Lukașenko schimbă Constituția ca să rămână președinte până în 2035. Își dă super-imunitate pe viață

0
968
Alexandr Lukașenko e la putere de 27 de ani și vrea să mai rămână încă 14

Alexandr Lukașenko, președintele republicii ex-sovietice Belarus în funcție încă din 1994, a dat publicității proiectul de modificare a Constituției astfel încât să-și poată păstra postul încă 14 ani, până în 2035. Lukașenko este deja perceput de multă vreme ca un dictator. Anul trecut a pierdut alegerile prezidențiale, dar a falsificat rezultatele și apoi a reprimat opoziția și sutele de mii de protestatari. Apoi a încheiat cu Putin niște acorduri despre care experții spun că reprezintă o anexare de facto a țării la Rusia.

În acest moment, Lukașenko are 67 de ani. În 2035, când i-ar expira următoarele mandate de președinte, ar urma să aibă, așadar, 81 de ani.

Modificările Constituției au fost publicate pe 27 decembrie și, conform președintelui, vor fi supuse unui referendum în februarie 2022.

Alături de posibilitatea să mai rămână la putere până în 2035, printre amendamentele la Constituție este băgat și acela conform căruia Lukașenko primește imunitate în fața dosarelor penale. Prevederea privind imunitatea e cu bătaie lungă, Lukașenko dorind să se asigure că nu va fi niciodată tras la răspundere pentru faptele sale împotriva poporului din Belarus în represiunea de anul trecut.

Un alt paragraf dubios e cel prin care puterea Parlamentului va fi slăbită, în timp ce Adunarea Populară din Belarus, o organizație a celor loiali lui Lukașenko, primește puteri sporite. Adunarea Populară va fi, într-un fel, o copie a Sovietelor din perioada ultimilor ani ai țarului Nicolae al II-lea și a celor 9 luni în care Rusia a fost condusă de Guvernul burghez, după revoluția din februarie 1917. Sovietele erau așa-zise organizații ale muncitorilor și militarilor care aveau puteri extinse, dublând și eclipsând autoritatea Parlamentului rus.

Conform amendamentelor la Constituție propuse de Lukașenko, Adunarea Poporului va primi puterea de a decide în politica externă, de securitate și economică, va putea iniția modificarea legii fundamentale și alte legi și va selecta membrii Comisiei Electorale Centrale și judecătorii instanțelor superioare. E de așteptat ca Lukașenko să fie numit, la un moment dat, și președintele acestei Adunări Populare, uzurpând astfel Parlamentul legal.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Caricatura unui stat: Parlamentul României a fost spart de un irlandez beat care căuta hotelul

* Liiceanu dă de pământ cu Iohannis: „Ne-a luat perspectiva istorică. Vorbele spuse de el n-au avut niciodată acoperire. Nimeni nu poate să ştie cum vom ieşi din depresia de stat mafiotizat în care ne aflăm”

* Iohannis, desființat: „Trădarea din 2021 a distrus complet speranța și încrederea. Ne confruntăm cu o restaurație a regimului ticăloșilor“

* Radu Gologan, profesorul olimpicilor, îi cere lui Grindeanu să arate cartea. „În matematică nu există minciună și fals. Există demonstrație. Vă rog să o faceți!“

* GRIGORE CARTIANU – Poveste de Crăciun: Cârnațul

* Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

* Rusofilul Cozmin Gușă insinuează că Ambasada SUA s-ar ocupa cu otrăvirea „patrioților” de tip George Simion!

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Mișcare de maximă gravitate: CCR aruncă România în afara UE, nerecunoscând supremația legislației europene! Dorneanu respinge o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (42) / „Cu picioarele rupte să vină, că-l aduc arestat!”

* Cum e „virusată” Europa de Kremlin: fostul premier francez François Fillon, numit în stafful celei mai mari companii petrochimice din Rusia

* Oana Sârbu, în doliu. Actrița din „Liceenii” și-a pierdut tatăl: „Dacă aveai încă un pic de răbdare”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here