Șah riscant dat de USR-PLUS la UDMR: primirea miliardelor din PNRR, condiționată de reformele din Justiție!

3
5263

USR-PLUS pare să fi găsit modalitatea prin care să crească apetitul pentru reforme al partenerilor de guvernare de la UDMR: condiționarea celor 29,2 miliarde de euro din PNRR de reformele din Justiție, scrie G4Media.ro.

Mutarea este pe cât de neașteptată, pe atât de greu de parat. De 8 luni, UDMR (fără de care nu se poate face majoritate parlamentară) se opune reformării Justiției. Absența voinței politice de a elimina Secția Specială și modificările făcute de PSD în legislația anticorupție, semnalate în mod repetat și de Comisia Europeană, au făcut ca acum România să fie în exact aceeași situație în care a lăsat-o PSD.

Numai că, acum Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Cristian Ghinea (USR-PLUS), a făcut o mutare-surpriză: a propus Comisiei Europene ca livrarea banilor către România să fie condiționată de efectuarea reformelor la care coaliția s-a angajat anul trecut, pe când era în campanie electorală.

Există însă și un risc: dacă nu vom primi anumite sume dintre cele prinse în PNRR, asupra USR-PLUS se vor îndrepta toate acuzele adversarilor și chiar partenerilor politici! Se va zice că din cauza USR-PLUS – sau a condiției puse de acesta – a ratat România miliarde importante de la UE.

De 8 luni, electoratul care a votat USR-PLUS și PNL așteaptă reformele promise în campania electorală

Adoptarea acestor condiții se poate întâmpla pentru că Dacian Cioloș, copreședinte al USR-PLUS, are o influență considerabilă la Bruxelles. Practic, banii nu vor mai veni decât dacă partidele care alcătuiesc coaliția fac ce au promis: adoptarea noilor Coduri – penal și civil, desființarea Secției Speciale, reformarea Inspecției Judiciare, eliminarea prevederilor toxice băgate de “comisia Iordache” în legislație.

Potrivit G4Media, mecanismul de livrare a banilor din partea Comisiei Europene va depinde de reforme. Dacă nu se vor face aceste modificări, România nu va putea cere să i se livreze tranșele de bani. În acest fel, nu va putea deconta marile proiecte din PNRR.

Conform regulamentului, fiecare țară membră UE va trebui, de două ori pe an, să facă un Raport de Implementare pe Reforme, pe lângă raportul privind stadiul proiectelor pentru care s-au cerut bani. Decontarea banilor se va face în funcție de stadiul reformelor, și nu al avansului pe care-l vor avea proiectele.

Premierul Florin Cîțu s-ar fi arătat nemulțumit de planul condiționării banilor de reformele din Justiție. Pe de altă parte, aceasta poate fi marea lovitură a USR-PLUS, partid care a intrat la guvernare, dar n-a putut face niciuna din reformele promise din cauza opoziției UDMR.

Electoratul USR-PLUS este unul puternic pro-Justiție și pro-democrație, iar absența reformelor în aceste 8 luni a indus o stare de nemulțumire care s-a văzut în sondaje.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mizele fundamentalismului etno-religios de factură legionară promovat la „Serbarea de la Putna”

* Schizofrenia sondajelor: IRES (Dîncu-PSD) cotează PNL la 27%, iar Politico la 18%!

* Dragnea nu mai e „grav bolnav”, cum spunea la tribunal. Acum „e apt de luptă” să-și ia partidul înapoi, anunță pajul său

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* 15 români au reușit să spargă „zidul de oțel” al talibanilor și să ajungă la aeroportul din Kabul. Unul a fost evacuat în Pakistan, ceilalți vor fi preluați la următorul zbor

* Salima, femeia-guvernator mai curajoasă decât toți generalii afgani, a fost capturată de talibani. Aceștia ar putea s-o execute pentru că a luptat cu arma în mână împotriva lor

* Drama unui afgan din România: mama-deputat și tatăl-general, rămași în Afganistan, sunt vânați de talibani

3 COMENTARII

  1. „RISCANT” (Sic!)(…, DE CEEEEE????????!

    REFORMELE din/în Justiție… NU SUNT PENTRU… PATRIA-NOASTRĂ (!!!), ROMÂNIA?????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    NEFERICIT (!!!!!!!!!!!!!!) titlu…!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here