Încă un deputat PSD condamnat pentru corupție! 6 ani de închisoare pentru o șpagă de 400.000 de euro, trafic de influență și spălare de bani

0
6145
Ioan Munteanu a fost liderul Grupului PSD din Camera Deputaților

Ioan Munteanu (71 de ani), fost deputat PSD de Neamț timp de 14 ani (2004-2018), a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. El este acuzat de procurorii DNA Ploieşti că a cerut 400.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la conducerea Hidroelectrica în vederea deblocării unor plăţi, transmite Agerpres.

Ioan Munteanu și-a făcut fiul secretar de stat, iar spre firma fiicei sale a direcționat o parte din șpagă (50.000 de euro).

Potrivit deciziei instanţei, Ioan Munteanu a primit:

  • 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă
  • 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru spălare de bani.

Cele două pedepse au fost contopite, iar judecătorii au adăugat un spor, astfel încât în final fostul deputat are de executat 6 ani de închisoare. Decizia instanţei nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel.

Pe latură civilă, instanţa a dispus confiscarea de la Ioan Munteanu a sumelor de 350.000 de euro şi 261.373 de lei, reprezentând banii traficaţi.

De asemenea, judecătorii au decis menţinerea sechestrului asigurător instituit de DNA Ploieşti asupra sumelor existente în contul deţinut de fostul deputat la o bancă, precum şi anularea unui contract de prestări servicii încheiat între SC Romsys SRL Bucureşti şi SC Suport Media Total SRL Piatra Neamţ.

Avea procent: 5% din banii plătiți de Hidroelectrica

Ioan Munteanu a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti în iulie 2017. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întrucât Munteanu era deputat. După ce acesta a demisionat din Parlament, dosarul s-a mutat la Tribunalul Bucureşti, în martie 2018.

Procurorii susţin că, la sfârşitul anului 2009 şi începutul anului 2010, în calitate de deputat şi preşedinte al PSD Neamţ, Ioan Munteanu a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procent de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia şi Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Bistriţa – Piatra Neamţ, societate comercială cu capital majoritar de stat.

Conform procurorilor, firma omului de afaceri încheiase cu Hidrocentrale Bistriţa trei contracte ce aveau ca obiect furnizarea de sisteme de avertizare-alarmare în caz de accidente la barajele aferente sucursalei.

DNA susţine că, în schimbul influenţei, fostul deputat a cerut 5% din valoarea contractelor, reprezentând 400.000 euro, bani pe care i-a primit în trei tranşe, în perioada 2009-2011.

„În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societăţii beneficiare a contractelor, faţă de care a pretins că are influenţă, pentru ca aceştia să facă demersurile necesare deblocării plăţilor restante către firma omului de afaceri. Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranşe, din care 350.000 euro i-au fost remişi personal. Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei ultimei tranşe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri şi o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii”, arată DNA.

50.000 de euro în firma fiicei

Procurorii spun că Ioan Munteanu a primit în mod direct suma de 350.000 de euro, iar 50.000 de euro au fost viraţi în contul firmei SC Suport Total Media SRL, administrată de fiica sa, având ca justificare un contract fictiv de prestări servicii.

Întâlnirea în cadrul căreia Ioan Munteanu a pretins procentul de 5% a avut loc într-un hotel din Bucureşti, unde erau cazaţi parlamentarii.

Printre martorii audiaţi la proces s-au aflat omul de afaceri Bruno Berdilă (cel care l-a denunţat pe Vasile Blaga la DNA) şi fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan – „Pinalti”.

În ianuarie 2018, când era liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Ioan Munteanu a demisionat din funcţia de deputat, invocând probleme de sănătate.

Ioan Munteanu a făcut trafic de influență și pentru parvenirea fiului său, Remus Munteanu. Beizadeaua deputatului PSD a ajuns secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, numit de premierul Viorica Dăncilă în martie 2018. Legătura lui Remus Munteanu cu sportul a fost modesta sa carieră de fotbalist – portar la Ceahlălul Piatra Neamț şi la o măruntă echipă din Paris.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here