PSD nu mai are nicio șansă să amâne alegerile din 6 decembrie, dar nici nu pare că-și dorește acest lucru! Jocul dublu făcut de oamenii lui Ciolacu

0
1071

Două eșecuri consecutive ale PSD în Senat, în încercarea de a declanșa procedura de amânare a alegerilor parlamentare din 6 decembrie, fac imposibilă împingerea acestora spre luna martie. Mai ales că PSD face un joc dublu: declarativ vrea amânarea scrutinului, dar în Senat își boicotează propriile inițiative în această direcție!

Ședința de marți a plenului Senatului, în care urma să fie constatată încetarea de drept a statutului de membru al Biroului Permanent și secretar al Senatului al lui Ion Ganea, căruia PSD i-a retras sprijinul politic, nu a mai avut loc marți, din lipsă de cvorum.

„Am verificat cvorumul prin semnătură. Din păcate, dintr-o prezență necesară de 68 de senatori, până în acest moment sunt înregistrate 62 de prezențe. În aceste condiții, nu-mi rămâne decât să constat că nu avem cvorum și că această ședință nu poate fi legal constituită. Mulțumesc foarte mult pentru efortul făcut și aș vrea să vă invit aici, în fața pupitrului, să facem împreună o fotografie pentru a arăta cine este cu adevărat de partea poporului român”, a declarat președintele de ședință, senatorul Robert Cazanciuc (PSD).

Miza ședinței era înlocuirea lui Ion Ganea în Biroul Permanent al Senatului, astfel încât PSD să recâștige majoritatea și să declanșeze procedura de amânare a alegerilor. Plenul Senatului urma să constate încetarea de drept a statutului de membru al Biroului Permanent și secretar al Senatului al lui Ion Ganea, „având în vedere ședința Comitetului liderilor din data de 2 noiembrie 2020, în care liderul Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, domnul Radu Oprea, a anunțat retragerea sprijinului politic al Partidului Social Democrat pentru domnul senator Ganea Ion, conform Hotărârii Consiliului Politic Național nr. 412 din data de 29 octombrie 2020, înregistrată la Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat din Senat cu nr. XV/293 din data de 2 noiembrie 2020”.

Cei 8 PSD-iști care au dinamitat cvorumul

Senatorii PNL, USR, PMP și UDMR nu s-au prezentat la ședința de marți a plenului Senatului. Doar PSD și ALDE și-au trimis reprezentanții în sală,

Decisivă a fost însă absența a 8 senatori din partea PSD: Cristian Resmeriță, Lucian Romașcanu, Alexandru Smarandache, Ioan Stan, Lucian Trufin, Șerban Valeca, Doina Federovici și Elena Craioveanu.

Cei mai mulți dintre aceștia sunt apropiați ai președintelui PSD, Marcel Ciolacu. Este un amănunt care ridică un mare semn de întrebare în privința jocului pe care-l face Ciolacu și, prin el, însuși PSD.

Dacă 6 din cei 8 senatori absenți s-ar fi prezentat totuși la ședința Senatului, ar fi existat cvorum și PSD și-ar fi refăcut majoritatea în Biroul Permanent, putând declanșa astfel procedura de amânare a alegerilor. Dar oamenii lui Ciolacu au avut alt consemn.

„Ce să negociez eu cu Orban, morții din România?!”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat parșiv și mincinos, într-o declarație pentru PS News.

„Doar PSD-ul a a fost prezent la ședința de Senat. Tot Senatul este blocat de PNL și USR, care doresc alegeri pe 6 decembrie. Deci, toată activitatea Senatului, legislativ, este blocată de un interes de-a lor, de a fi alegeri pe 6 decembrie, decizie luată în ziua în care sunt aproape 8.000 de cazuri și 120 de decese”, a spus Ciolacu.

Întrebat dacă va încerca să negocieze cu premierul Ludovic Orban pentru schimbarea datei alegerilor parlamentare, președintele PSD a răspuns teatral: „Ce să negociez eu cu Orban, morții din România?! Să-și asume deciziile și guvernarea!”.

Legea care i-ar fi dat Parlamentului posibilitatea să amâne scrutinul fixat pentru 6 decembrie a fost trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis, astfel că nu a intrat încă în vigoare. Pentru a intra în circuitul legislativ, actul normativ trebuie să parcurgă o serie de etape, dintre care una este să fie pusă pe ordinea de zi de Biroul Permanent al Senatului. Acesta însă nu se poate întruni dacă nu are cvorum, adică dacă nu sunt prezenți la ședință minimum jumătate plus unu din totalul membrilor.

PSD a pierdut majoritatea în Biroul Permanent al Senatului după ce Marian Pavel a fost ales (pe 27 septembrie) în funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița, iar Ion Ganea a fost exclus din partid după ce a participat, săptămâna trecută, alături de PNL și USR, la boicotarea ședinței Biroului Permanent.

În aceste condiții, data alegerilor parlamentare rămâne cea stabilită de Guvern: 6 decembrie. Parlamentul nu mai are timp să parcurgă toate procedurile pentru a o modifica.

Chiar dacă legea retrimisă de Klaus Iohannis Parlamentului va fi revotată, promulgată și va intra în vigoare, ea nu stabilește amânarea alegerilor și o nouă dată a acestora, ci doar va statua dreptul Parlamentului de a stabili data alegerilor.

Pentru a modifica efectiv data alegerilor, Parlamentul trebuie să voteze o nouă lege, care nu are nicio șansă să parcurgă tot traseul spre Monitorul Oficial în numai o lună, cât a mai rămas până la data scrutonului, stabilită de Guvern. Noua lege ar trebui să treacă rapid de comisii și de votul în cele două Camere parlamentare și să meargă la promulgare. Ea va putea fi atacată la Curtea Constituțională atât de către președintele Klaus Iohannis, cât și de grupurile parlamentare ale PNL, USR, PMP. Iohannis mai are la dispoziție și retrimiterea legii în Parlament, pentru reexaminare, dar și temporizarea fiecărui pas până la limita stabilită de Constituție.

Pentru tot acest circuit legislativ, ar fi nevoie de cel puțin două sau chiar trei luni, iar până la scrutinul stabilit de Guvern mai e doar o lună. Așadar, vom avea alegeri pe 6 decembrie!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Încă un deputat PSD condamnat pentru corupție! 6 ani de închisoare pentru o șpagă de 400.000 de euro, trafic de influență și spălare de bani

Superbă trezire a Basarabiei: Maia Sandu (36,15%) câștigă turul 1 în fața lui Igor Dodon (32,62%) și e favorită în finală!

Demontarea unei mari minciuni. Alegerile NU au accelerat pandemia! Comparație cu țările în care nu s-a ieșit la vot

Apelul unui polițist către bugetarii care cer “spor de Covid”: “Cu ce suntem noi mai expuși decât șoferii de taxi, ospătarii, casierii și bătrânii care vând în piață? Vă spun eu, cu absolut nimic!”

Andi Moisescu, a doua mare vedetă Pro TV infectată cu Covid! Soția sa, Olivia Steer, îi îndemna pe români să nu poarte mască și să se îmbrățișeze

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here