta vicios daca mai avem in spitale medici si asistente care nu cred in acest nenorocit de virus si se numara si ei astfel printre cei iresponsabili,ceea ce este mult mai grav!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here