Macron: „Suntem în război”. Trump: „Am putea scăpa în iulie sau august”. Rutte: „Majoritatea olandezilor vor fi infectați”

3
2738
Emmanuel Macron - Donald Trump - Mark Rutte

Mesaje diverse, de la cele mai alarmiste la încercările de a face predicții privin durata pandemiei, au transmise luni de liderii unor țări importante. Președintele Franței, cel al SUA și premierul Olandei dau pulsul situației complicate prin care trece omenirea.

Macron interzice și plimbările în parc

Într-un discurs televizat, președintele francez Emmanuel Macron a spus de mai multe ori, pe un ton dramatic: „Suntem în război!”. El a anunțat închiderea granițelor Uniunii Europene începând de „marți la prânz”, precum și interdicția deplasărilor neesențiale pentru francezi.

„Toate călătoriile între țările non-europene și UE vor fi suspendate timp de 30 de zile”, a spus Macron.

„În Franța, începând de marți, pentru cel puțin 15 zile, deplasările noastre vor fi foarte puternic reduse. Adunările externe, reuniunile familiale sau prietenești nu vor mai fi permise. Întâlnirea cu prietenii în parc, pe stradă, nu va mai fi posibilă. Orice infracțiune va fi sancționată”, a explicat președintele francez.

Macron a anunțat, de asemenea, amânarea turului 2 al alegerilor locale, prevăzut pentru 22 martie.

Franța este a treia țară europeană (după Italia și Spania) ca număr de victime provocate de coronavirus: 148 de morți, peste 6.600 de infectări.

Trump vede 4-5 luni grele

Președintele SUA, Donald Trump, le-a cerut americanilor să evite adunările cu mai mult de 10 persoane. El a indicat și un orizont de așteptare pentru sfârșitul pandemiei de coronavirus: iulie sau august, adică peste 4-5 luni.

„Administrația mea recomandă ca toți americanii, inclusiv cei foarte tineri și în stare bună de sănătate, să evite adunările cu mai mult de 10 persoane”, a declarat președintele SUA în cursul unei conferințe de presă la Casa Albă.
Întrebat despre durata epidemiei în țara sa, Trump a răspuns: „Mi se pare că, dacă facem o treabă foarte bună (…), oamenii vorbesc despre iulie, august, cam așa ceva”.

Rutte le propune olandezilor o infectare controlată

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că dorește să favorizeze dezvoltarea unei imunități colective în țara sa. El a avertizat că majoritatea cetățenilor vor fi contaminați de noul coronavirus și a exclus o izolare totală a populației.

„Nu există mesaje ușoare pentru voi în această seară. Realitatea este că o mare parte a populației olandeze va fi infectată de coronavirus. Asta ne spun experții”, a declarat Rutte, cu un aer grav, într-un discurs televizat.

Premierul olandez a spus că guvernul dorește ajungerea la o „imunitate de grup” în așteptarea vaccinului. Astfel, persoanele cel mai puțin vulnerabile s-ar putea infecta, dar cu protejarea persoanelor în vârstă și a bătrânilor.

Rutte a anunțat că, spre deosebire de Italia, Spania sau Franța, care au impus măsuri puternice pentru a împiedica propagarea COVID-19, Olanda nu are în vedere izolarea totală. „În acest scenariu, ar trebui să ne închidem țara un an sau chiar mai mult, cu toate consecințele. Iar virusul ar putea să reapară imediat dacă măsurile sunt retrase”.

Guvernul olandez a ordonat duminică închiderea școlilor, a barurilor, dar și a celebrelor coffee shops până în 6 aprilie.

Cel mai recent bilanț indică, în Olanda, 24 de morți și 1.413 cazuri de contaminare cu noul virus.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. El e suspectul de coronavirus fugărit de medici: Ioan Korpos de la RTV! A fost alergat ca să fie internat la Secția „Mincinoși”

3 COMENTARII

  1. Sunt de acord cu metodele anglicane și olandeze de tratare a Covid 19. Izolați numai bătrânii în spitale de campanie.
    Cei imunizați fac un rotavirus ușor ca o răceală de primăvară.

    V-am părăsit eu vreodată? Zentiva Cehia

  2. dar nici unul nu zic nimic de china!!!..ce dracu’ va e frica de galbejitii aia ??…in acest timp criminalii acapareaza stat cu stat..!!..si cand o trece gripa ne vom veti trezi inconjurati de rasa galbena!!..vom fi o pata de crestinism intr-o mare galbena!!!…acum ne trebuia un conducator cu sange-n instalatii ..nu mamelucii astia … evreii nu fac gat??…ce-au facut chinezii ,nu-i holocaust?..Arbeit Macht Frei!!!

  3. Cel mai scrantit mesaj este al premierului Olandei, pentru care era foarte important sa-si schimbe tara numele, acum vreo luna. Va zica, izolam batranii, iar pe restul ii lasam sa se imbolnaveasca, pentru a capata anticorpi la virus, si sa ne mearga economia. Pai cine tine economia, nu oamenii lasati sa se imbolnaveasca? Pentru cine mai tii pe picioare economia, daca oamenii se imbolnavesc masiv si ajung sa moara? Ce calcule cinice si idioate, ce specialisti mari le-or fi recomandat asa ceva, atat astuia, cat si premierului UK? Daca ar fi fost vreun strop de adevar in indicatiile astea specialiste, de ce nu le-au aplicat si chinezii, ca tot asa, sa lase cetatenii sa se imbolnaveasca necontrolat, si sa dezvolte anticorpi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here